Foci

Hogyan lehet megbukni 94 nap alatt egy Premier League-csapat kispadján?

Ryan Pierse / Getty Images
Ryan Pierse / Getty Images
Nathan Jones mindössze 94 napot töltött el az angol élvonalban szereplő Southamptonnál, és nemhogy segíteni nem tudott a csapatnak, de még hátrébb is lépett a Saints. Lehet, hogy eleve már a kinevezése hibás lépés volt?

Miután a tök utolsó helyen végzett 2005-ben a Southampton a Premier League-ben, a csapat elég komoly mélységet járt meg, ugyanis nemhogy egyből nem sikerült visszajutni, de még a harmadosztályig is lesüllyedt. Két év alatt aztán két osztályt ugorva 2012-ben visszatért az élvonalba, ahol azóta meg is tudott ragadni, de most komolyan meglegyintette a csapatot a kiesés szele.

Ebben az időszakban olyan edzők fordultak meg a kispadon, mint Mauricio Pochettino vagy Ronald Koeman. A holland irányításával sikerült a hatodik helyen végezni, aminek az lett az eredménye, hogy az Európa Liga csoportkörében szerepelhetett a Southampton. Hektikus időszak követte azt a hatodik helyet, a vezetőség váltogatta a menedzsereket, mígnem 2018 decemberében kinevezték Ralph Hasenhüttl-t, aki végül

173 mérkőzésig húzta a csapat élén, ilyen hosszú sorozata a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulója óta senkinek nem volt a klubnál.

Az osztrák szakember időszakára jellemzőek voltak a szélsőségek, csapatával olyan nagyokat viccelt meg, mint a Chelsea, a Liverpool, az Arsenal vagy a Manchester City, talán ezért is lehetett, hogy két 9-0-s vereséget is túlélt. Azt viszont már ő sem tudta megúszni, hogy a Southampton erre a szezonra a kiesőzónába csúszott, így amikor a csapat a 18. helyen állt, egy ponttal a bennmaradást jelentő vonal alá csúszva, a klubvezetés – látva, hogy az eredménytelenség mellett a kapcsolata is megromlott több játékossal – menesztette Hasenhüttl-t.

Robin Jones / Getty Images

A történelem során először rendeztek téli világbajnokságot, ami lehetőséget adott a gödörben lévő kluboknak arra, hogy a szezon félbevágása idején rendezzék a sorokat. Alighanem ez volt a motiváció a Southamptonnál is, amelynél november 10-én bízták meg az első csapat irányításával Nathan Jonest, akinek a vb-szünet előtt megvolt a debütálása a bajnokságban (3-1-es vereség a Liverpool otthonában), majd a keret elutazott Spanyolországba és ott készült a világbajnokság utáni folytatásra.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik