Foci sport24

Miért omlott össze a visszavágón a Fradi?

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A Ferencváros az idegenbeli 1-1-es döntetlen után a hazai visszavágón 3-1-es vereséget szenvedett a Qarabag együttesétől. Sztanyiszlav Csercseszov csapata így a harmadik körben búcsúzott a Bajnokok Ligája selejtezőjétől, és következő feladatként az Európa Liga-csoportkörért küzdhet meg az ír Shamrock Rovers ellen. De mi volt a különbség az azeriekkel vívott két meccs taktikai képe között, és miért omlott össze a visszavágón a Fradi?

A Slovan Bratislava elleni magabiztos idegenbeli győzelem után a Qarabaggal szembeni párharc igencsak lázban tartotta a közvéleményt: a játékosok piaci értéke alapján a Fradi volt az esélyesebb. A Qarabag ugyanakkor szakmailag több mint egy évtizedes folyamatos építkezésben van, Gurban Gurbanov edző 2008(!) óta irányítja az azerieket. A csapat 2014 és 2021 között minden évben eljutott az Európa Liga csoportköréig, kivételt csak a 2017-18-as évad jelentett, amikor is a klub – történetében először – bekerült a Bajnokok Ligája főtáblára, és

az AS Roma, Atlético Madrid, Chelsea hármas ellen hat mérkőzésen két pontot szerezve több, mint tisztességesen helyt állt.

Azt már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy az azeri bajnokságot 2014 óta csupán egy alkalommal nem nyerte meg a Qarabag. A bakuiakat a médiában többször is „kaukázusi Barcelona” néven emlegették, hiszen sikereiket többnyire nem betonvédekezéssel, hanem sokszor a katalánokhoz hasonló tetszetős, rövidpasszos játékkal érték el. Ezt tapasztalhatta meg a Ferencváros is testközelből, különösen a visszavágón. De nézzük sorjában!

Az odavágó meccsképe még nem tűnt tragikusnak: a Ferencváros erejéből ugyan nem sok támadásra tellett, ám az azeriek rövidpasszos játékát egészen hatékonyan sikerült megállítani. A zöld-fehérek csak időnként támadták le magasan a hazaiakat: a négy csatár egyike általában a félkörív környékén kezdte el megtámadni a labdát birtokló védőt, míg a középső passzopciókat – ahogyan azt Csercseszovtól már megszokhattuk – a területre érkező emberfogással tudták semlegesíteni. Ha ezzel sikerült a hazaiakat hátrébb szorítani, akkor Mahammadaliyev kapust letámadva és a közvetlen passzopciókat lezárva próbálták az ívelést kikényszeríteni.

Letámadás az odavágón: miután sikerült visszaszorítani az azeri labdakihozatalt, Tokmac a kapust támadja, míg Traoré a legközelebbi passzopciót zárja le.

Védekezés az odavágón középső blokkban: három ember a pálya közepét zárja le, a visszalépőket pedig a többiek akár zónájukból kilépve, emberfogással is követhetik.

A labda birtokában már nem volt ennyire hatékony a Fradi. A Qarabag négy emberrel, elsősorban a középső területeket lezárva támadott le agresszívan. A két Ferencvárosi szélsőhátvéd, Botka és Civic azonban már ebben a fázisban fellépett az ellenfél térfelére, így túl távol voltak ahhoz, hogy az azeriek középső letámadását szélső kombinációkkal ki lehessen passzolni. Ezek a szituációk vagy kényszeredett íveléssel zárultak, vagy a szélre kellett kiemelni a labdát. Ám ilyenkor jött a már megszokott probléma: Botka és Civic nem egészen magasan, az ellenfél védelmi vonalát széthúzva játszott, így a centrálisan helyezkedő négy támadó egyikének lendületből kellett kifelé sodródnia, a Fradi támadásai hamar az oldalvonal mellé szorultak. A gól mindkét oldalon egy-egy rögzített helyzet utáni szerencsés szituáció után született, de már ekkor világos volt: a visszavágón főleg a labdával való játékban több kell majd a Ferencvárostól.

Labdakihozatal az odavágón: Botka és Civic is túl korán lép fel a támadással, így a két belső védőt könnyedén letámadják középen, marad az ívelés Botka irányába.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik