Foci

A franciáknak a vb legszigorúbb védelmét kell feltörniük a címvédéshez

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP
Vasárnap 16 órakor Argentína–Franciaország döntőt rendeznek a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon. Nem kérdés, hogy a torna két legjobb csapata játssza a döntőt, köztük viszont annyira kicsi a különbség, hogy a szupersztárok egyéni teljesítménye felértékelődik.

Argentína Lengyelországot, Mexikót és Szaúd-Arábiát, Franciaország Ausztráliát, Tunéziát és Dániát megelőzve jutott csoportelsőként a vb egyenes kieséses szakaszába. Argentínának itt ugyan voltak meleg pillanatai, de kizárólag a játékot tekintve Ausztráliát, Hollandiát és Horvátországot is simán verte a döntőig vezető úton.

A franciák sokkal pragmatikusabban játszottak, és csak annyit fociztak, amennyit nagyon kellett a győzelemhez, de a teljes világbajnoki teljesítményüket elnézve ők is jogosan vannak ott a döntőben.

Az eddig látottak alapján várhatóan a döntőben is átadják majd a területet a franciák, az egyetlen igazán nagy kérdés, hogy helyzetbe tudnak-e kerülni az argentin védelem ellen, amely eddig lőni is alig hagyta ellenfeleit.

Miért várható, hogy az argentinoknál lesz a labda?

Argentína és Franciaország máshogyan meccsel. A világbajnokság előrehaladtával általánosságban is csökkent a csapatok letámadásának intenzitása, de Franciaországnak már kezdettől fogva alacsony volt a PPDA-mutatója. A PPDA azt mutatja meg, hogy egy csapat hány passzt enged az ellenfélnek a támadó- és középső harmadban, mielőtt valamilyen védekező akciót kezdeményezne. Minél kisebb ez a szám, annál intenzívebb egy csapat letámadása.

Franciaország áltagos PPDA-mutatója ezen a világbajnokságon eddig 18,24, amelynél csak öt csapatnak (!) volt kisebb; Ghánának, Lengyelországnak, Katarnak, Marokkónak és Costa Ricának.

Didier Deschamps tehát nem érzi szükségét annak, hogy csapata már korán nyomás alá helyezze ellenfeleit, inkább hagyja őket támadni, így labdaszerzés esetén nagyobb területe marad, amit a gyors támadók befuthatnak.

Franciaország lényegében ezzel a játékkal verte meg az elődöntőben Marokkót, amely korábban a saját tizenhatosáról is csak nagy ritkán volt hajlandó kimerészkedni, a franciák ellen viszont 61 százalékban birtokolta a labdát. Argentína átlagos PPDA-ja 8,38 volt a nyolcaddöntőig, utána viszont érezhetően elfáradt a csapat, és kevesebbet kockáztatott.

Hollandia ellen már 21,57, Horvátország ellen 10,86 passzt engedtek Lionel Messiék, mielőtt megtámadták volna a labdás embert. A két válogatott letámadása közötti különbséget az ellenfél térfelén megszerzett labdák száma is mutatja; Argentína 84 labdát szerzett eddig az ellenfél térfelén, Franciaország 67-et.

A két csapat labdabirtoklása között nincs nagy különbség: Argentínánál átlagosan 58, Franciaországnál 52,6 százalékban volt a labda. Az argentinok 3590-et, a franciák 3031-et passzoltak eddig. Ugyan mindkét tekintetben az argentinok voltak a jobbak, de a tizenhatoson belüli labdaérintések számát tekintve már fordított a helyzet. A franciák mindenkinél többször, 144-szer értek labdához ezen a területen, az argentinok 117-szer.

Ha a tizenhatoson belüli labdaérintések számát elosztjuk a passzok számával, akkor azt kapjuk, hogy Argentínának átlagosan 30, Franciaországnak viszont csak 21 passzra van szüksége ahhoz, hogy labdához érjen a tizenhatoson belül. Az argentinok tehát körülményesebbek, jobban megjáratják a labdát, mielőtt a pálya legveszélyesebb pontjára juttatják, a franciák viszont sokkal direktebben támadják a tizenhatost.

Argentína elleni lövőhelyzetbe is nehéz kerülni

Ez a direkt játék eddig eredményre vezetett a franciáknak, a döntőben viszont a világbajnokság legjobb védelmével találkoznak. Argentína – az Ausztrália elleni Enzo Fernández-öngólt nem számítva – mindössze 34 lövést engedett az ellenfeleinek, ráadásul ezek közül tizenöt tizenhatoson kívüli volt. Az ellenfelek egy lövésre jutó xG-értéke így csak 0,07, és az összesített értéke is csupán 2,42. Ez azt jelenti, hogy Argentína eddig több gólt kapott, mint ami az ellenfelek helyzeteinek minőségéből következett volna, vagyis a csapatvédekezésük jól működik, Emiliano Martínez kapustól viszont hiányoznak a bravúrok. Martínez kapuját eddig kilenc lövés találta el, de ebből csak négyet tudott megfogni, ami 44 százalékos védési hatékonyságot jelent.

 

Ezzel szemben Franciaország védelme sokkal sebezhetőbb. A világbajnoki címvédő a lejátszott hat meccséből ötször mindig kapott egy gólt, összességében pedig 60-szor lőttek kapura az ellenfelei. A franciák xGA mutatója 6,94, vagyis még így is majdnem két góllal kevesebbet kaptak, mint ami a helyzetek minősége alapján várható lett volna. Az egy lövésre vetített xG értéke 0,12 az ellenfelek esetében, vagyis a franciák ellen jobb minőségű helyzeteket lehet kidolgozni, mint az argentinok ellen. Martínezzel ellentétben a franciák kapusa, Hugo Lloris felfelé lóg ki; Lloris kapujára eddig tizenhat lövés érkezett a világbajnokságon, de ezek közül tizenkettőt megfogott (75 százalékos védési hatékonyság). A Tunézia ellen 1–0-ra elveszített csoportmeccsen – amely a franciák számára már tét nélküli volt – Steve Mandanda védett.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik