Foci

Így rázta fel egy bukott fenegyerek a Premier League-et

Stevie Morton/Allsport//Getty Images
Stevie Morton/Allsport//Getty Images
1992 májusában az angol bajnokság új fejezetet nyitott: a neve Premier League lett és új üzleti modelljével, valamint tradicionális örökségével fenekestül forgatta fel mind a helyi, mind az európai labdarúgást. Sorozatunk 2. része.

Eric Cantona 1992 januárjában úgy érkezett a Leedshez, hogy Franciaországban már-már bukott labdarúgónak tartották. „Enfant terrible”-nek, vagyis fenegyereknek hívták, amiért 25 éves korára már 6 klubnál is megfordult és egy rövid időre még vissza is vonult a labdarúgástól. Mielőtt a Leedshez került, a francia bajnokság 15. helyén álló Nimes-ben játszott, ahol azért kapott piros lapot, mert a szó szerint dühében megdobta a bírót.

Az azt követő fegyelmi meghallgatáson minden bizottsági taghoz külön odament és a szemébe mondta, hogy „idióta”.

Cantona sikere két dologban rejlett: amellett, hogy képzett labdarúgó, a viselkedése legapróbb rezdülése is teátrális volt. Feltűrve hordta a gallérját és vékony volt, ami erős kontrasztban állt a testes játékosokkal teletűzdelt ‘90-es évek Angliájában. Mindemellett remek játékos is volt: mintha mindig tudta volna, melyik csapattársa hol van, szeretett spontánul, első szándékból játszani és rengeteget mozgott vissza a vonalak között, ezzel kimozgatva a védőket. Akkoriban egyszerűen nem volt hozzá fogható játékos az angol bajnokságban.

Cantona ráadásul nemcsak focistaként, hanem művészként tekintett magára – nem csoda, hogy a labdarúgás után rögtön a színészet felé fordult. A játékról úgy gondolkodott, hogy ha már közönség előtt játszik, akkor performanszt is kell nyújtani. A francia nézőket kevesellte és hálátlannak tartotta, az angol szurkolók viszont nagyon rezonáltak vele. Cantona egy színész volt Shakespeare hazájában.

Kapcsolódó
30 éves a Premier League, Anglia legsikeresebb sportvállalkozása
1992 májusában az angol bajnokság új korszakba lépett: a neve Premier League lett és új üzleti modelljével, valamint tradicionális örökségével fenekestül felforgatta mind a helyi, mind az európai labdarúgást.
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik