Foci sport24

Szóljon, aki érti, hogyan zajlik a brazil klubszezon!

Ricardo Moreira / Getty Images
Ricardo Moreira / Getty Images
Amikor már azt hiszed, mindent értesz a futballból, akkor szembejön a brazil klubszezon. A csodálkozás mértékének tekinthető 100 egységre jutó kerekedő szemek száma ennek a rendszernek a felvázolásakor sem marad majd el a gyakorlatban követhetetlennek tűnő kezezésszabály alkalmazásához képest.

Ami azt illeti, pont ilyen tájban érkezik el az állami bajnokságok hajrája. Az állami – az olyan föderációs struktúrákban, mint Brazília – nem jelent egyben országost is, az ország ugyanis államok szövetsége. Brazília 26 államból és a föderációs körzetből, azaz a főváros körüli területből áll, ezért játszhatnak január végétől április elejéig 27 állami bajnokságot, mielőtt megkezdődne az országos küzdelem.

A Palmeiras–Sao Bernardo találkozót például a Paulistao, azaz a Sao Pauló-i állami bajnokság legfelsőbb osztályának negyeddöntőjeként rendezték meg néhány napja. A meccset majdnem 40 ezren nézték a helyszínen, pedig az egyik fél, a Palmeiras az előző évek egyik legjobb dél-amerikai csapata, amelynek drukkerei az előző három évben kétszer is Libertadores-kupa-győzelmet, tavaly pedig országos bajnoki címet is ünnepelhettek. Vagyis nem állítható, hogy ki lennének éhezve egy országos szinten harmadosztályú rivális ellen vívott meccsre.

Agencia Gamba / Getty Images A Palmeiras játékosai 2021-ben a Libertadores-kupával

A nagy érdeklődés okai történelmiek és földrajziak. A futball brazíliai térhódításának első évtizedeiben nem is létezett másfajta bajnoki összevetés, mint az állami, esetleg a regionális, s ez az ország méreteiből adódott:

Brazília nagyjából 92-szer nagyobb, mint Magyarország, infrastrukturális és anyagi lehetőségei pedig jó darabig nem engedték a távolabbi területek csapatainak rendszeres találkozását.

Az állami bajnokság a tradíciók miatt is a szurkolók első számú szívügye, belőle nőttek ki az igazi rivalizálások, még sokkal hatalmasabbak, mint az Európában is ismerős városi derbik: itt ugyanis három-, négy-, ötszázas nagyságrendű tétmérkőzésre tekint vissza egy-egy rangadó története.

Az állami bajnokságok nem maradhatnak el, bármennyire is sok érv szólna is emellett, és bármennyire is az egyik legfőbb tényezőt jelentik, amely miatt a brazíliai csapatok európai mértékkel mérve elképzelhetetlen számú találkozóval terhelik a játékosok és edzők szervezetét meg idegeit. A legjobb együttesek folyamatosan 70 fölötti meccsszámmal hozzák le a szezonokat, a Flamengo például 2022-ben 79 találkozót játszott. A tradíció viszont tradíció, a drukker szereti, ha pulzusa már januárban eléri a versenyritmust, így a sorozatokat nemcsak megrendezik, hanem az észszerűségnek ellentmondva kötelezően komolyan is veszik, mert ha nem, akkor az ezerfejű egyetlen vagy annál kicsivel több fejet kezd el követelni. És célt is ér. A most futó állami pontvadászatok közül a rióiban a Botafogo edzőjének, a portugál Luís Castrónak, a Sao Pauló-iban a Sao Paulo FC trénerének, Rogerio Ceninek akad aggódni valója ezekben a napokban a korai kiesés vetette hullámok tajtékai miatt.

Az állami bajnokságok közül a két legfontosabb a Sao Pauló-i és a riói, azaz a paulista és a carioca. Előbbiben öt, utóbbiban négy jelenleg is az országos első osztályhoz tartozó klub vetélkedik alacsonyabb osztályú vagy az országos szintekbe be sem sorolt csapatok ellen.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik