Foci sport24

Dávidnak új fegyver kell, ha le akarja győzni Góliátot – ez a Brentford sikerének titka

Alex Pantling / Getty Images
Alex Pantling / Getty Images
Bár jelenleg a Brentford nincsen a legjobb formában, a csapat mögött lévő sztori és klubmodell mindenképpen megér egy kitekintést, ahogy az is, merre tarthat ez a projekt a jövőben.

A Brentford nincs éppen élete formájában: az utolsó hat angol bajnoki mérkőzésen nyeretlen maradt és utoljára több mint egy hónappal ezelőtt, március 15-én sikerült mérkőzést nyernie. Ez viszonylag éles kontrasztban áll azzal a sorozattal, amikor a karácsonyi újrakezdéstől március elejéig a piros-fehérek kilenc mérkőzésen keresztül veretlenek maradtak.

A csapat 2021-ben jutott fel az angol első osztályba. A háttérsztori jól ismert: Matthew Benham tulajdonos még 2001-ben kezdett el dolgozni Tony Bloom fogadóirodájánál, aki manapság épp a Brighton tulajdonosa, és hasonló modell alapján építi a klubját. Benham az ázsiai fogadási piacon rengeteg pénzt tudott keresni azzal, hogy statisztikai modellek segítségével a bukmékereknél pontosabban tudta előre jelezni a mérkőzések várható végeredményét. Bloommal ellentétben azonban a fizikus diplomával rendelkező Benham soha nem volt született sportfogadó:

Soha nem fogadtam hobbiból, nem igazán szeretem a szerencsejátékot, de a futballt és a matematikát igen

– mondta még 2013-ban.

2004-ben Benham Smartodds néven megalapította saját sportfogadási tanácsadó cégét, Bloom pedig jogi úton is megvádolta azzal, hogy ellopta az üzleti modellt. A vitát végül peren kívül rendezték, és azóta sem beszéltek egymással.

Benham először 2007-ben fektetett 3 millió fontot az akkortájt a harmadosztályból éppen kieső Brentfordba, amelynek utánpótlásában gyerekkorában futballozott. 2012-ben aztán a klub többségi tulajdonosa lett, 2014-ben pedig a dán Midtjylland-ba is bevásárolta magát. A két klubnál pedig párhuzamosan valósította meg azt, amiben feltétlenül hitt: az adatalapú működést.

Mivel a költségvetés nem engedte meg, hogy sztárjátékosokat vásároljanak, olyan piaci réseket kellett találniuk, amiben a riválisokhoz képest előnyt lehet szerezni. Ilyen komparatív előnynek számítottak a rögzített szituációk: a Midtjylland 2015-ben úgy lett dán bajnok, hogy hússzal több gólt szerzett pontrúgásból, mint a második helyezett. Ekkortájt indult be igazán Brentfordban is a klubmodell: Dean Smith személyében olyan edző érkezett a csapathoz, aki osztotta Benham adatalapú szemléletét. A sportigazgató pedig az a Rasmus Ankersen lett, aki a Midtjyllandnál is Benham jobbkezének számított.

Ha Dávid le akarja győzni Góliátot, nem használhatja ugyanazokat a fegyvereket

– ezt a hasonlatot hozta Ankersen arról, miért tudott sikeres lenni a Brentford. 2018-ban végül az új vezetőedző is a dán vonalról érkezett: az addig asszisztensként dolgozó Thomas Frank vette át Dean Smith helyét. A Brentford 2020-ban még elveszítette a feljutásért játszott osztályozót, 2021-re azonban sikeresen feljutott a legjobbak közé.

Ryan Pierse / Getty Images Thomas Frank

 

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik