Foci sport24

Mélyvízbe dobták, úszott: Lisztes a fénysugár a Fradi kínlódós tavaszában

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Az utóbbi hetekben csak szenved az NB I-ben a Ferencváros, de a sokat bosszankodó szurkolóknak örömhír ifjabb Lisztes Krisztián eredményes játéka. A Fradi-tábor régóta vár egy saját, az utánpótlásból érkező kedvencre, ám kérdés, beteljesíti-e a reményeket a 17 éves Lisztes, akinek erős konkurenciával kell megküzdenie a játékpercekért.

A tavaszi szezon igen kevés pozitívumot hozott a bajnoki címvédő és listavezető Ferencváros számára: a magyar rekordbajnok kiesett a Bayer Leverkusen ellen az Európa Ligából (0–2, 0–2), 14-ből csak 4 tétmérkőzést nyert meg (mérlege 4–5–5), legutóbbi 7 találkozóján pedig nyeretlen maradt (0–2–5), tetemes, 16 pontos előnye pedig 6 pontra csökkent az élvonalban. Sztanyiszlav Csercseszov edző csapata egyszerre küszködik jelentős formahanyatlással, sérüléshullámmal, az EL-kiesés motivációs „utórengéseivel”. Nem véletlenül fakadt ki Botka Endre a Paks elleni zakó után:

Ez így nem mehet tovább.

Valóban nem, mert a lehetőségek és a keretérték alapján az FTC magasan a hazai mezőny fölé nő, de formája az utóbbi hetekben inkább alsóházi csapatra, semmint első számú bajnokesélyesre hajaz.

A felhős égen az egyik fénysugár ifj. Lisztes Krisztián játéka: a támadó a Fehérvár ellen duplázott, a Paks ellen gyakorlatilag gólpasszt adott (a kapusról felperdülő, a hálóba tartó lövését pofozta be Botka), teljesítményével kivívta a szurkolók elismerését. Nem ritka eset a nemzetközi futballban sem, hogy egy hullámvölgy „kinyitja a kaput” a fiatal játékosoknak, és lehet, most Lisztessel is ez történik. Hiszen a tavaszi tétmérkőzéseken a Fradi támadói a következő mutatókat hozták:

  • Adama Traoré: 14 mérkőzés (M), 3 gól (G) + 2 gólpassz (A). A legutóbbi 8 mérkőzésén 1 gól + 1 assziszt.
  • Marquinhos: 12 M, 3 G + 3 A. A legutóbbi 8 mérkőzésen 0 gól + 1 assziszt.
  • Ryan Mmaee: 10 M, 4 G + 0 A. Az utolsó 4 mérkőzésén nem szerzett gólt és nem adott gólpasszt, a legutóbbi bajnokikat kihagyta.
  • Tokmac Nguen: 6 M, 0 G + 0 A. Október vége óta nem szerzett tétmérkőzésen gólt és nem adott gólpasszt.
  • Carlos Auzqui: 5 M, 0 G + 0 A. A legutóbbi 12 tétmérkőzésén 1 gól és 0 gólpassz, fegyelmi ügye is volt.
  • Nikolai Baden Frederiksen: 7 M, 0 G + 1 A. Téli igazolás, még nem talált be tétmeccsen.
  • Ángelo Sagal: 4 M, 0 G + 1 A. Téli igazolás, még nem talált be tétmeccsen.
  • Kwabena Owusu: 3 M, 1 G + 0 A. Téli igazolás, góllal nyitott, de megsérült.

A keret támadói látványosan formán kívül vannak vagy sérüléssel küszködnek, és sokatmondó, hogy a hétmeccses nyeretlenségi sorozat alatt elért hat gólból négyet Botka és a „kis” Lisztes szerzett. A tavaszi tétmérkőzéseken a Fradi messze alullövi xG-jét (17 gól, 24,27-es xG), a helyzetkihasználással (de néha a minőségi helyzetek kialakításával is) baj van. Ebben valószínűleg szerepe van annak is, hogy Aissa Laidouni az Union Berlinbe igazolt, Muhamed Besic pedig megsérült, így aztán a középpálya is „elvékonyodott”.

A hullámvölgyben logikus lépés volt Csercseszovtól, hogy bedobta Lisztest, mivel új impulzus kellett a csapatnak.

Az előző bajnokságban a Gyirmót ellen bemutatkozott 17 éves támadó az ősszel a partnercsapat Soroksárban futballozott, és ugyan nem volt kiemelkedően eredményes (3 gól + 2 gólpassz), cselezésben és egy az egy elleni játékban (9,01/90 perc) az NB II második legaktívabbja volt, és a kiharcolt szabálytalanságok tekintetében (3,48/90 perc) is az élmezőnybe tartozott. Olyan játékos, aki trükkösségével, sebességével képes „védelmet bontani” és eddigi NB I-es meccsein rendre jó helyen volt, jókor. A nagy kérdés: meg tud-e ragadni a csapatban?

A Ferencvárosnak nagy szüksége lenne egy saját nevelésű, az első csapatnál minimum rotációs játékosként számba vehető futballistára. Mert jöhetnek egymás után a magas presztízsű – sok esetben a magyar mezőnyből kiemelkedő – légiósok, lehetnek a csapatban válogatott labdarúgók, a szurkolókat a világon mindenhol lázba hozza, ha sikerül saját merítésből is fontos játékost kinevelni. Az elitből jó példa lehet a Benfica: más topklubok általában szerte a világból magukhoz csábítják a legtehetségesebb fiatalokat, de a lisszaboni piros-fehérek elsősorban Portugália-szerte fenntartott, nagyon erős hálózatukra támaszkodnak, amelynek működtetése finoman fogalmazva sem olcsó (a The Athletic által közölt adat szerint 3,7-4,6 milliárd forintnyi euró évente).

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik