Foci

„Gyorsan alkalmazkodik, bátran használ fiatalokat, de a Honvéd kockáztatott vele” – ezt várják hazájában a kispestiek új edzőjétől

Steve Welsh/Getty Images
Steve Welsh/Getty Images
Teljes átalakításba fogott a Budapest Honvéd. Nebojsa Vignjevic távozását követően a skót Chris Docherty lett a sportigazgató, akit korábbi munkatársa segít tanácsaival, a csapat vezetőedzője pedig egy egykori kollégája, a fiatal Tam Courts lett. A Dundee Uniteddel negyedik helyet szerző szakemberről pár éve Skóciában sem lehetett tudni, hogy mire képes, ezért egy ottani újságíró segítségével néztünk utána, mire lehet számítani az új szakvezetéstől.

Micsoda visszalépés!

– dohogtak a skót Dundee United szurkolói, amikor megtudták, hogy Tam Courts a Budapest Honvéd vezetőedzője lett.

Kapcsolódó
Váratlan húzás: skót vezetőedzővel folytatja a Honvéd
Angol ajánlatokat utasított vissza a kispestiek kedvéért.

A 40 éves szakember ugyanis egyetlen év után hagyta ott a csapatát, amellyel az elmúlt kilenc év legjobb eredményét érte el azzal, hogy az európai kupaindulást érő negyedik  helyen végzett. A szinte semmiből jött szakember pályafutása igazi villámkarrier, amelyben a Dundee meglepően kis szerepet játszott, pár éve ugyanúgy nem ismerte őt a közvélemény, mint a magyarországi drukkerek. A nem túl kiemelkedő labdarúgói pályafutása végén játékos-edzőként kezdte 2013-ban a szakmát a Kelty Hearts együttesénél. Rendkívüli állomás ez Courts életében, ugyanis nem csak, hogy 11 évet töltött az egyesületnél, hanem több szintet is lépett vele a csapat. A félprofi bajnokságból a profik közé juttatta a csapatot.

Courtscal került a Lowland League-be a Kelty Hearts, majd feljuttatta őket a profik közé is. Ma már a harmadosztályban szerepel a klub, még igazolásokra is van pénzük

– mesélt az újdonsült kispesti edző első klubjáról Aidan Smith, a Herald Scotland újságírója a 24.hu-nak.

Erre a teljesítményre figyelt föl a Dundee United 2020-ban, amelynél Courts eredetileg a játékfejlesztésért és a taktikai filozófiáért felelős szakemberként kapott munkát. Micky Mellonnel azonban várakozáson alul teljesített a csapat, ezért 2021 májusában a vezetőség új edző után nézett. Végül úgy döntöttek, az akadémiát jól ismerő Courts kapja meg élete lehetőségét.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik