Foci sport24

Agresszív azeriek után, feltörekvő írek előtt: mi vár a Fradira a Shamrock Rovers ellen?

Donall Farmer / PA Images / Getty Images
Donall Farmer / PA Images / Getty Images
Sok ideje nincs a sebeit nyalogatni a magyar bajnok Ferencvárosnak a Qarabag elleni – összességében fájóan sima – BL-kiesés után, az Európa Liga főtáblájáért az ír Shamrock Rovers az ellenfél. A Fradi favoritként várja a párharcot, amely előtt fél szemmel hátra-, fél szemmel előretekintünk.

„Tanulni, tanulni, tanulni” – a Leninnek tulajdonított (ám valószínűleg nem tőle származó) szállóige a Ferencváros mottója is lehetne az európai porondon. Bár a magyar rekordbajnok az utóbbi évek jó szereplésének köszönhetően (sorozatban negyedszer jut főtáblára) egyre jelentősebb kontinentális rutint szed magára, az agresszívabb, jobb csapatjátékot bemutató, kevesebb hibát elkövető és nem utolsósorban európai szinten tapasztaltabb, a vérszagot megérző azeri Qarabag ajtót mutatott a zöld-fehéreknek a Bajnokok Ligája selejtezőjében. Ezért is volt nehezen érthető, miként hangozhatott el riporteri felvetésként a meccs után, hogy ha tízszer lejátsszák ezt a meccset, csak egyszer alakul így…

Az azeri továbbjutás – ezt a ferencvárosiak elismerték – teljesen megérdemelt. A jobb együttes lépett tovább.

Márpedig ebből is lehet tanulni – mind a Shamrock Rovers elleni playoffra, mind (jó esetben) a csoportkörre –, mert a mérkőzés szolgált néhány tanulsággal.

Nem ízlik az agresszivitás

A Qarabag vezetőedzője, Qurban Qurbanov (vagy Gurban Gurbanov, ahogy tetszik) nem véletlenül az azeri labdarúgás legendája. Kevés olyan trénert találunk az európai futballban, aki 2008 óta tölti be posztját, de Qurbanov ilyen, keze (igen jellegzetes) nyoma látszik az elsőszámú azeri klub minden megmozdulásán.

Az agresszív, gyors, látványos kombinációkkal operáló játék inspirálója Pep Guardiola Barcelonája, és most a magyar szurkolók is meggyőződhettek arról, milyen magas szintű futballra képes ellenfélről van szó. A Qarabag játékának egyik jellemzője – nemcsak a hazai, hanem az európai színtéren is – a kimondottan agresszív játék. Az azeri bajnok PPDA-mutatója (passes allowed per defensive action = védekező közbelépés előtt megengedett passzok száma) igen alacsony, az elmúlt egy naptári év nemzetközi mérkőzéseit átlagolva 6,54 (minél kisebb a PPDA, annál agresszívabb egy csapat, vagy annál többször szerez labdát ellenfele térfelén). A Qarabag – ellenfele minőségétől függetlenül – hajlamos az opponens arcába mászni, vagy jól célzott letámadással rombolni annak támadásépítését.

A visszavágón az eredményt hajszoló Fradi ugyancsak egyre agresszívabb lett, és ebből időnként igen szórakoztató csata alakult ki.

Varga Jennifer / 24.hu A Ferencváros-Qarabag mérkőzés 2022. augusztus 9-én a Groupama Arénában.

Az FTC–Qarabag mérkőzésről szóló elemzésünkben írtunk arról, hogy milyen problémákat sikerült okozni a Ferencvárosnak, amelynek két középhátvédje, Adnan Kovacevic és Rasmus Thelander elképesztő mennyiségű labdaeladással rukkolt elő. Az élete tán legrosszabb mérkőzését játszó, az első gólt rossz passzával előidéző Kovacevicet az után cserélte le Sztanyiszlav Csercseszov, hogy a második félidő elején 3 perc alatt 3 labdát adott el. A bekknek nem volt (nem is nagyon lehetett) maradása a pályán.

Kapcsolódó
Miért omlott össze a visszavágón a Fradi?
Az FTC az idegenbeli 1-1-es döntetlen után a hazai visszavágón 3-1-es vereséget szenvedett a Qarabag együttese ellen. De miben különbözött az azeriekkel vívott két BL-selejtezőmeccs taktikai képe?

Az elmúlt évben a Qarabagnak szinte minden nemzetközi mérkőzésén volt olyan periódusa – a meccs helyszínétől és az ellenfél játékerejétől függetlenül –, amelyben kimondottan agresszív játékkal próbálta kizökkenteni ellenfelét (4 alatt a PPDA). A PPDA nem minőségmérő mutató (a Liverpool átlagos mérőszáma például magasabb a Qarabagénál, mégis inkább Kloppék jelentik az etalont), kontextusból kivéve nehezen értelmezhető (függ a mérkőzés állásától és hullámzásától, a taktikától), de

az nem véletlen, hogy az azeriek legutóbbi 17 kupamérkőzésükből 15-ször magasabb intenzitású letámadást alkalmaztak az ellenfelüknél.

A bakui meccsen a fojtogató meleg és a hazai kulcsemberek hiánya is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Qarabag elmaradt az átlagától, de ezt pótolta Budapesten. Két negyedórás szakaszban is elég intenzív nyomást gyakorolt (3,7-es és 3,9-es PPDA, tehát a harmadik-negyedik Fradi-passzra megpróbáltak közbelépni a magyar kapuhoz közelebb eső területen; a bizonytalankodásra egyből rámozdultak), ilyesmivel pedig a Ferencváros szinte csak az európai színtéren találkozik.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik