Foci sport24

Hízik a boríték Manchesterben, opciók angol módra – ez történt a vb 10. játéknapján

Matthias Hangst / Getty Images
Matthias Hangst / Getty Images
Két csoport küzdelmei is lezárultak már a katari labdarúgó-világbajnokságon, így két nyolcaddöntő párosításai is kialakultak. Szenegáli történelem, holland és angol csoportgyőzelem, jó kezdés után megremegő amerikaiak. Ez történt a legutóbbi játéknapon.

Kezdjük rögtön azzal, hogy össze is állt az első két nyolcaddöntő:

  • Anglia – Szenegál (december 3.)
  • Hollandia – Egyesült Államok (december 4.)

Anglia továbbjutására 68% esélyt ad a FiveThirtyEight modellje, Hollandiáéra 66%-ot. Ezek a számok azért érdekesek, mert valódi statisztikai modellen, nem pedig gasztroenterológiai kézrátétellel történő megérzésen alapulnak.

A számok persze nem a futballt átfogó univerzális elméleten alapulnak, hanem a valóság egy bizonyos értelmezését adják vissza.

Egy modell úgy értelmezendő, ahogyan az felépül, a számok mögött pedig historikus adatok, klubcsapat-eredmények, valamint a Soccer Power Index-értékelés képzett mutatói is megbújnak Lehet vitatkozni azon, hogy a modell mennyire komplex és mennyire nem vesz figyelembe mondjuk csapatszerkezeti, taktikai, menedzsment-döntéshozatali sajátosságokat – de kezdetnek most ez is megteszi. Aki belemerülne a részleteibe, itt tud.

Ecuador – Szenegál 1-2

Szenegál a megboldogult Bruno Metsu szárnya alól kibújt 2002-es generáció óta nem jutott tovább világbajnoki csoportjából. Most újra megtette, és ehhez érdekes módon épp az akkori generáció egyik oszlopos tagja, a jelenlegi szövetségi kapitány, Aliou Cissé segítsége kellett.

Szenegál a tornát úgy kezdte, hogy elvesztette a legjobb játékosát, Sadio Manét, játékban pedig nem tudták azt a szintet hozni, amit az év eleji Afrika Kupa idején. Ecuador ezzel szemben olyan energiával robbant be, hogy elképzelhető lett volna a továbbjutás – mégis kizúgtak a csoportból.

A meccs elején Ecuador nagyon magasra tolta fel a szárnyvédőit, amit az óvatosabb szenegáliak készséggel megköszöntek – a balon Ismaila Sarr, a jobbon Iliman Ndiaye settenkedtek be a szabadon maradt területekre. Az első félidőben szépen ki is rajzolódott, ahogy Szenegál a szélek felől támad, amiket aztán az oldalakra visszalépő Pape és Idrissa Gueye fedeztek.

theanalyst.com

Szenegál tizenegyeshez jutott, amit az amúgy nem túl jó lövő Sarr értékesített. Ecuador lényegében az első komolyabb lehetőségét megragadva visszajött a meccsbe, viszont egy szabadrúgás után Kalidou Koulibaly közelről ismét előnyhöz juttatta a csapatát. Nem volt egy szép meccs, de az eredmény történelmi jelentőséggel bír Szenegálnak. Apró keserűség, hogy Idrissa Gueye besárgult, így Anglia ellen nem léphet pályára.

Hollandia – Katar 2-0

Azt mondják, hogy egy világbajnokságon minden lőtt gól +15 millió eurót ér. Ha igaz az iparági ökölszabály, akkor a holland Cody Gakpo értéke az elmúlt héten +45 millió euróval nőtt meg.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik