Foci sport24

Nagy Zsolt helyén Kerkez, Sallai helyén Gazdag? Nem biztos, hogy ilyen egyszerű!

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Marco Rossi kerethirdetésével megkezdődött a készülődés a csoportelső magyar válogatott Németország (szeptember 23.) és Olaszország (szeptember 26.) elleni Nemzetek Ligája-mérkőzéseire. Az olasz szakvezető Mocsi Attila (ZTE) személyében újoncot is meghívott a keretbe, de a fókusz azon lesz, hogy a válogatott miként tudja pótolni két fontos játékosát, az egyaránt sérült Nagy Zsoltot és Sallai Rolandot. Felkészül a Hollandiában berobbanó Kerkez Milos és az MLS-ben élete formáját futó Gazdag Dániel?

Irigylésre méltó pozícióból, a csoport első helyéről kezdi meg a magyar válogatott az őszi szereplését a Nemzetek Ligája elitjében – a sorsolás után aligha gondolta volna bárki, hogy leírhatjuk ezt a mondatot, hiszen nemzeti csapatunk Németországgal, Olaszországgal és Angliával szerepel egy kvartettben. Az angolok elleni kettős győzelem (1–0 otthon, 4–0 idegenben) és a németek ellen szerzett pont (1–1) viszont váratlanul erős pozícióba repítette Marco Rossi együttesét.

A csoportelsőség a magyar együttes kezében van, a kiesést pedig jó eséllyel megússza a válogatott – ez egészen elképesztő teljesítményt jelez egy olyan csoportban, amelyben minden pont megszerzése bravúrnak minősül.

Matematikailag még az is lehetséges, hogy Rossi csapata az 5. fordulóban bebiztosítja csoportelsőségét – ez akkor történik meg, ha győz Lipcsében és az angolok megverik az olaszokat. A bennmaradást pedig az olaszok is elintézhetik nekünk, ha nem kapnak ki Angliától.

Két fontos játékos – a bal oldali szárnyvédő Nagy Zsolt és a támadó Sallai Roland – sérülése azonban nagy feladat elé állítja Rossit. A szövetségi kapitány többször elmondta, nem elég mély a keret, szűk a merítési lehetőség, és ez különösen rosszul jön, ha hiányposztokra kell megoldást találni. Míg sok poszton jók a szövetségi kapitány rotálási lehetőségei, a center (itt a Dél-Koreába szerződött, de a góllövést szerencsére folytató Ádám Martin áll ugrásra készen Szalai Ádám mögött), a bal oldali védő (inkább wing-back) posztja és a Sallai által játszott támadó szerepkör nem könnyen pótolható. Ráadásul a magyar válogatott eddig az NL-csoportban elért 7 góljából négyet Nagy és Sallai szerzett.

Mohos Márton / 24.hu Sallai Roland a Magyarország – Izland Eb-pótselejtező mérkőzésen 2020-ban.

Kezdjünk hátul, a bal oldali szárnyvédővel! Ez gyakran neuralgikus pont, mivel Magyarországon régóta „hiánycikk” a nemzetközi szintű bal oldali védő, pláne a nemzetközi szintű, három belső védős rendszerben jól alkalmazható wing-back. Rossi még jobblábas támadókat (Holender Filip, Schön Szabolcs, Varga Kevin) is kipróbált itt úgynevezett inverted wing-back, azaz tükör-szárnyvédő szerepben. A törökök az NL-találkozón emlékezetes módon nem tudtak semmit kezdeni ezzel – teljesen meglepte őket a húzás –, de azért az nem véletlen, hogy az Európa-bajnokságon inkább végig a hátvéd Fiola Attila játszott itt, s szerzett gólt Franciaország ellen. Azóta azonban Fiola inkább a védelem tengelyében vagy jobb oldali wing-backként játszik, már csak azért is, mert Nagy Zsolt kiváló teljesítményt nyújtott a bal oldalon. A Puskás Akadémia védője Németország meg Anglia ellen is gólt szerzett, és elképesztő a fejlődése ahhoz képest, amikor 2019 végén, élete első válogatott tétmérkőzésén Cardiffban Gareth Bale gyakorlatilag azt csinált az oldalán, amit akart. Kiesése éppen ezért fájó veszteség.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Olvasói sztorik