Ricardo Moreira / Getty Images
Foci sport24

Szóljon, aki érti, hogyan zajlik a brazil klubszezon!

Amikor már azt hiszed, mindent értesz a futballból, akkor szembejön a brazil klubszezon. A csodálkozás mértékének tekinthető 100 egységre jutó kerekedő szemek száma ennek a rendszernek a felvázolásakor sem marad majd el a gyakorlatban követhetetlennek tűnő kezezésszabály alkalmazásához képest.

Ami azt illeti, pont ilyen tájban érkezik el az állami bajnokságok hajrája. Az állami – az olyan föderációs struktúrákban, mint Brazília – nem jelent egyben országost is, az ország ugyanis államok szövetsége. Brazília 26 államból és a föderációs körzetből, azaz a főváros körüli területből áll, ezért játszhatnak január végétől április elejéig 27 állami bajnokságot, mielőtt megkezdődne az országos küzdelem.

A Palmeiras–Sao Bernardo találkozót például a Paulistao, azaz a Sao Pauló-i állami bajnokság legfelsőbb osztályának negyeddöntőjeként rendezték meg néhány napja. A meccset majdnem 40 ezren nézték a helyszínen, pedig az egyik fél, a Palmeiras az előző évek egyik legjobb dél-amerikai csapata, amelynek drukkerei az előző három évben kétszer is Libertadores-kupa-győzelmet, tavaly pedig országos bajnoki címet is ünnepelhettek. Vagyis nem állítható, hogy ki lennének éhezve egy országos szinten harmadosztályú rivális ellen vívott meccsre.

Agencia Gamba / Getty Images A Palmeiras játékosai 2021-ben a Libertadores-kupával

A nagy érdeklődés okai történelmiek és földrajziak. A futball brazíliai térhódításának első évtizedeiben nem is létezett másfajta bajnoki összevetés, mint az állami, esetleg a regionális, s ez az ország méreteiből adódott:

Brazília nagyjából 92-szer nagyobb, mint Magyarország, infrastrukturális és anyagi lehetőségei pedig jó darabig nem engedték a távolabbi területek csapatainak rendszeres találkozását.

Az állami bajnokság a tradíciók miatt is a szurkolók első számú szívügye, belőle nőttek ki az igazi rivalizálások, még sokkal hatalmasabbak, mint az Európában is ismerős városi derbik: itt ugyanis három-, négy-, ötszázas nagyságrendű tétmérkőzésre tekint vissza egy-egy rangadó története.

Az állami bajnokságok nem maradhatnak el, bármennyire is sok érv szólna is emellett, és bármennyire is az egyik legfőbb tényezőt jelentik, amely miatt a brazíliai csapatok európai mértékkel mérve elképzelhetetlen számú találkozóval terhelik a játékosok és edzők szervezetét meg idegeit. A legjobb együttesek folyamatosan 70 fölötti meccsszámmal hozzák le a szezonokat, a Flamengo például 2022-ben 79 találkozót játszott. A tradíció viszont tradíció, a drukker szereti, ha pulzusa már januárban eléri a versenyritmust, így a sorozatokat nemcsak megrendezik, hanem az észszerűségnek ellentmondva kötelezően komolyan is veszik, mert ha nem, akkor az ezerfejű egyetlen vagy annál kicsivel több fejet kezd el követelni. És célt is ér. A most futó állami pontvadászatok közül a rióiban a Botafogo edzőjének, a portugál Luís Castrónak, a Sao Pauló-iban a Sao Paulo FC trénerének, Rogerio Ceninek akad aggódni valója ezekben a napokban a korai kiesés vetette hullámok tajtékai miatt.

Az állami bajnokságok közül a két legfontosabb a Sao Pauló-i és a riói, azaz a paulista és a carioca. Előbbiben öt, utóbbiban négy jelenleg is az országos első osztályhoz tartozó klub vetélkedik alacsonyabb osztályú vagy az országos szintekbe be sem sorolt csapatok ellen.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!