Foci sport24

Az NB I legjobb formában lévő csapata semmi különlegeset nem csinál, de azt mindenkinél jobban

Derencsényi István / MTI
Derencsényi István / MTI
A 21. fordulót az OTP Bank Liga negyedik helyén kezdte meg a Debrecen, amely a szerb Srdan Blagojevic kinevezése óta a Ferencváros után a legtöbb pontot szerezte. A Loki nem játszik különben a többieknél, de a tudatos helyzetkialakításainak köszönhetően hatékonyabb és eredményesebb tud lenni.

Még Joao Janeiro vezetésével a Debrecen négy döntetlennel és két vereséggel kezdte a 2022/2023-as szezont. A hatodik fordulóban, a Zalaegerszeg ellen 4–2-re elveszített bajnoki után a Debrecen az utolsó helyre csúszott vissza a tabellán, a portugál edző pedig távozott. A hetedik és a nyolcadik fordulóban, a Fehérvár ellen 1–0-ra megnyert, és a Paks ellen ugyanilyen arányban elveszített meccsen Dombi Tibor irányította a csapatot megbízott vezetőedzőként. A Debrecen ekkor a tizedik helyen állt hét ponttal. Srdan Blagojevic a Honvéd elleni 4–3-as győzelemmel mutatkozott be a csapat élén a kilencedik fordulóban, a kinevezése óta eltelt időszakban pedig csak a szezon elején elmaradt bajnokik miatt két meccsel többet játszó Ferencváros szerzett több pontot a Debrecennél, amely jelenleg a negyedik a tabellán, mindössze két pontra a második helytől.

A Debrecen elsősorban a hatékony és minőségi támadójátékának köszönheti jó szereplését.

Habár az eddig lejátszott 20 fordulóban négy csapat is többet lőtt kapura, a rúgott gólok számában csak a Ferencváros előzi meg a Debrecent. Az öngólokat nem számítva a Debrecen eddig 265-ször lőtt kapura a szezonban, és ezekből 35 gólt szerzett. A lövések minőségével foglalkozó írásunkban már volt szó róla, hogy az NB I mezőnyében a Debrecennek a legkisebb az átlagos lövéstávolsága, az egy lövésre vetített xG-mutatóban pedig a második legjobb a csapat. A nemzetközi futballban megfigyelhető trend, hogy egyre kevesebb a távoli lövés, mert a csapatok felismerték, hogy a tizenhatoson belülről háromszor-négyszer akkora a gólszerzés esélye. A katari világbajnokságon például a nyílt játékhelyzetű lövések 63 százaléka esett a tizenhatoson belülről. A Debrecen esetében ez az arány 65,7 százalék idén, ami a legmagasabb a magyar bajnokságban. Ez lényegében megmagyarázza, hogy mitől annyira hatékony és minőségi a Debrecen támadójátéka.

Ha megnézzük a csapat lövéseinek helyzetét, látjuk, hogy a 35 gólból 29 a tizenhatoson belülről született, ráadásul ezek többségének helye közvetlenül a kapuval szemben, az öt és feles és a tizenegyespont között van.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik