Foci

A magyarok ellen kezdte, és ellenünk is fejezte be a németek legendája – Uwe Seelerre emlékezünk

DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Uwe Seeler, a német futball 85 éves korában elhunyt legendája az ifjúsági válogatottban a magyarok ellen kezdte 1954-ben, és az NSZK A csapatában a magyarok ellen fejezte be 1970-ben. A kettő között beírta magát az egyetemes labdarúgás nagykönyvébe.

Uwe Seeler az NSZK hőse volt, és kicsit a mi fiunk is. Utolsó (72.) válogatott mérkőzését honfitársaink ellen játszotta 1970. szeptember 9-én, tizennyolc évvel a bemutatkozása után.

Amikor a legjobbak között debütált, számunkra az Aranycsapat vb-döntős vereség miatt még fájdalmasan ismerős nevek vették körül – Turektől Kohlmeyerig, Posipaltól Liebrichig, Maitól a szövetségi kapitány Herbergerig –, és amikor először Budapesten járt, a magyar válogatott így állt fel 1959 novemberében, a nevezetes 4-3-on, amelyen Seeler két gólt szerzett: GrosicsMátrai, Sipos, Kotász, SárosiBundzsák, AlbertSándor, Göröcs (Bozsik), Tichy, Szimcsák I.

Majd az NSZK-ban csak „uns Uwének”, a mi Uwénknak hívott legenda hivatalos búcsúján ez volt a magyar tizenegy (tizenhárom): RothermelNoskó, Páncsics (Mészöly), Konrád, MegyesiHalmosi, Kocsis Lajos, KarsaiFazekas, Bene, Kozma (Dunai II).

Seelert Halmosi Zoltán őrizte (szó, szó), Gerd Müllert pedig a múlt évben elhunyt pécsi Konrád János (sajnos ez számára lehetetlen küldetés volt, a németek 3-1-es győzelméből Müller két góllal vette a ki a részét).

Hivatalos búcsút írtam az előbb, mert Seelernek akadt egy gálajátéka is – 1972. május elsején –, amelyen a Hamburg, amelyet egész pályafutása alatt szolgált, az Európa-válogatottat látta vendégül.

A csillagok csapatában Bene Ferenc és Mészöly Kálmán is játszott, sőt mindkettő gólt ért el.

Nem mondható, hogy a meghívott sztárok – a magyarokon kívül az angol Banks, Bobby Moore, Bobby Charlton és Hurst, az északír Best, a jugoszláv Dzajic, a portugál Eusebio, az olasz Rivera, valamint a német Maier, Beckenbauer, Schnellinger, Müller – kímélték volna a HSV-t: telt ház, 62 000 néző előtt 7-3-ra elkalapálták a házigazda klubcsapatot.

Seeler már pályafutásának legelején kapcsolatba került hazánk fiaival: az 1954-es UEFA-tornán – az ifjúsági Eb elődjén – nemhogy tagja volt a magyarokat 2-0-ra legyőző nyugatnémet együttesnek, de a döntőt játszó NSZK húsz góljából tizenkettőt jegyzett.

Itthon azt írták: „A magyar játékosok között érthetően nagy levertséget okozott a nyugat-németországi csapattól elszenvedett vereség.”

Az pedig Hamburgban okozott nagy levertséget, hogy a HSV 1957-ben és 1958-ban egyaránt elvesztette a bajnoki döntőt, előbb a 4-1-re győztes Dortmund, majd a Schalke (1-3) ellenében.

Harmadszorra viszont sikerült elvinni a pálmát: 1960-ban a Köln ellen úgy nyert 3-2-re az északi kikötőváros együttese, hogy Uwe Seeler duplázott, és 34 góljával elhódította az Oberliga mesterlövészi címét is.

A középcsatár 1964-ben a Bundesliga első évadának gólkirálya volt (30 góllal), és a szezon kezdetén, 1963. augusztus 14-én, a német kupa döntőjében mindhárom gólt ő jegyezte a Dortmund ellen (3-0). Mesterhármast ért el akkor is, amikor először tették meg a német válogatott csapatkapitányává: 1961. szeptember 20-án, a dánok 5-1-es düsseldorfi legyőzésekor megbizatásához illő példát mutatott.

Apropó, hatvanegyből is van magyar kapcsolat. A Hamburg BEK-elődöntőt vívott a Barcelonával, amelyben Kubala László, Kocsis Sándor, Czibor Zoltán is játszott. A Nou Campon a katalánok nyertek 1-0-ra, a Volksparkban a hamburgiak 2-1-re, de úgy, hogy Kocsis a 90. percben szépített, és ezzel megmentette a vendégeket a már-már elkönyvelt kieséstől. Az akkori szabályok szerint harmadik mérkőzést rendeztek semleges pályán, Brüsszelben, és a Heysel stadionban a Barcelona – a brazil Evaristo góljával – 1-0-ra győzött.

A három meccs góljai egy videóban, Kocsis remek fejese 2:58-nál látható:

A HSV 1963 őszén vett revansot. A Kupagyőztesek Európa Kupájában a katalán katlanban 4-4, a visszavágón 0-0 volt az eredmény. Megint harmadik meccs következett, ezúttal Lausanne-ban, ahol Harry Bähre gólja után Kocsis fordított 1-2-re, majd Seeler 3-2-re.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik