Akadémiai program, amely elhozhatja a régóta várt sikert Angliának

Az Irán elleni mérkőzésen fellépő angol válogatott kezdőcsapatából négy játékos sem töltötte még be a 24. életévét, és számos fiatal ígéret csak a padon kapott helyet. Gareth Southgate-nek bőven van variációs lehetősége a keretet illetően, még úgy is, hogy sok futballista sérülés vagy formaingadozás miatt nincs ott a katari világbajnokságon. Kérdés, a szövetségi kapitány ki tudja-e használni a társaságban rejlő potenciált, és sikerre tudja-e vezetni Angliát.

A Premier League kezdeményezésére 2012-ben létrehozták az úgynevezett Elit Player Performance Plan-t (EPPP), azzal a céllal, hogy minél több saját nevelésű játékos kerüljön az angol élvonalbeli csapatok kereteibe.

Az EPPP konkrét céljai:

Az EPPP-nek három fázisa van:

A már tíz éve működésben lévő programnak számos hatása volt a Premier League-re. Az egyik ilyen, hogy az angol első osztályú klubok majdnem 2 milliárd fontot invesztáltak a projektbe az elmúlt tíz év folyamán, minek következtében az angol akadémiákon a főállású edzők száma 2012/2013-as évadhoz képest 220 százalékkal növekedett a 2019/2020-as évadra. Emellett a jelentős tőkebefektetésnek köszönhetően az angol akadémiákon a legmodernebb eszközökkel a legújabb módszerek mentén képzik a labdarúgókat.

A program hatása egyértelműen meglátszik azon, hogy az elmúlt években az angol topklubokba hány tehetség robbant be. Elég csak Phil Fodent, Trent Alexander-Arnoldot, Dominic Calvert-Lewin-t, Ben Chilwellt, Reece Jamest, Mason Mountot, Marcus Rashfordot, Declan Rice-t, Bukayo Sakát vagy Jadon Sanchót említenünk.

Ezen felül, ha megvizsgáljuk, hogyan alakult az angol játékpercek száma az elmúlt kilenc év viszonylatában a Premier League-ben, akkor azt tapasztaljuk, hogy az utolsó három évben kiugró adatok voltak.

Angol játékpercek száma a Premier League-ben

A változás mértéke talán nem annyira egyértelmű, mint amennyire várható volt, de érdemes egy lépéssel tovább vizsgálódni. Egy szezonon belül sok tényező (forma, sérülések, kieső- és feljutó csapatok felfogása) befolyásolhatja a hazai játékpercek nagyságát, így érdemes több szezon átlagát vizsgálni, és abból levonni a végső következtetést.

Angol játékpercek száma a Premier League-ben, három szezonos görgőátlag

A görgőátlagokat a statisztikában a kiugró értékek kiigazítására használják, így a valósághoz közelebbi képet kaphatunk a vizsgált helyzetről. Utóbbi ábra alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az EPPP hatására jelentősen nőtt az angol játékpercek száma az angol első osztályú bajnokságban. Emellett ne feledjük azt sem, hogy a program még csak tíz éve működik, vagyis azok a játékosok, aki a kezdetektől (U9) részt vettek a képzésben, még csak most kopogtatnak a felnőttlabdarúgás ajtaján.

Angol játékosok száma az angol első osztályú klubok kereteiben

Ezt remekül alátámasztja az az adat, hogy a legutóbbi idényben rekord számú, 279 angol játékos fordult meg a PL-együttesek kereteiben, vagyis most már kezdenek az EPPP „gyermekei” odakerülni az első csapatok közelébe. Egyébként ez az adat a 2013/2014-es évadhoz képest 68 százalékos növekedést jelent. Ha egy kicsit módosítjuk a mintát, és csak a hat nagy klub (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham) kereteit vizsgáljuk, akkor a szám még szembetűnőbb.

Angol játékosok száma a hat topcsapat keretében

A 2013/2014-es évadban 45, míg a legutóbbi, 2021/2022-esben már 81 angol játékos kapott helyet a nagycsapatok kereteiben, ami 80 százalékos növekedést jelent kilenc szezon alatt.

A fiatal angol játékosok kapcsán fontos megemlíteni, hogy az

esetükben nem csak mennyiségről, hanem minőségről is beszélhetünk.

A 2021-es Bajnokok Ligája döntőjét két angol klub, a Chelsea és a Manchester City vívta egymással. A két kezdő tizenegyben négy angol fiatal, Chilwell, Reece James, Mount és Foden is helyett kapott, közülük hárman végigjátszották a találkozót. Rajtuk kívül az elmúlt években a Liverpoolban szereplő Trent Alexander-Arnold is jelentős szerepet kapott a Bajnokok Ligájában, hiszen 24 éves kora ellenére már három döntőben is pályára lépett, igaz, ezek közül csak egyben volt győztes csapat tagja.

Akik nem lettek angol válogatottak

A válogatott játékosokén kívül érdemes megemlíteni két olyan játékos nevét, aki szintén az elmúlt időszakban került ki az angol utánpótlásból, de nem lett angol felnőttválogatott. Az egyik Jamal Musiala, aki bár Németországban született, hétéves korától Angliában élt, a Chelsea akadémiáján nevelkedett, megfordult az U15-ös korosztálytól az összes angol utánpótlás-válogatottban, végül azonban mégis a német nemzeti együttest választotta. A másik Fabio Carvalho, aki Portugáliában született, tízéves koráig a Benficában játszott, de ekkor Angliába került, és előbb a Balham majd a Fulham csapatában fejlődött tovább. Musialához hasonlóan ő is játszott az angol utánpótlás-válogatottakban, de az U21-esek között már a portugálokat választotta. Ő még nem mutatkozott be a felnőttek között, vagyis egyelőre nem dőlt el, hogy az angol vagy a portugál válogatott képviseli-e a jövőben. Valamelyik színeiben biztosan szerepelni fog, hiszen 20 éves kora ellenére már a Liverpool felnőttcsapatában játszik. Az idén egyébként mindketten felkerültek a legtehetségesebb fiatalok (Golden Boy) listájára.

Rajtuk kívül érdemes lehet még megemlíteni a nem Angliában játszó Jude Bellinghamet, aki 19 éves kora dacára fontos sarokköve lehet a vb-n nagy terveket szövögető angol válogatottnak. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy amikor a 17 éves játékos eligazolt a Birmingham City-től a Borussia Dortmundhoz, az angol együttes visszavonultatta a mezszámát, ezzel is azt mutatva, milyen ígéretes játékosról van szó. Bellingham a klubcsapatában és a válogatottban is a 22-es mezszámot viseli, ami sokoldalúságára utal, hiszen tud négyes (védekező középpályás), nyolcas (box-to-box középpályás), de akár tízes (támadóközéppályás) szerepekörben is játszani. Ez a sokoldalúság egyébként az összes fiatal angol játékosra jellemző, elég csak a Josep Guardiola keze alatt a Manchester Cityben a középpálya és a támadósor minden posztján megforduló Phil Fodenre gondolnunk. Bellingham lett egyébként az első 2000 után született játékos, aki gólt szerzett a világbajnokságok történetében.

Ercin Erturk / Anadolu Agency via AFP – Jude Bellingham ünnepel az Irán elleni vb-csoportmeccsen

Tehetségekben tehát nincs hiány az angoloknál, kérdés, a szövetségi kapitány ki tudja-e hozni a keretből a maximumot. A szigetországiak a korábbi években sokszor három védős felállást és reaktív focit játszottak, ami majdnem elhozta nekik a sikert a tavalyi Európa-bajnokságon, de a döntőben vereséget szenvedtek az olaszoktól. Ezt követően némi visszaesés következett be a teljesítményükben, és Southgate pozíciója is megingott.

A legjelentősebb kritika vele szemben az volt, hogy miért nem hagyja ezt a rendkívül tehetséges angol válogatottat játszani.

Hát Irán ellen hagyta…

A korábban alkalmazott három védős felállásról átállt 4-3-3-ra, amelyben két támadó szellemű középső középpályás (nyolcas), Bellingham és Mount segítette a támadásvezetést hol azzal, hogy passzopciót biztosított magasan a társaknak, hol pedig azzal, hogy a második hullámban érkezett a beadásokra. Az angolok első gólját Bellingham éppen egy beadás után szerezte, de korábban, hasonló szituációból volt már egy veszélyes kapura lövése Mountnak is. Ezen kívül a két befelé törő szélső területet tudott nyitni a szélső hátvédeknek, akik felfutásaikkal és veszélyes beadásaikkal támogatták a támadásvezetést. Itt elég megint csak az első gólra gondolnunk, amit a bal oldali szélső védő, Luke Shaw készített elő. Mindezen túl az angolok nem csak a nyílt-, hanem a rögzített játékhelyzetek után is veszélyesek tudtak lenni, köszönhetően a középhátvédek és a középső középpályások fizikai erejének. Persze, egy Irán elleni meccsből nem érdemes messzemenő következtetést levonni, de ha Southgate hagyja játszani a játékosait, megfelelően tűzben tart mindenkit, és a sérülések is elkerülik őket, messzire juthat ez az angol csapat.

Négy angol akadémia a legjobbak között

A Sporttudományok Nemzetközi Kutatóintézete (CIES) 2022 februárjában közzétett listája alapján a legjobb 20 akadémia között négy angol csapat, az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool és a Manchester City akadémiája is megtalálható.

A szerző Kocsis Bence, a Magyar Labdarúgó Szövetség adatelemzője.

Csatlakozz a Sport24 közösséghez, mondd el véleményedet zárt Facebook-csoportunkban, és vegyél részt csak előfizetőknek elérhető exkluzív eseményeinken.

CSATLAKOZOM