Foci sport24

Julien Sorel és Monte Cristo grófja egy személyben: ő volt Bernard Tapie

JACQUES MORELL/Sygma via Getty Images
JACQUES MORELL/Sygma via Getty Images
Bernard Tapie-t Marseille-ben úgy becézték, hogy „Főnök”, holott élete nagy részét Párizsban töltötte. Máig ő az egyetlen francia sportvezető, aki megnyerte a Bajnokok Ligáját, mégis egyazon a héten érte el élete legnagyobb sikerét, és bukott bele a francia labdarúgás legsötétebb bundabotrányába. A napokban elhunyt polihisztor egyszerre volt Julien Sorel és Edmond Dantes – egy sötét erkölcsű, de a slamasztikából mindig kimászó figura. Portré.

I.

1993. május 19-én este Jean-Pierre Bernes, az Olympique Marseille operatív igazgatója a hotelszobájából elintézett néhány telefont. Főnökétől, Bernard Tapie-tól azt a feladatot kapta, hogy készítse elő a terepet a következő napokra. A Marseille néhány nap múlva Bajnokok Ligája-döntőt játszott az AC Milan ellen, de előtte még hátra volt egy Valenciennes elleni bajnoki meccs, amelyen el kellett kerülni az elkerülhető sérüléseket. Bernes több Valenciennes-játékossal beszélt: köztük volt a klub csatára, Christophe Robert, az 1986-os világbajnokság döntőjében győztes gólt szerző Jorge Burruchaga és a védelem egyik oszlopos tagja, Jacques Glassmann.

Bernes arra kérte őket, hogy legyenek szívesek megkímélni a Marseille játékosait, amit természetesen egy kis málnára valóval jutalmazna. Az udvarias bánásmódért 250 ezer frankot (38 ezer euró) ajánlott. A borítékot saját játékosának, Jean-Jacques Eydelie-nek nyújtotta át, ő továbbította azt Christophe Robert feleségének, aki pedig az édesanyjához vitte a csomagot. A borítékot Robert végül anyósának a kertjében elásta.

James Andanson/Sygma via Getty Images
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik