Foci sport24

C-nap Rijádban: hogyan segítheti Ronaldo megszerzése a szaúdiak nagy terveit?

Fayez Nureldine / AFP
Fayez Nureldine / AFP
Cristiano Ronaldo átesett az orvosi vizsgálaton a szaúdi al-Nasszr együttesénél, és hamarosan bemutatkozhat az ország profiligájában. Ronaldo szinte felmérhetetlen mennyiségű pénzt kereshet, a szaúdiak óriási presztízsnyereséget könyvelhetnek el, mégis körüllengi egyfajta melankólia a transzfert – minden eddiginél nyilvánvalóbbá vált, hogy a portugál csillag karrierje végső szakaszába jutott. Érdemes körüljárni a kérdést: mit jelenthet egy Ronaldo kaliberű szupersztár a vb-rendezést és a világ legjobb hét bajnoksága közé kerülést megcélzó szaúdi futballnak?

2022. január 3. Szaúd-Arábia C-napja: Cristiano Ronaldo megérkezett az al-Nasszr csapatához, futballkirályként fogadták. Ilyen kaliberű játékos még nem futballozott az ország profiligájában. Ronaldo a világ legjobban fizetett játékosává válik, a hírek szerint visszavonulását követően szaúdi futballnagykövetként folytatja, és

cseppet sem lenne meglepő, hogy ha nemsokára egy szaúdi vb-pályázat frontvonalában találnánk.

Az ország turisztikai reklámarca egyébként Lionel Messi – a hosszú rivalizálás mellett immár a szaúdi pénz (is) összeköti az elmúlt másfél évtized két legnagyobb futballistáját. Márpedig pénz gyakorlatilag korlátlanul rendelkezésre áll: amíg ön elolvasta ezt a bekezdést, Cristiano Ronaldo cirka 78 ezer forintot keresett. Ha lassabban olvas, akkor 156 ezret.

Paul ELLIS / AFP Szurkolók készítenek közös fotót Cristiano Ronaldo és Lionel Messi fejrevalót viselve a katari világbajnokságon.

Elhangzott az összes, ilyenkor megszokott közhely arról, hogy Ronaldo „új kihívásokat keres”; „inspirálja az al-Nasszr férfi és női futballal kapcsolatos víziója” és „miután mindent megnyert Európában, eljött az ideje annak, hogy Ázsiában kamatoztassa tapasztalatát”, de ezt tényleg nehéz lenne másképp minősíteni, mint kommunikációs porhintést, arcmentő píárakciót, aranyba csomagolt bullshitet. Ambícióhiánnyal nem lehet vádolni Cristiano Ronaldót: egész pályafutása során megszállottan dolgozott azért, hogy a legnagyobbak közé emelkedjen, ezt szolgálták klubváltásai is. A vitrinjében sorakozó egyéni díjak, valamint az elhódított trófeák a bizonyítékai annak, hogy el is érte célját. Minden más futballcsillagnál nagyobb rajongótábort szerzett, karrierje milliókat inspirálhat, és amikor visszavonul, minden idők legnagyobbjai között fogják számontartani.

Ebbe a szinte fékezhetetlen ambícióba nem illik az al-Nasszr és a szaúdi bajnokság.

Ha még az al-Hilal – Szaúd-Arábia legnépszerűbb csapata, Ázsia egyik óriásklubja – lenne a célpont, könnyebben érthető lenne a transzfer, ámde az al-Hilalt épp regisztrációs tilalom sújtja, nem szerződtethet új sztárjátékost. Az al-Nasszr, bár kilencszeres bajnok és jelenleg listavezető, egy polccal lejjebb van: nem aratott akkora nemzetközi sikereket, az ázsiai BL jelenlegi idényében szintén nem érintett (három másik szaúdi klub, az al-Hilal, az al-Sabab és az al-Fajszali a legjobb tizenhat között várja a tavaszi folytatást). Ronaldo – aki az európai Bajnokok Ligájában akart szerepelni – most azért fog dolgozni, hogy a következő idényre kvalifikálja csapatát az ázsiai BL-be. És bármekkora is a rajongótábora, sokkal kevesebben fogják látni a játékát annál, mint amikor topligás mérkőzéseken lépett pályára hétről hétre.

Úgy tűnik, Ronaldo olyan helyzetbe manőverezte magát az elmúlt hónapokban, amelyből kevés kiút kínálkozott. A másik alternatíva a The Kansas City Star szerint a Sporting Kansas City volt, amely a „Triple Bank Shot” névre keresztelt művelettel igyekezett az Egyesült Államokba csábítani a portugál világklasszist, és tárgyalásokig is eljutott. Ronaldo bemutatásán azt mondta, ausztrál, amerikai és portugál ajánlatai is voltak; európai topligás csapat a jelek alapján nem szerepelt a komolyan vehető kérők között. És ez nem is meglepő, hiszen:

  • Ronaldo még mindig klasszis játékos, de központi figura akar maradni. Más, idősödő sztárokkal szemben nem volt hajlandó elfogadni, hogy lassan a „kisegítő” szerep vár rá. Kiemelkedően értékes játékos lehetne egy rotációban (lásd Zlatan Ibrahimovic példáját a Milannál), de a fizetési igényei, a szupersztár státusa és az egója miatt ez aligha kerülne szóba.
  • Ha kezdő, akkor az egész csapatot át kell állítani a kiszolgálására, márpedig ezt a legtöbb klub nem vállalja (nem lehetetlen feladat ez, de nem is feltétlenül nyerő ötlet).
  • Még mindig kíméletlen befejező, de helyzetkialakítási képessége romlott, egy agresszív, le- és visszatámadáson alapuló csapatvédekezésbe pedig nehezen beilleszthető.
  • A Manchester Unitedtől úgy távozott, hogy minden hidat felégetett maga mögött. Ezt úgy tette ráadásul, hogy „önjáró módon” viselkedett: a klub (és valószínűleg menedzsere) tudta nélkül adott exkluzív interjút Piers Morgannek. Ez óriási kockázati tényező. Az interjú ráadásul nem tett jót a megítélésének sem…
  • Ronaldo fegyverként használhatja gigantikus közösségimédia-követői táborát, ez szintén rizikó – ugyanakkor a követőtábor kecsegtető is a CR-t szerződtető csapatnak.
  • Interjújában Ronaldo éles kritikával illette a United vezetőit és edzőjét is, ez szintén nem olyasvalami, amit szívesen látnak egy topligás együttesnél.
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik