Foci sport24

A Premier League nyomába eredne a brazil klubfutball

Wagner Meier / Getty Images
Wagner Meier / Getty Images
A futball totális globalizációja óta most először válhat megkerülhetetlen erővé a brazil klubfutball. A következő hetekben eldőlhet, hogy megteszik-e a klubok az ehhez szükséges következő lépést.

Igen, igaz, hogy az IFFHS véleménye alapján 2022 legjobb nemzeti bajnoksága a brazil Serie A, de az elsősorban kontinentális eredményességre alapozott sorrendállítás semmiképpen nem ad lehetőséget az európai hatalmasságokkal történő összevetésre, márpedig a brazil klubok és lehetséges befektetőik vizeken túli léptékben gondolkodnak.

A helyzet persze nem lenne brazilos – és alapvetően ingathatna meg minket a hitünkben, miszerint a brazilok a szappanoperákat nem kitalálják, hanem élik –, ha ez egyszerűen menne; például lenne egy egységes liga, amely befektetőkkel tárgyalna, és gyorsan döntést hozna.

Nyugi, Brazília első három osztályának klubjai jelen pillanatban azonos bajnoki rendszerben játszanak, de szervezetileg két ligába csoportosulnak, és a két liga más-más pénzelosztási arányokat képzel el, más-más céggel is tárgyal a pénzügyi lehetőségek bővítéséről.

Az egyik nagy csoport – és a népesebb is egyben – az LFF (Liga Forte Futebol, Erős Futball Liga) 26 A-, B- meg C-osztályú klubot számlál, és már az előszerződésnél tart a Serengeti Asset Management nevű amerikai befektetőjelölttel, amely közel 1 milliárd dollárért vásárolná be magát 20 százalék erejéig. Ez a szerveződés az egalitáriusok csoportja, azaz a pénzelosztást kisebb differenciákkal képzeli el: 45 százalékot egyenlően, 30 százalékot a bajnokságban elért eredményeket figyelembe véve, 25 százalékot pedig a klubok kereskedelmi értéke alapján juttatna. Ennek megfelelően a csoportosulás nem bővelkedik az igazi nagyágyúkban, hiszen azok érdeke a tágabbra nyíló olló.

Eurasia Sport Images / Getty Images A Palmeiras és a Flamengo találkozott egymással a Szuperkupa-meccsen.

Inkább őket képviseli a LIBRA (Brazil Liga), amelyet az öt nagy Sao Pauló-i klub és a Flamengo hozott létre, s jelenleg 18 csapatot tömörít. A Corinthiansszal, a Flamengóval, a Palmeirasszal, a Sao Paulo FC-vel nyugodtan hívhatjuk a társaságot az előjogokra is apelláló „arisztokratáknak”. Ők a bevételeknek csak 40 százalékát osztanák el azonos mértékben, majd 30-30 százalékot a helyezésekre alapozva, illetve a kereskedelmi vagy népszerűségi számok arányában. A LIBRA az Egyesült Arab Emírségek kormányához köthető Mubadala befektetési alappal folytat tárgyalásokat egy 900 millió dolláros befektetésről.

A különbségek első olvasatra nem tűnnek áthidalhatatlanoknak, és mindkét esetben hajtóerő a közeledésre meg a közös álláspont kialakítására nézve, hogy a befektetők a megállapodást elfogadó klubok számához kötik a kontraktusok véglegesítését, azaz akár mindkettő kútba is eshet, a kettő együtt viszont aligha jöhet létre.

Április végéig döntésnek kell születnie, vagy újabb pénzügyi lehetőségek után kell kutatni,

ugyanakkor a klubok számára legfontosabb bevételi forrás, a televíziós közvetítések után járó pénz 2024 végéig garantált a Globóval élő szerződés alapján, így akár mindent újra is gondolhatnak a szereplők.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik