JACQUES MORELL/Sygma via Getty Images
Foci sport24

Julien Sorel és Monte Cristo grófja egy személyben: ő volt Bernard Tapie

Bernard Tapie-t Marseille-ben úgy becézték, hogy „Főnök”, holott élete nagy részét Párizsban töltötte. Máig ő az egyetlen francia sportvezető, aki megnyerte a Bajnokok Ligáját, mégis egyazon a héten érte el élete legnagyobb sikerét, és bukott bele a francia labdarúgás legsötétebb bundabotrányába. A napokban elhunyt polihisztor egyszerre volt Julien Sorel és Edmond Dantes – egy sötét erkölcsű, de a slamasztikából mindig kimászó figura. Portré.

I.

1993. május 19-én este Jean-Pierre Bernes, az Olympique Marseille operatív igazgatója a hotelszobájából elintézett néhány telefont. Főnökétől, Bernard Tapie-tól azt a feladatot kapta, hogy készítse elő a terepet a következő napokra. A Marseille néhány nap múlva Bajnokok Ligája-döntőt játszott az AC Milan ellen, de előtte még hátra volt egy Valenciennes elleni bajnoki meccs, amelyen el kellett kerülni az elkerülhető sérüléseket. Bernes több Valenciennes-játékossal beszélt: köztük volt a klub csatára, Christophe Robert, az 1986-os világbajnokság döntőjében győztes gólt szerző Jorge Burruchaga és a védelem egyik oszlopos tagja, Jacques Glassmann.

Bernes arra kérte őket, hogy legyenek szívesek megkímélni a Marseille játékosait, amit természetesen egy kis málnára valóval jutalmazna. Az udvarias bánásmódért 250 ezer frankot (38 ezer euró) ajánlott. A borítékot saját játékosának, Jean-Jacques Eydelie-nek nyújtotta át, ő továbbította azt Christophe Robert feleségének, aki pedig az édesanyjához vitte a csomagot. A borítékot Robert végül anyósának a kertjében elásta.

James Andanson/Sygma via Getty Images
Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Videó
Azt mondja, Mezey György olyan poszton játszatta, ami miatt Luis Figót később agyondicsérték a Realban. Van egy olyan szólógólja, hogy elindul a félpályáról, és dőlnek a védők, mintha csak Messit vagy Maradonát látnánk. Pisont István a vallásosságáról, a cigány származása miatti nehézségekről, az argentin és a magyar gyerekek fociszeretete közti különbségről is mesélt Kadarkai Endrének.
Még Marco Rossit is meglepte a magyar válogatott feltámadása a Wembley-stadionban – igaz, ehhez kellettek a tompa, életlen angolok is. Iksz az Eb-ezüstérmes otthonában, ahol 1953 után először szereztünk pontot. Kiss Tibor Noé szubjektív osztályozókönyve, Nagy Ádám-ódával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.