Gonzalo Arroyo Moreno / Getty Images
Foci sport24

Mi a menetelő Rayo Vallecano titka?

A Rayo Vallecano jelenleg a La liga tabellájának hatodik helyén, Konferencia Liga-induló pozícióban áll. Andoni Iraola csapata mindössze egy ponttal marad le az ötödik Betis mögött. Az élvonalba 2020-ban visszajutott, tavaly még 12. helyezett együttes tehát ismét a nemzetközi kuparészvétel küszöbére ért. De van-e valami különleges a csapat játékában és fenntartható-e hosszútávon a jó szereplés?

A vezetőedző, a baszk Andoni Iraola nem meglepő módon az Athletic Bilbao csapatánál töltötte játékospályafutása nagy részét, amelynek színeiben 2003 és 2015 között jobbhátvédként több mint négyszáz mérkőzésen lépett pályára. Visszavonulása után röviddel edzőnek állt, először Cipruson volt egy rövid, sikertelen kalandja az AEK Larnaca együttesénél, majd a 2019/20-as évadban a Spanyol Kupa elődöntőjéig vezette másodosztályú Mirandés csapatát. 2020-ban lett az akkor másodosztályú Rayo Vallecano vezetőedzője, s hatodik helyezettként, a Girona elleni osztályozót megnyerve sikerült a piros-fehéreket az élvonalba juttatnia.

A madridi székhelyű Rayo Vallecano történetet lényegében a hatvanas évek óta

folyamatos ingázás jellemzi a spanyol első és másodosztály között.

A klub az előző évtizedben – 2011 és 2016 között – öt évet töltött a Primera Divisiónban. Az akkori edző, Paco Jémez nevére a spanyol futball legnagyobb fanatikusai bizonyára emlékeznek: bátor, labdabirtoklásra és letámadásra épülő játékfilozófiáját ellentmondást nem tűrően valósította meg a keret korlátozott képességei ellenére is. Hogy mást ne mondjunk, 2013 szeptemberében a Barcelona elleni bajnokin a Rayo olyasmit ért el, amit azelőtt öt évig senki: többet birtokolták a labdát a katalánoknál. Az idealista játékfelfogás azonban csak ideig-óráig tudta a csapatot a víz felett tartani, és 2016-ban kiesett az élvonalból. Aztán 2018/19-ben ismét tett egy rövid kitérőt az első osztályban, ám a reaktivált Jémez sem tudta megmenteni a kieséstől, sőt a következő kiírásban a másodosztályban is csak hetedikként végzett az együttes. Ám Iraola vezetésével ismét stabil helye van az első osztályban a Rayo Vallecanónak, noha a játékfelfogás már közel sem olyan idealista, mint a korábbi években.

Iraola edzői felfogására – elmondása szerint – az a Patrick Vieira gyakorolta a legnagyobb hatást, aki a játékospályafutása végén, a New York City csapatánál rövid ideig a trénere volt. „Patrick új perspektívát nyújtott számomra a játékról, hiszen korábban edzőként a Manchester Citynél dolgozott – mesélte a Coaches Voice oldalán. – Pozíciós játékot játszottunk 4-3-3-ban, azzal a céllal, hogy mindenki tartsa a helyét, és megtaláljuk a pályán a szabad embert”. Iraiolának a rögzített szituációkról is határozott elképzelése van.

Edzőként az NFL iránt is érdeklődöm. Az amerikai futballra úgy tekintek, mintha a labdarúgás rögzített szituációit látnánk kibővítve. Az elzárásokat, a tisztázásokat, a túltöltéseket. A játékosoknak nagyon pontos feladatuk van, minden posztra külön edzővel. A labdarúgás még biztosan nem tart itt, de napról napra fejlődik

– fejtette ki.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!