Foci

Horvát büntetők, brazil örömfoci, marokkói retesz, portugál kivégzés – mit tanultunk a második négy nyolcaddöntőből?

Jewel SAMAD / AFP
Jewel SAMAD / AFP
1-1-es végeredmény után Horvátország büntetőkkel verte ki japánt, Brazília 4-1-gyel megsemmisítette Dél-Koreát, Marokkó gól nélküli döntetlen után tett csodát Spanyolország ellen a büntetőpárbajban, Portugália pedig Ronaldo helyett Goncalo Ramossal ütötte ki Svájcot 6-1-re. Az első négy nyolcaddöntő elemzése után most a keddi és szerdai mérkőzéseket vesszük górcső alá.

Horvátország-Japán

A várakozásoknak megfelelően a hétfő délutáni párharc hozta az egyik legzártabb játékot a nyolcaddöntők közül. Két olyan csapat találkozott, amely egyaránt második szándékból szeret játszani, hiszen sem Hadzsime Morijaszu, sem Zlatko Dalic együttesének nem erőssége a felállt fal elleni játék. Mindkét csapat arra épített tehát, hogy az ellenfelet a komfortzónáján kívülre, azaz pozíciós játékra kényszerítse, ezért néhány alkalomtól eltekintve sem a japán, sem a horvát válogatott nem támadta le magasan a másik csapat labdakihozatalait, nehogy túl sok terület nyíljon az ellenfél támadóinak.

A mérkőzés képe így emlékeztetett arra, amit a válogatott tornákon gyakran megszokhattunk: az egyik csapat középső blokkba visszaállva engedi felhozni a labdát az ellenfélnek, a másik pedig legtöbbször steril, áttörés nélküli labdabirtoklást mutat be, hiszen válogatott szinten az elegendő felkészülési idő és gyakran a kispadról érkező hozzáadott érték is hiánycikk, már ami a kifinomult támadójátékot illeti. Nem véletlen, hogy a 2016-os Európa-bajnokság óta a horvát válogatott hét kieséses mérkőzéséből hat hosszabbítással, négy pedig büntetőpárbajjal végződött.

A mérkőzés legfőbb taktikai érdekességét talán az szolgáltatta, hogy Morijaszu ezúttal is kitűnően megszervezte csapata védekezését 5-2-3-as/5-4-1-es középső blokkban. A japán mester eddig is kitűnő érzékkel variált négy és öt védő között: először a Németország elleni első csoportmeccs félidejében váltott, és a második félidőben csodával határos módon sikerült megnyerni a mérkőzést. Costa Rica ellen négy védővel, labdabirtoklásban szenvedtek a japánok, de a spanyolok elleni sorsdöntő találkozón, a kezdeményezést átadva, három belső védővel ismét kitűnően semlegesítették a spanyol pozíciós játékot, és két ellencsapással ismét 2-1-re nyertek. Morijaszu tehát a horvátok ellen is készült arra, hogy Dalic csapata a tapasztalt BrozovicModricKovacic trióval sem a legerősebb labdabirtoklásban.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik