Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Foci

A dán munkások elfeledkeztek az áruról, Argentína végre nem nyomta agyon Messit – ez történt a vb 11. játéknapján

Megvan a másik két nyolcaddöntő:

  • Argentína–Ausztrália (december 3.)
  • Lengyelország–Franciaország (december 4.)

Lázba jöttünk ettől a két meccstől? Én sem nagyon. Az említett FiveThirtyEight modellje 80% vagy afeletti esélyt ad Franciaország és Argentína továbbjutására, cserébe Franciaország Szenegállal vagy Angliával kerülhet össze, Argentína pedig a holland-amerikai felek valamelyikével.

Ausztrália – Dánia 1-0

Talán a csoportkörök egyik legnagyobb meglepetése, hogy Dánia bukfencezett Ausztráliával szemben és emiatt nem lesz ott a nyolcaddöntőben. Mivel a meccset nem láttam, csak a lefújás után visszapörgettem a teljes ismétlést, a benyomások mellé a számokat tudom mögé rakni és a meccs egy bizonyos olvasatát tudom átadni.

Dániánál már az első meccsük után feltűnt, hogy hiába úgy festenek úgy, mintha egy gyári műszakban szorgosan melóznának a szalag mellett, amiről a végén nem pottyanna le semmiféle áru. A magam szórakoztatására azt írtam, hogy annyira nehezen tudják megjátszani a csatárukat, hogy egyetlen Olivier Giroud-ra vannak attól, hogy vb-esélyes csapat legyenek. Ehhez képest mi látszott Ausztrália ellen?

Dánia kisajátította a labdát (67,5%), sőt, az ellenél harmadában is sokat tartózkodott (63,5%), és a védelmét is borzasztó magasra tolta fel (42,6 méter), viszont ehhez képest csak 0,64 várható gólt termeltek – és ténylegesen egyet sem rúgtak. Elég megnézni, hogy a csatáruk, Martin Braithwaite-nek hol volt az átlagos helyezkedése: rajta kívül ketten is feljebb tartózkodtak.

Dániának csak a szélek bejátszása maradt. Középen egyáltalán nem tudtak robbantani. Ilyen magasra feltolt csapattal viszont benne van a kockázat, hogy a háta mögött autópályányi helyek maradnak, ami a sokadik, ellenfél harmadában eltöltött percben még kietlenebb marad. Ausztrália egyszerűen meglepte Dániát ellentámadásokkal, és továbbjutott.

Tunézia – Franciaország 1-0

Az ilyesfajta meccseket csak túlelemezni lehet. Franciaország tudta, hogy továbbjutott és tudta, hogy Tunézia nyerni jön. Didier Deschamps két út között választhatott: vagy pörgeti tovább ugyanazokat az embereit, vagy tesz egy gesztust kerete másodvonalának, amivel megüzeni, hogy ők is részesei a kalandnak.

Az utóbbit választotta.

Nem kell komolyabb értelmet keresni abban, hogy miért nem működött Eduardo Camavinga balhátvédként, vagy hogy a TchouaméniVeretoutGuendouzi középpálya miért nem juttatta fel a labdát a támadóknak. Camavinga sosem játszott balhátvédben, csak a kiesett Lucas Hernandez és a pihentetett Theo Hernandez miatt ő maradt az egyetlen bal lábas, védekező feladatokra is alkalmas ember.

Jordan Veretout minden, csak nem kreatív középpályás, ráadásul soha nem játszott ilyen hármas felállásban a középpályán. Randal Kolo Muani és Marcus Thuram pedig nem olyan játékosok, aki egy-az-egyben végigrobonak a pályán a saját térfelükről indulva. A franciák 82 percig nem lőttek kapura.

Deschamps rotált. A coiffeurs-ök (vagyis „fodrászok”, így hívják franciául egy csapatban azokat, akik a kispadról ugranak be) végre beleszagolhattak a világbajnokság levegőjébe, a pillérek pedig pihenhettek. Franciaország nem fogja telesírni a párnáját és hamar túl fogja tenni magát az eredményen.

Az egyetlen említésre méltó esemény egy utolsó percben szerzett, les miatt videóbíró által visszafújt gólt, amit időn túli ítélet miatt a francia szövetség megóvott. A FIFA döntésére még várni kell.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.