Bellingham a világ legjobb középpályásává válhat, ha addig csapágyassá nem játszatják

Mennyit kell játszania egy szupertehetségnek? Minden stáb, amely ezzel az alapvetően kellemes dilemmával szembesül, nehéz döntések előtt áll. A túl kevés játékidő visszafoghatja a fejlődést, a túl sok kiégéshez, formaingadozáshoz és sérülésveszélyhez vezethet. Több játékos (Gavit, Pedrit vagy Eduardo Camavingát is említhetnénk) kapcsán vizsgálhatnánk a kérdést, ám a legkirívóbb példát választottuk: Jude Bellinghamet.

Jude Bellingham a Transfermarkt legutóbbi becslése szerint – Kylian Mbappé és Erling Haaland után, Vinícius Juniorral holtversenyben – a világ harmadik legértékesebb futballistája, egyben legértékesebb középpályása.

Jude Bellingham – ha nem sérül vagy betegszik meg addig – májusban már túl lesz a 200. profi felnőttmérkőzésén. A tinédzser futballisták között nincs párja az öt topligában a 2021/22-es bajnokságban abszolvált játékperceket tekintve. Kulcsjátékosa a német bajnoki elsőségért hajtó Borussia Dortmund csapatának; mindeközben őt tartják az angol válogatott következő vezérbikájának.

Bellingham 19 éves és 278 napos e sorok írásakor. Rövidke – nem egész négyidényes – felnőttpályafutása alatt birminghami csodagyerekből dortmundi világklasszisjelöltté érett, nem mellesleg

annyit játszott, mint más fiatal játékos hat-nyolc szezon alatt.

Nem véletlenül vetették fel az angol és a német sportsajtóban a kérdést: vajon nem fenyegeti-e korai kiégés és elhasználódás a világ egyik legtehetségesebb középpályását?

Ebben a kérdésfelvetésben az a legjobb, hogy gyakorlatilag lehetetlen választ találni rá. A feleletet Bellingham karrierje fogja megadni. Ha pályafutása töretlenül ível fölfelé, akkor majd rá lehet mutatni: kár volt aggódni. Ha megtörik, akkor meg (utólag) mindenki okos lesz. Mindkét útra láttunk már példákat. Mint ahogyan arra is – gondoljunk Wayne Rooney-ra –, hogy egy üstökösszerűen felívelő karrier viszonylag hamar véget érjen.

Rooney 16 évesen mutatkozott be az Evertonban, 17 esztendősen a válogatottban, 19. születésnapja előtt már a Manchester Unitedben játszott, de 32 évesen futballozott utoljára a Premier League-ben, és 35 évesen visszavonult. Pályafutása normális hosszúságú volt, csak éppen abnormálisan korán kezdődött a legmagasabb szinten, és viszonylag korán fejeződött be.

Március végén vált virálissá, és futott be hatalmas médiakarriert Lou Orns saját készítésű összesítése, amelyben a jelen és közelmúlt legnagyobb sztárjainak játékidejét vizsgálta meg tinédzserkorukban. Bellingham minden rivális előtt van játékperceket, mérkőzésszámot és kezdőcsapatbeli bevetéseket tekintve – még olyan, rendkívül fiatalon kulcsemberré előlépett klasszisokat is jócskán megelőz, mint Neymar, Pedri, Mbappé vagy Rooney. Lionel Messi és Cristiano Ronaldo a tinédzserkori felnőtt profi terhelést tekintve a fasorban sincs hozzá képest.

A 16 éves korban angliai akadémiákon játszó fiatalok 98 százaléka 18 éves korára gyakorlatilag kikopik a profi futball rendszeréből,

és nem jut szerződéshez az angol futball felső öt osztályában – állapította meg Michael Calvin a No Hunger in Paradise című könyvében. Óriási a küzdelem azért, hogy egyáltalán a felnőttcsapathoz kerüljenek, és profi szerződést kapjanak. Ehhez képest Bellinghamnek villámrajtja volt, és kettesével, magabiztosan vette a lépcsőfokokat: a Birmingham Citynél nevelkedett, 14 éves korában debütált az U18-as, 15 évesen az U23-as, 16 évesen a felnőttegyüttesben.

A City történetének legfiatalabb felnőttjátékosa lett. Minden átmenet nélkül pottyant a felnőttfutballba: első idényében 44 (!) tétmeccset játszott a Birmingham Cityben, majd átigazolt a Borussia Dortmundba. Tizenhat és tizenkilenc éves kora között átesett a felnőttdebütáláson, az első topligás szerződésen, az európai kupakalandokon, a felnőttválogatott-bemutatkozáson, az első Európa- és világbajnoki szereplésen.

Érdemes megnézni, miként viszonyulnak Bellingham bajnoki játékpercei európai társaiéhoz – a WyScout adatai alapján a bajnokságukban legtöbb lehetőséget kapó, 20 éven aluli futballistákat listáztuk.

A lista élén álló játékosok jobbára olyan országokban futballoznak, amelyekben a korai fejlesztés és továbbadás igen fontos cél a fiatal tehetségek esetében. Bellingham kapcsán az az igazán kiemelkedő, hogy már harmadik topligás idényét tapossa, és a legmagasabb szinten is kiemelkedő mennyiségű játékperchez jut. Olyannyira kulcsembere a Dortmundnak, hogy a 17. fordulóig minden percet végigjátszott a Bundesligában, és ezt a sorozatát csak egy eltiltás szakította meg. A Bajnokok Ligájában

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
BelépekMég nem regisztráltam