Foci sport24

Eldönthetik-e a kapusok a vb-döntőt?

Rungrodzs Jongrit / EPA / MTI Abir Szultan / EPA / MTI
Rungrodzs Jongrit / EPA / MTI Abir Szultan / EPA / MTI
Franciaország és Argentína kapuját is olyan kapus védi, aki hétről hétre a Premier League-ben szerepel. Emiliano Martínez az Aston Villa, míg Hugo Lloris a Tottenham csapatában játszik. Kérdés, Martínez tudja-e majd sikeresebben megállítani az Mbappé vezette franciákat, vagy Lloris lesz-e a hatékonyabb Messiék ellen.

Ha a kapott gól nélküli mérkőzéseket vizsgáljuk, akkor az élen holtversenyben Martínez áll három találkozóval. Amennyiben sikerül a vasárnapi döntőn is megőriznie kapuját a góltól, akkor ő lehet a torna aranykesztyűse. Argentína Mexikótól, Lengyelországtól és Horvátországtól sem kapott gólt, vagyis az argentinok hat világbajnoki mérkőzésének felén nem tudták bevenni a hálóját az ellenfelek.

Ezzel szemben a franciáknak egyetlen kapott gól nélküli mérkőzésük van, ám azt éppen az elődöntőben, Marokkó ellen sikerült összehozniuk. Ezek alapján

könnyen kijelenthetnénk, hogy az argentinok jobban bízhatnak a kapusukban az utolsó, vasárnapi mérkőzés előtt, de a helyzet nem ennyire egyértelmű.

Ha a kapott gólok számát vizsgáljuk, akkor Lloris négy (a Tunézia elleni, vesztes csoportmeccsen Mandanda védte a kaput), míg Martínez öt gólt kapott eddig a tornán. A legtöbb gólt a tornán a Costa Rica-i kapus, Keylor Navas kapta. Összesen 11 alkalommal találtak be az ellenfelek, amikor ő állt a gólvonal előtt: hétszer a spanyolok, négyszer a németek, de még így is van egy kapott gól nélküli mérkőzése, a Japán elleni.

A két kapus párharcát illetően a kapott gólokon felül fontos kiemelni azt is, hogy Martínez 5, míg Lloris 10 védést mutatott be eddig a világbajnokságon, vagyis a franciák hálóőre több helyzetben mentette meg csapatát a góltól. Munir az egyetlen kapus a tornán, aki bár pályára lépett, kapott gól nélkül áll jelenleg, ami azért lehetséges, mert csak egyetlen mérkőzésen szerepelt a marokkói válogatottban, és akkor, a belgák ellen hibátlanul teljesített.

A függőleges tengelyen a kapott gólok, míg a vízszintesen a védések száma látható. Ideális állapotban a jobb felső sarokban lennének a legjobb kapusok, hiszen ők sok védést mutatnak be, emellett kevés gólt engednek az ellenfeleknek. Ehhez a legközelebb a holland Noppert, a lengyel Szczesny és a horvát Livakovic áll. Lloris szintén  ebben a negyedben található, de közelebb az átlagos teljesítményekhez. Ezzel szemben Martínez az ellenkező negyedben foglal helyet eddigi teljesítménye alapján, hiszen kevés védést mutat be, ellenben sok gólt kap. Eddigi teljesítménye öt védés, öt kapott gól, ami azt jelenti, hogy az ellenfelek minden második kaput eltaláló lövésből gólt tudtak szerezni az argentinok ellen.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik