Foci sport24

Ki ez a 20 éves spanyol játékos, akiért sorban állnak Európa topklubjai?

Octavio Passos / Getty Images
Octavio Passos / Getty Images
Gabriel Veiga csereemberként kezdte a szezont a nem túl acélos Celta Vigo csapatában, azonban olyan kirobbanó formába került, hogy azzal felkeltette a sztárcsapatok érdeklődését, miközben sokan Jude Bellinghamhez hasonlítják a játékát.

Nem most éli a legszebb napjait a spanyol labdarúgó-bajnokság, mert noha a Real Madrid ismét bizonyította, hogy a világ egyik legjobb csapata és a Liverpool után a Chelsea-t kiejtve bejutott a legjobb négy közé a Bajnokok Ligájában, magán a La Ligán érezni némi minőségi visszaesést – és nemcsak azért, mert most nincsenek olyan klasszisok a ligában, mint a csúcson lévő Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo. Ebből kifolyólag a középmezőny csapataira is kevesebb figyelem irányul, így alighanem csak a spanyol foci fanatikusainak mond valamit Gabriel Veiga neve, aki a Celta Vigóban játszik.

Pedig a 21. életévét még csak májusban betöltő középpályás olyan szezont fut, hogy a Real Madriddal és az angliai topcsapatokkal hozzák hírbe hétről hétre, noha az ősszel még csak a kispadról rakosgatta be – a novemberben aztán menesztett – Eduardo Coudet. Az argentin edzőnél, majd utódjánál, a portugál Carlos Carvalhalnál is aztán

a kihagyhatatlan kategória lett, a hetedik forduló óta csak két meccsen nem kezdett – egyszer eltiltás, egyszer pedig sérülés miatt nem játszott –, miközben voltak elégedetlenkedő hangok, amiért az új spanyol kapitány, Luis de la Fuente nem válogatta be a legutóbbi Eb-selejtezős meccsekre.

A Celta Vigo 2007-ben csak a 18. helyen végzett a spanyol élvonalban, így kiesett, majd nem sokkal később a másodosztályban is a bennmaradásért kellett küzdenie, miközben a klub a csőd szélén egyensúlyozott. A kritikus pillanatban a vezetőség nem tehetett mást, mint a saját utánpótlása felé fordult, hogy a fiatal tehetségek felépítésével, majd értékesítésével maradjon életben – bejött.

A galíciai csapat 2012-ben jutott vissza az élvonalba és azóta rendre a vonal felett tudott maradni. Sőt, miután 2016-ban a hatodik helyen végzett a csapat és elindulhatott a következő szezonban az Európa Ligában, ahol már meg sem állt az elődöntőig, és csak 2-1-es összesítéssel bukott el a sorozatot aztán meg is nyerő Manchester Uniteddel szemben. Az ugyan egy kiemelkedő idény volt, ugyanakkor figyelemreméltó labdarúgók azóta is fel-felbukkannak a klubnál. A közelmúltban olyan játékosok jöttek ki a Celta akadémiájáról, mint Iago Aspas, a tavaly nyáron a Real Sociedadhoz igazoló Brais Méndez, vagy épp a spanyol válogatottban góllal debütáló Joselu. És ezt a sort folytatja Gabri Veiga is.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik