Foci

Argentínának háromszor kellett megnyernie a vb-döntőt

Lionel Hahn/Getty Images
Lionel Hahn/Getty Images
Argentína nyerte a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot, miután a döntőben 3-3-as végeredmény után tizenegyespárbajban 4-2-re diadalmaskodott Franciaország csapata felett. Lionel Scaloni együttese az első félidőben példátlanul lefutballozta a címvédőt, ám a hajrában Dider Deschamps csapata két perc alatt, a semmiből hozta vissza az összecsapást. A hosszabbítás második félidejében Lionel Messi ismét vezetéshez juttatta az argentinokat, ám Mbappé még ezt is ki tudta egyenlíteni. Argentínának így a tizenegyespárbajban, gyakorlatilag harmadszor kellett megnyerni a mérkőzést. Taktikai elemzésünk a döntőről.

A kezdőcsapatokat illetően egyértelműen Lionel Scaloni hozta a nagyobb váratlant. Már többször is írtunk róla, hogy az argentin kapitány időről időre szereti az ellenfél játékához igazítani csapata felállását. A negyeddöntőtől eltérően, de az elődöntőhöz hasonlóan az argentinok a fináléban is négy védővel álltak fel, ismét Molina, Romero, Otamendi és Tagliafico alkotta a védősort. A középpályán azonban Scaloni megkavarta a kártyákat: Enzo Fernandez, Rodrigo De Paul és Alexis MacAllister mellett ezúttal nem egy negyedik belső középpályás, hanem balszélsőként az eddig kevesebbet játszó Ángel Di María támogatta a Messi–Alvarez csatárpárost. Ez a húzás az első félidőre nézve kulcsfontosságúnak bizonyult.

Bár a francia válogatott háza táján a döntőt megelőzően egy vírusfertőzés okozott aggodalmat, végül Didier Deschamps nem kényszerült súlyos áldozatokra a kezdőcsapatát illetően. A címvédő összeállítása így teljesen megegyezett azzal, amit az Anglia elleni negyeddöntőn láthattunk. Hugo Lloris előtt a négyfős védelem Koundé, Varane, Upamecano és Theo Hernandez alkotta, a középpályán Adrien Rabiot mellett a Real Madrid fiatalja, Aurélien Tchouameni szűrte meg a támadásokat. Griezmann ezúttal is szabad szerepet kapott, míg Dembélé jobbról, Mbappé pedig balról támogatta a középcsatár Olivier Giroud játékát.

Argentínának az első félidőben sikerült először megnyerni a mérkőzést. Messiék olyan szinten dominálták 2018 világbajnokát, amilyet talán az idei világbajnokságon senkitől, egy mérkőzésen sem láttunk. Az első játékrészben Franciaország 41 százalékban birtokolta a labdát. Ez előzetesen akár jó ómennek is tűnhetett volna, hiszen Deschamps csapata az elmúlt évek sikereit bevallottan reaktív játékfelfogással érte el, amit az idei torna kieséses szakaszára is végig megtartott. A franciák ezúttal is a megszokott középső blokkban fogadták az argentin labdakihozatalokat, amelyben a 4-4-2-es alapfelállásból a középpályások szükség szerint rugalmasan kiléphettek. Mbappé védekezésben ezúttal is az első sorban, Giroud mellett helyezkedett, míg Dembélé feladata volt a pálya jobb oldalának lezárása. Griezmann pedig labda ellen a középpálya közepén foglalt helyet, ahonnan alkalomadtán felléphetett a két elülső ember mellé is.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik