Foci

A dán munkások elfeledkeztek az áruról, Argentína végre nem nyomta agyon Messit – ez történt a vb 11. játéknapján

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Megvan a másik két nyolcaddöntő:

  • Argentína–Ausztrália (december 3.)
  • Lengyelország–Franciaország (december 4.)

Lázba jöttünk ettől a két meccstől? Én sem nagyon. Az említett FiveThirtyEight modellje 80% vagy afeletti esélyt ad Franciaország és Argentína továbbjutására, cserébe Franciaország Szenegállal vagy Angliával kerülhet össze, Argentína pedig a holland-amerikai felek valamelyikével.

Ausztrália – Dánia 1-0

Talán a csoportkörök egyik legnagyobb meglepetése, hogy Dánia bukfencezett Ausztráliával szemben és emiatt nem lesz ott a nyolcaddöntőben. Mivel a meccset nem láttam, csak a lefújás után visszapörgettem a teljes ismétlést, a benyomások mellé a számokat tudom mögé rakni és a meccs egy bizonyos olvasatát tudom átadni.

Dániánál már az első meccsük után feltűnt, hogy hiába úgy festenek úgy, mintha egy gyári műszakban szorgosan melóznának a szalag mellett, amiről a végén nem pottyanna le semmiféle áru. A magam szórakoztatására azt írtam, hogy annyira nehezen tudják megjátszani a csatárukat, hogy egyetlen Olivier Giroud-ra vannak attól, hogy vb-esélyes csapat legyenek. Ehhez képest mi látszott Ausztrália ellen?

Dánia kisajátította a labdát (67,5%), sőt, az ellenél harmadában is sokat tartózkodott (63,5%), és a védelmét is borzasztó magasra tolta fel (42,6 méter), viszont ehhez képest csak 0,64 várható gólt termeltek – és ténylegesen egyet sem rúgtak. Elég megnézni, hogy a csatáruk, Martin Braithwaite-nek hol volt az átlagos helyezkedése: rajta kívül ketten is feljebb tartózkodtak.

Dániának csak a szélek bejátszása maradt. Középen egyáltalán nem tudtak robbantani. Ilyen magasra feltolt csapattal viszont benne van a kockázat, hogy a háta mögött autópályányi helyek maradnak, ami a sokadik, ellenfél harmadában eltöltött percben még kietlenebb marad. Ausztrália egyszerűen meglepte Dániát ellentámadásokkal, és továbbjutott.

Tunézia – Franciaország 1-0

Az ilyesfajta meccseket csak túlelemezni lehet. Franciaország tudta, hogy továbbjutott és tudta, hogy Tunézia nyerni jön. Didier Deschamps két út között választhatott: vagy pörgeti tovább ugyanazokat az embereit, vagy tesz egy gesztust kerete másodvonalának, amivel megüzeni, hogy ők is részesei a kalandnak.

Az utóbbit választotta.

Nem kell komolyabb értelmet keresni abban, hogy miért nem működött Eduardo Camavinga balhátvédként, vagy hogy a TchouaméniVeretoutGuendouzi középpálya miért nem juttatta fel a labdát a támadóknak. Camavinga sosem játszott balhátvédben, csak a kiesett Lucas Hernandez és a pihentetett Theo Hernandez miatt ő maradt az egyetlen bal lábas, védekező feladatokra is alkalmas ember.

Jordan Veretout minden, csak nem kreatív középpályás, ráadásul soha nem játszott ilyen hármas felállásban a középpályán. Randal Kolo Muani és Marcus Thuram pedig nem olyan játékosok, aki egy-az-egyben végigrobonak a pályán a saját térfelükről indulva. A franciák 82 percig nem lőttek kapura.

Deschamps rotált. A coiffeurs-ök (vagyis „fodrászok”, így hívják franciául egy csapatban azokat, akik a kispadról ugranak be) végre beleszagolhattak a világbajnokság levegőjébe, a pillérek pedig pihenhettek. Franciaország nem fogja telesírni a párnáját és hamar túl fogja tenni magát az eredményen.

Az egyetlen említésre méltó esemény egy utolsó percben szerzett, les miatt videóbíró által visszafújt gólt, amit időn túli ítélet miatt a francia szövetség megóvott. A FIFA döntésére még várni kell.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik