Foci sport24

Manchester Unikum: húsz éve lett Koplárovicsból Béla király

Jed Leicester / EMPICS / Getty Images
Jed Leicester / EMPICS / Getty Images
Húsz évvel ezelőtt, 2002. augusztus 14-én a ZTE a Puskás Stadionban 1-0-ra legyőzte a Manchester United csapatát. A gólszerző Koplárovicsból Béla király lett. Az Ausztriában élő korábbi csatár ma már hallani sem akar élete meccséről.

A Koplárovics-sztori előszavát Alfonso Perez Burrull írta. A BL-selejtező első fordulójában az NK Zagreb – Zalaegerszegen elszenvedett 1-0-s veresége után – 2-0-ra vezetett a visszavágón, amikor a spanyol bíró tizenegyest adott Csóka Zsolt eleséséért a 89. percben. A ZTE ekkor már tíz játékosra fogyatkozott, mivel Kocsárdi Gergely piros lapot kapott, azaz a magyar csapatnak látszólag semmi esélye nem maradt a továbbjutásra.

Urbán Flórián kapuba küldött büntetője után még a magyar orgánumokban is visszaköszönt, hogy a Zete „elképesztően szerencsés körülmények között” vette az akadályt, Ivan Katalinic zágrábi edző pedig kijelentette: „A párharcot a játékvezető döntötte el.”

A kvalifikációs szakasz második fordulója előtt nagyobb balhé támadt.

A ZTE vezérkara úgy döntött, a Puskás Stadionba telepíti a Manchester United elleni találkozót, de a legnagyobb hazai arénába 2002-ben csak 28 ezer szurkolót lehetett beengedni a létesítmény leromlott állaga miatt. Ráadásul a szűkös jegykészlet több mint a felét lefoglalta egy világcég magyarországi leányvállalata, amely nem sokkal a brit csapat budapesti fellépése előtt kötött szerződést a vidéki klubbal. Zalaegerszegen állt a bál, mert törzsszurkolók sem tudtak belépőhöz jutni, a Unitedet ugyanis még azok is látni akarták, akik életükben nem jártak labdarúgó-mérkőzésen.

Nagy Ferenc klubelnök utóbb azt mondta: „Nem voltunk felkészülve olyan szintű eseményre, amilyet a Manchester United fogadása jelentett. Ráadásul fél évig folyton idegenben játszott a csapat, hiszen az egerszegi stadion átépítése éppen 2002 nyarán kezdődött.”

A pesti albérletben aztán a másfél óra nagy része unalomban telt, a Carroll – Brown (Phil Neville), Blanc, O’Shea, Silvestre – Beckham, Veron, Keane, Giggs – Solskjaer (Forlán), Van Nistelrooy összetételű brit együttes enyhén szólva nem strapálta magát.

Urbán azt állította David Beckhamről: „Olyan nagyképű, hogy talán még magának sem köszön.” Sokan már elkönyvelték, hogy úgy zárul a meccs, ahogyan kezdődött, 0-0-val, amikor a rendes játékidő leteltével Szamosi Tamás a bal oldalon előretört, és középre passzolt labdáját a nyolc perccel korábban a pályára vezényelt Koplárovics Béla a kapuba küldte (1-0).

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik