Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Foci sport24

A Ferencváros ötven éve 1-2-re továbbjutott

A Slovan elleni mai, pozsonyi visszavágó előtt érdemes felidézni, hogy fél évszázaddal ezelőtt az FTC UEFA Kupa-negyeddöntőt vívott a szarajevói Zeljeznicarral, és a 2-1-es hazai vereség után a visszavágón 2-1-re győzött, majd a tizenegyespárbajban továbbjutott. A legjobb négy között aztán a büntetők okozták a zöld-fehérek vesztét.

A szarajevói Zeljeznicarnak soha nem volt olyan jó csapata, mint a hetvenes évek elején. Az együttes az 1970/71-es évadban ezüstérmet nyert a jugoszláv labdarúgó-bajnokságban, s ezzel addigi legjobb eredményét érte el, majd a következő nekirugaszkodásra – először és utoljára – elhódította Jugoszlávia aranyérmét.

Az FTC ezzel szemben eléggé „köhögött” az 1971/72-es szezonban. Az NB I-ben csak az ötödik helyet szerezte meg, a tavasszal kikapott Komlón és a Népstadionban a Diósgyőrtől – egyaránt 1-0-ra –, majd a hajrában 5-2-es vereséget mért rá a Vasas, pontosabban a duplázó Várady Béla, majd a második félidőben klasszikus mesterhármast elérő Puskás Lajos.

Ezzel együtt a Ferencváros hét játékossal – Géczi Istvánnal, Páncsics Miklóssal, Bálint Lászlóval, Juhász Istvánnal, Kű Lajossal, Szőke Istvánnal, Albert Flóriánnal – képviseltette magát Illovszky Rudolf ötven éve megközelíthetetlen, az Európa-bajnokság négyes döntőjébe jutó válogatottjában, sőt a belgiumi végjátékig vezető úton Vépi Péter és Branikovits László is szerepet kapott a címeres mezes csapatban. Talán csak Dóka gyúró nem volt válogatott…

Nem keltett tehát nagy meglepetést – még kicsit sem –, hogy az UEFA Kupában sorra aratta a győzelmeket az FTC. Kiváltképp az akkoriban felfedezett Kű villogott: a filigrán középpályás minden fordulóban gólt szerzett. Eredményes volt a Fenerbahce (1-1), a Panioniosz (6-0), az Eintracht Braunschweig (1-1), a Zeljeznicar (2-1) és a Wolverhampton ellen (1-2) egyaránt.

Népsport / 1972-04-07 / 82. szám / Arcanum Digitális Tudománytár
Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!