Jewel SAMAD / AFP
Foci

Horvát büntetők, brazil örömfoci, marokkói retesz, portugál kivégzés – mit tanultunk a második négy nyolcaddöntőből?

1-1-es végeredmény után Horvátország büntetőkkel verte ki japánt, Brazília 4-1-gyel megsemmisítette Dél-Koreát, Marokkó gól nélküli döntetlen után tett csodát Spanyolország ellen a büntetőpárbajban, Portugália pedig Ronaldo helyett Goncalo Ramossal ütötte ki Svájcot 6-1-re. Az első négy nyolcaddöntő elemzése után most a keddi és szerdai mérkőzéseket vesszük górcső alá.

Horvátország-Japán

A várakozásoknak megfelelően a hétfő délutáni párharc hozta az egyik legzártabb játékot a nyolcaddöntők közül. Két olyan csapat találkozott, amely egyaránt második szándékból szeret játszani, hiszen sem Hadzsime Morijaszu, sem Zlatko Dalic együttesének nem erőssége a felállt fal elleni játék. Mindkét csapat arra épített tehát, hogy az ellenfelet a komfortzónáján kívülre, azaz pozíciós játékra kényszerítse, ezért néhány alkalomtól eltekintve sem a japán, sem a horvát válogatott nem támadta le magasan a másik csapat labdakihozatalait, nehogy túl sok terület nyíljon az ellenfél támadóinak.

A mérkőzés képe így emlékeztetett arra, amit a válogatott tornákon gyakran megszokhattunk: az egyik csapat középső blokkba visszaállva engedi felhozni a labdát az ellenfélnek, a másik pedig legtöbbször steril, áttörés nélküli labdabirtoklást mutat be, hiszen válogatott szinten az elegendő felkészülési idő és gyakran a kispadról érkező hozzáadott érték is hiánycikk, már ami a kifinomult támadójátékot illeti. Nem véletlen, hogy a 2016-os Európa-bajnokság óta a horvát válogatott hét kieséses mérkőzéséből hat hosszabbítással, négy pedig büntetőpárbajjal végződött.

A mérkőzés legfőbb taktikai érdekességét talán az szolgáltatta, hogy Morijaszu ezúttal is kitűnően megszervezte csapata védekezését 5-2-3-as/5-4-1-es középső blokkban. A japán mester eddig is kitűnő érzékkel variált négy és öt védő között: először a Németország elleni első csoportmeccs félidejében váltott, és a második félidőben csodával határos módon sikerült megnyerni a mérkőzést. Costa Rica ellen négy védővel, labdabirtoklásban szenvedtek a japánok, de a spanyolok elleni sorsdöntő találkozón, a kezdeményezést átadva, három belső védővel ismét kitűnően semlegesítették a spanyol pozíciós játékot, és két ellencsapással ismét 2-1-re nyertek. Morijaszu tehát a horvátok ellen is készült arra, hogy Dalic csapata a tapasztalt BrozovicModricKovacic trióval sem a legerősebb labdabirtoklásban.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.