Foci sport24

Hatvan éve volt a meccs, amikor a könyvtáros és a többiek meglepték az Albert-féle Fradit

Nagy Gyula / Fortepan
Nagy Gyula / Fortepan
Tizennégy év után először lett bajnok a Ferencváros 1963-ban, mégpedig úgy, hogy az első öt fordulóban nem tudott nyerni. A nyitányon 1-0-ra kikapott Szegeden, ahol 26 ezres közönség várta.

A napokban néhány száz arra vetődő jelenlétében rendezték az MTK–Szeged mérkőzést a labdarúgó NB II első fordulójában.

Hatvan éve 26 ezer néző tolongott Szegeden az első osztályú nyitányon, az FTC vendégjátéka alkalmával. És a SZEAC 1-0-ra győzött. A Dél-Magyarország című napilap tudósítása szerint a Horváth – Novák, Mátrai, Ormai, Dalnoki – Orosz, Kocsis – Friedmanszky, Albert, Rákosi, Fenyvesi összetételű Ferencváros „gyenge teljesítményt nyújtott”.

A zöld-fehér csapatban huszonhat évesen mutatkozott be a nevét Ordináról magyarosító Ormai Ferenc, akit a Budai Spartacusból igazolt le a kilencedik kerületi klub, ám csak hét NB I-es találkozón szerepelt, mert az 1963-as húsvéti torna budapesti felvonására – noha jelenése lett volna – elfelejtett kinézni, minek következtében mehetett a Kőbányai Porcelánhoz.

A Szegedi Egyetemi Atlétikai Club Mészáros – Szabó, Portörő, Dezsőfi, Sándor – Makray, Kővári – Nemes, Hajós, Polyvás, Gilicz összeállítású együtteséből a győztes gólt szerző Nemes István, valamint az Albert Flóriánt kikapcsoló Dezsőfi Ferenc kapta a legtöbb dicséretet. Az 1962. augusztus 5-én elért 1-0 egyáltalán nem kicsúszott eredmény volt, mert abban az évadban a fővárosi nagycsapatok egyike sem nyert a Tisza partján: a Vasas 2-1-re kikapott, a Honvéd, az MTK és az Újpest egyaránt gól nélküli döntetlennel, meggyötörten távozott.

A Szeged pedig az őszi szezon záró fordulója előtt a második helyen állt tíz szerzett és tizenegy beszedett góllal.

A tabella így festett: 1. Újpest 18 pont, 2. Szeged 16, 3. Honvéd 15, 4. MTK 15, 5. FTC 14, 6. Győri ETO 13, 7. Vasas 12.

A szegedi nézőátlag az ősszel 13 571, az egész évadban 11 692 volt. A csongrádi látogatottság azonban nem emelkedett ki, a tizennégy csapatos mezőny hét tagja is ennél magasabb középértéket produkált. A szegedi mutatókon nagymértékben rontott az utolsó őszi forduló, amelyet alpesi időjárási körülmények között rendeztek meg, és a nagy hóban Szegeden is csak négyezren látták, amint a Tatabánya 2-0-ra legyőzi a vereségével a negyedik helyre visszaeső házigazda együttest.

Az 1962-1963-as bajnokságban az FTC abban a körben maradt alul utoljára. A zöldek szörnyen kezdtek, az első öt fordulóban nem tudtak nyerni, a Szeged után felülmúlta őket a Honvéd (3-2) és a Vasas (2-0) is, míg az Újpest és a Debrecen elleni mérkőzésük egyaránt 2-2-vel zárult. Ám a hátralévő huszonegy játéknapon szépen helyreigazították a mérleget 15 győzelemmel, 5 döntetlennel és az egyetlen vereséggel.

Az a 0-1 az akkoriban még joggal örök rangadónak hívott MTK–FTC-n csúszott be, a novemberi télben alig 2500 néző előtt. Az MTK Vasas-góllal nyert – az utóbb a Hungária körúti büfét üzemeltető Vasas Mihály lőtt a nem csupán a hidegtől megdermedő Száger György hálójába –, a Népstadion két és fél ezres közönsége pedig a századelőt idézte, mert ennél kisebb publikumot (2200) csak 1908-ban a Millenárison jegyeztek a kék- és a zöld-fehérek találkozóján. (Akkor az FTC nyert 4-2-re, Schlosser Imre azután szerezte a negyediket, hogy Koródy Károly kiállítása miatt a Ferencváros tíz játékosra fogyatkozott.) Legközelebb pedig 2010-ben, a Hungária körúton (1-1) volt 2500-as nézőszám, de az akkor már nem tűnt fel senkinek.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik