Foci

Nem süllyesztő, hanem reális lépés volt Ádám Martinnak a Dél-Koreába igazolás

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Ádám Martin jött, Koszta Márk ment: magyar váltott magyart a dél-koreai Ulszan Hyundai együttesében. A K-League eddig nem a magyar légiósok sikereiről volt híres, és rengeteg hozzászólás kritizálta az átigazolást – pedig az NB I gólkirálya és a Paks kevés ennél jobb ajánlattal számolhatott. Konkrét ajánlatból pedig ez az egy érkezett, így nem meglepő, hogy mind a tolnai klub, mind a válogatott középcsatár rábólintott arra.

„Eldzsudzsákolta magát”. „Szerintem szomorú”. „A pénzért ment oda.” „Na, elveszítettük.” „Így kezdődik a süllyesztő.” „A góljai számát lehet, de a válogatott meccseit nem fogja gyarapítani onnan.”

Csak pár reakció az Ádám Martin-átigazolásról. A magyar NB I gólkirálya szenzációs idénye után a Paksból a kétszeres ázsiai BL-győztes és dél-koreai bajnok, egyszeres kupagyőztes Ulszan Hyundai csapatához szerződött, és ez finoman fogalmazva is megosztja a szurkolókat. Ennek talán a dél-koreai bajnokság viszonylagos ismeretlensége az oka, talán az, hogy többet látott bele a szurkolói szív Ádám Martin karrierjébe.

Ám, ahogy a hatalmas termetű válogatott center is elmondta: voltak még érdeklődők, de ez volt az egyetlen ajánlat.

A transzfertrendek alapján sem a Paks, sem Ádám nem várhatott ennél sokkal kedvezőbbet, és alighanem mindenki jól jár, ha a center rendszeresen játszik majd új csapatában – levezetjük, miért.

Nem „vénnek” való vidék

A FIFA tavalyi, 10 év nemzetközi átigazolásait áttekintő jelentésében kiemeli: ma már a 18–23 éves korosztályt keresik a legjobban a klubok, a fiatal, fejlődőképes játékosokért fizetnek (érthető módon) a legszívesebben. Az átigazolási díjakkal járó transzferek esetében messze a legnagyobb szelet a 18 éven aluliaké (2020-ban 34.8%), aztán jön a 18–23 évesek kategóriája (17.7%), majd csak ezután következik a 24–29-eseké, amely korcsoportba Ádám Martin is tartozik (14.3%).

Huszonhárom éves kor fölött az átigazolások közel 80 százalékánál nincs pénzmozgás, a játékos szabadon igazolhatóként vált klubot. A koronavírus-világjárvány következményei közé tartozik

hogy egyre vonzóbbak a szabadon igazolható játékosok, és a klubok egyre jobban meggondolják, hogy kiadjanak-e pénzt olyasvalakire, aki már megközelítette vagy elérte zenitjét, és jó eséllyel nehezen lesz haszonnal továbbadható.

Ádám Martin 27 éves. Mindeddig kizárólag a magyar bajnokságban játszott. Nemzetközi tapasztalata elhanyagolható: 2022-ben játszott 6 mérkőzést a magyar válogatottban, és még Vasas-játékosként szerepelt kétszer az Európa Liga selejtezőjében. Az előző idényben káprázatosan futballozott, és 32 bajnokin 31 gólt szerzett, ám ezelőtt az élvonalbeli mutatója 131 mérkőzés/24 találat. Ha egész felnőtt karrierjét nézzük (NB II-es mérkőzésekkel együtt), akkor 0,3 a gólátlaga.

Egy ilyen profilú játékos több kockázatot is rejt magában, és ez lehet az egyik oka, miért az Ulszan Hyundaié volt az egyetlen ajánlat. A magas szintű európai bajnokságokban ilyen korú légióst leginkább akkor keresnek, ha már van tapasztalata az adott országban, vagy játszott már topligás (esetleg más erős) bajnokságban.

És nem is csak topligás szintről beszélünk: az idén nyáron Belgiumban, Hollandiában, a német Bundesliga 2-ben, Skóciában, Törökországban és Görögországban eddig összesen 5 olyan 26 éven felüli, frissen igazolt légióst regisztráltak, aki vagy csak hazája bajnokságában játszott korábban, vagy minimális a külföldön szerzett tapasztalata. És ezek a játékosok is Svájcból, Lengyelországból, Törökországból, Horvátországból vagy Ausztriából – tehát a magyarnál magasabban jegyzett ligákból – érkeztek.

Farkas Norbert / 24.hu Ádám Martin élete legjobb idénye után áll légiósnak

S hogy mik lehettek a rizikók?

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik