Richard Callis / JustPictures / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Foci

A pocakos, brusztolós ígéretek ideje lejárt, Anglia már komplett játékosokat nevel

1992 májusában az angol bajnokság új korszakba lépett: a neve Premier League lett és új üzleti modelljével, valamint tradicionális örökségével fenekestül felforgatta mind a helyi, mind az európai labdarúgást. Sorozatunk harmadik, befejező része.

A Premier League sokáig csak az angol (brit) élvonalat jelentette – mára azonban olyan csomópont lett, ahova egyszerre konvergált a globális nagytőke, a szakmai szürkeállomány és a világ legjobb játékosai.

Kapcsolódó
Így rázta fel egy bukott fenegyerek a Premier League-et
1992 májusában az angol bajnokság új fejezetet nyitott: a neve Premier League lett és új üzleti modelljével, valamint tradicionális örökségével fenekestül forgatta fel mind a helyi, mind az európai labdarúgást. Sorozatunk 2. része.

Az átállás mégsem volt zökkenőmentes. Az angol válogatottal kapcsolatban sokáig lebegett az az elmélet, hogy a csapat azért szerepelt mindig rosszul a nagy tornákon, mert az egyre versenyképesebb Premier League-ből kiszorultak az angol játékosok.  Maga Steven Gerrard is azt nyilatkozta, amikor a válogatott nem jutott ki a 2008-as Eb-re:

Azt gondolom, hogy megvan a veszélye, ha túl sok külföldi játékost engedünk be, mert hatással lehet a válogatottra. Még akkor is, ha most épp nem volt.

Érdemes ehhez megnézni a számokat. A legutóbbi 2021-2022-es szezonban így nézett ki a külföldi játékosok aránya a top európai bajnokságokban:

  • Anglia: 63,2 százalék,
  • Olaszország: 62,3 százalék,
  • Franciaország: 54,5 százalék,
  • Németország: 54,4 százalék,
  • Spanyolország: 43,4 százalék.

Angliában 1992-1993-ban ez a szám még 39 százalék volt. A kérdés csak az: ez a változás sok vagy kevés? Mint látható, a szomszédos országokban is 40 százalék feletti arányok figyelhetők meg, igaz, azok nem érnek fel az angol számokhoz.

A probléma valójában nem az volt, hogy a külföldi játékosok kiszorították az angolokat, hanem az, hogy az angol akadémiai rendszer egyszerűen nem tudott kellő számú minőségi labdarúgót kitermelni. 

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!