Foci

A labdarúgás úttörő csapata, amely sosem fárad bele a túlteljesítésbe

AFP
AFP
Uruguayról sokaknak egy szervezett és rendkívül szívós csapat juthat az eszébe, noha a labdarúgás hőskorában az egész világ a válogatott csodájára járt. Bár csak három és fél millió lakosa van az országnak, továbbra is ontja magából az olyan tehetséges játékosokat, akik az európai topligákban is jelen vannak.

A nyári átigazolási piac egyik nagy bejelentése volt, hogy a Liverpool leigazolta Darwin Núnezt, ezzel is válaszolva a Manchester City húzására, minthogy a rivális Erling Haalanddal erősített korábban. A Pool 75 millió eurót biztosan kifizet az uruguayi csatárért a portugál Benficának, de a végösszeg a különböző opciók teljesülésével akár a 100 milliót is elérheti, márpedig annál több pénzt eddig csak kilenc labdarúgóért fizettek ki a történelem során.

Kapcsolódó
A Liverpool válasza Haalandra: Núnez, a 100 milliós uruguayi csatár
Hasonló csatárral Jürgen Klopp még sosem dolgozott együtt. Portré a Liverpool új szerzeményéről.

A transzfer hivatalossá válása után ellepték a közösségi oldalakat a különböző montázsok a közelmúlt uruguayi csatárairól. Diego Forlán, Luis Suárez, Edinson Cavani – egytől-egyig sztárcsapatokban játszottak az elmúlt években, ipari mennyiségben termelték a gólokat, egyéni kitüntetéseik mellett pedig csapataikkal is sikeresek tudtak lenni.

ANTONIO SCORZA / AFP

Núnez még csak 23 éves, az idő neki dolgozik. A portugál ligában már megmutatta, hogy miként kerül kiváló lövőhelyzetekbe, valamint azt is, hogy könyörtelen befejező ember. Most minden lehetősége megvan arra, hogy a világ legismertebb bajnokságában is bebizonyítsa: igazi sztármatéria és képes az elődök nyomdokaiba lépni.

Addig is, amíg ez bekövetkezik, mi nyugodtan elgondolkodhatunk azon: hogy a fenébe képes Uruguay ennyi kimagaslóan jó labdarúgóval ellátni a nemzetközi focit? 

A kérdést könnyen el lehetne ütni azzal, hogy egy dél-amerikai országról van szó, az uruguayiak élnek-halnak a fociért, természetes, hogy tele vannak tehetségekkel, miközben a csapatuk szinte állandó résztvevője a világbajnokságoknak, melyet a torna korai korszakában kétszer is megnyert, de még 2010-ben is bronzmeccsig jutott. Csakhogy közben érdemes idevenni, hogy Uruguay jelenlegi lakossága 3,5 millió fő – emlékezhetünk rá, mekkora szenzáció volt 2018-ban, amikor a négymilliós Horvátország vb-döntőbe jutott –, amivel Dél-Amerikában az összes rivális focinemzetnél kisebb. Innen nézve viszont már tulajdonképpen folyamatos felülteljesítés Uruguaytól a nemzetközi futballban elfoglalt helye.

Az ország focisikereinek megértéséhez a kezdetekhez kell nyúlni, mert ahogyan az épületek, úgy az uruguayi futball esetében is a biztos alapok a legfontosabbak.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik