Foci sport24

Nagy Zsolt helyén Kerkez, Sallai helyén Gazdag? Nem biztos, hogy ilyen egyszerű!

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Marco Rossi kerethirdetésével megkezdődött a készülődés a csoportelső magyar válogatott Németország (szeptember 23.) és Olaszország (szeptember 26.) elleni Nemzetek Ligája-mérkőzéseire. Az olasz szakvezető Mocsi Attila (ZTE) személyében újoncot is meghívott a keretbe, de a fókusz azon lesz, hogy a válogatott miként tudja pótolni két fontos játékosát, az egyaránt sérült Nagy Zsoltot és Sallai Rolandot. Felkészül a Hollandiában berobbanó Kerkez Milos és az MLS-ben élete formáját futó Gazdag Dániel?

Irigylésre méltó pozícióból, a csoport első helyéről kezdi meg a magyar válogatott az őszi szereplését a Nemzetek Ligája elitjében – a sorsolás után aligha gondolta volna bárki, hogy leírhatjuk ezt a mondatot, hiszen nemzeti csapatunk Németországgal, Olaszországgal és Angliával szerepel egy kvartettben. Az angolok elleni kettős győzelem (1–0 otthon, 4–0 idegenben) és a németek ellen szerzett pont (1–1) viszont váratlanul erős pozícióba repítette Marco Rossi együttesét.

A csoportelsőség a magyar együttes kezében van, a kiesést pedig jó eséllyel megússza a válogatott – ez egészen elképesztő teljesítményt jelez egy olyan csoportban, amelyben minden pont megszerzése bravúrnak minősül.

Matematikailag még az is lehetséges, hogy Rossi csapata az 5. fordulóban bebiztosítja csoportelsőségét – ez akkor történik meg, ha győz Lipcsében és az angolok megverik az olaszokat. A bennmaradást pedig az olaszok is elintézhetik nekünk, ha nem kapnak ki Angliától.

Két fontos játékos – a bal oldali szárnyvédő Nagy Zsolt és a támadó Sallai Roland – sérülése azonban nagy feladat elé állítja Rossit. A szövetségi kapitány többször elmondta, nem elég mély a keret, szűk a merítési lehetőség, és ez különösen rosszul jön, ha hiányposztokra kell megoldást találni. Míg sok poszton jók a szövetségi kapitány rotálási lehetőségei, a center (itt a Dél-Koreába szerződött, de a góllövést szerencsére folytató Ádám Martin áll ugrásra készen Szalai Ádám mögött), a bal oldali védő (inkább wing-back) posztja és a Sallai által játszott támadó szerepkör nem könnyen pótolható. Ráadásul a magyar válogatott eddig az NL-csoportban elért 7 góljából négyet Nagy és Sallai szerzett.

Mohos Márton / 24.hu Sallai Roland a Magyarország – Izland Eb-pótselejtező mérkőzésen 2020-ban.

Kezdjünk hátul, a bal oldali szárnyvédővel! Ez gyakran neuralgikus pont, mivel Magyarországon régóta „hiánycikk” a nemzetközi szintű bal oldali védő, pláne a nemzetközi szintű, három belső védős rendszerben jól alkalmazható wing-back. Rossi még jobblábas támadókat (Holender Filip, Schön Szabolcs, Varga Kevin) is kipróbált itt úgynevezett inverted wing-back, azaz tükör-szárnyvédő szerepben. A törökök az NL-találkozón emlékezetes módon nem tudtak semmit kezdeni ezzel – teljesen meglepte őket a húzás –, de azért az nem véletlen, hogy az Európa-bajnokságon inkább végig a hátvéd Fiola Attila játszott itt, s szerzett gólt Franciaország ellen. Azóta azonban Fiola inkább a védelem tengelyében vagy jobb oldali wing-backként játszik, már csak azért is, mert Nagy Zsolt kiváló teljesítményt nyújtott a bal oldalon. A Puskás Akadémia védője Németország meg Anglia ellen is gólt szerzett, és elképesztő a fejlődése ahhoz képest, amikor 2019 végén, élete első válogatott tétmérkőzésén Cardiffban Gareth Bale gyakorlatilag azt csinált az oldalán, amit akart. Kiesése éppen ezért fájó veszteség.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik