Farkas Norbert / 24.hu
Foci sport24

Rossi megint összerakta a válogatott játékát, csak a helyzetkihasználás miatt maradt el az újabb nagy bravúr

Szombat este a magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán, telt házas mérkőzésen játszott 1-1-es döntetlent Németországgal a Nemzetek Ligája A csoportjának harmadik játéknapján. Marco Rossi csapata az angolok elleni bravúros győzelem és az Olaszországtól elszenvedett egygólos vereség után most újabb magas szintű ellenfélnek tudott meglepetést okozni, és 4 ponttal, a csoport második helyéről várja a keddi, angliai összecsapást. De miért működött ismét jól a szakmai stáb elképzelése? Taktikai elemzésünk.

A magyar válogatott kedvező előjelekkel várhatta az összecsapást a németek ellen, hiszen a mieink egy héttel korábban hatalmas meglepetésre, a Rossi-korszak talán legjobb teljesítményét nyújtva győzték le 1-0-ra Anglia együttesét.

Kapcsolódó
Magyar–angol: a Rossi-éra legjobb teljesítményét nyújtotta a válogatott
A magyar válogatott 1962 óta először tudta legyőzni az angol válogatottat. De ez még nem minden: Rossi csapata a játék valamennyi elemében felülkerekedett az egy éve még Eb-döntős együttesen.

Azon a mérkőzésen nemcsak a védekezés működött a megszokott magas minőségben. Úgy tűnt,

az őszi világbajnoki selejtezőkön és a tavaszi két barátságos mérkőzésen látott, sémákra épülő, meglehetősen kockázatkerülő támadójátékot is felváltotta a bátrabb, nyugodtabb, kreatívabb felfogás a labdával,

minek nyomán a magyar csapat sokkal jobban kihasználja a pálya közepét és a játék forgatásának előnyeit is. Olaszországban azonban nem sikerült ugyanezt a teljesítményt megismételni: az Európa-bajnok erős, emberfogásos letámadásával sikeresen elfojtotta a labdakihozatalokat, és jól megszerkesztett pozíciós játékával támadásban is megtalálta a szabad területeket az elmúlt években egyébként nemzetközi mércével is hatékony magyar védekezésben. A 2-1-es vereség inkább a mieinkre nézve volt hízelgő.

Kapcsolódó
Olasz-magyar: miért nem működött ugyanaz, mint az angolok ellen?
Az angolok elleni fantasztikus teljesítményt követően már egy sokkal reálisabb meccskép rajzolódott ki a magyar válogatott számára az Európa-bajnoki címvédő olasz válogatottal szemben, de pontosan milyen játékelemekben sikerült felülkerekednie Roberto Mancini csapatának? Elemzés.

A magyar válogatott kezdő tizenegyében Marco Rossinak elsősorban a sárga lapok miatt eltiltott Schäfer Andrást kellett pótolnia. Gulácsi előtt így Lang, Orbán és Szalai Attila volt a három belső védő. A bal oldalt Nagy Zsoltnak, a jobbot pedig Nego helyett ezúttal Fiola Attilának kellett bejátszania. A középpálya közepén Nagy és Szoboszlai harmadik társa így Schäfer távollétében a honosított Callum Styles lett, elöl pedig Szalai Ádám mellett szokás szerint Sallai Roland kapott helyet.

A korábbi Bayern-edző, Hansi Flick az előző meccsekhez képest sokat rotálta csapatát a kísérletezés jegyében. Manuel Neuer előtt most Thilo Kehrer, Niklas Süle és Nico Schlotterbeck alkotta a védelem közepét, a két szélen Jonas Hofmann és David Raum játszott, a középpálya közepén a müncheni  Joshua Kimmich­, Leon Goretzka duó szerepelt, elöl pedig Timo Werner lett Kai Havertz és Jamal Musiala társa.

A kezdőcsapatok

A mérkőzés gyors gólváltással kezdődött: a 6. percben Nagy Zsolt lövésével, hatalmas meglepetésre a magyarok szereztek vezetést, ám Hofmann három perccel később a kapuba gyalogolhatott egy súlyos védelmi hibát követően. Mielőtt azonban a két gólt elemeznénk, ejtsünk néhány szót a mérkőzés általános képéről!

A találkozó nagy részében a német válogatott birtokolta a labdát, a játékidő 67 százalékában volt a vendégeknél a labda. Kulcskérdés volt tehát, hogy a házigazda mennyire vállalja fel a bátor, nyugodt labdakihozatalokat. Az angolok elleni mérkőzésen a magyar válogatott talán ebben tudott a legtöbbet előrelépni, ám az olaszokkal szemben ezt nem sikerült megismételni. A mostani meccsen ebben a tekintetben ismét inkább biztató volt a teljesítmény: bár Flick csapatának letámadása sokszor ívelésre késztette Rossi gárdáját,

szombat este is akadt néhány sikeres labdakihozatal.

Az angolok elleni mérkőzéshez hasonlóan a magyarok ismét megfelelően foglalták el a pálya közepét, és tudatosan forgatták át a játékot, elsősorban balról jobbra. A rövidpasszos labdakihozatalokat pedig a felezővonalat átlépve direkt támadójátékkal sikerült folytatni. De a vezető gólt egy védővonalból előre lőtt, hosszú indítás után sikerült megszerezni: a baloldali szárnyvédő Nagy Zsolt egy jobboldalon végig vitt támadás eredményeként talált be.

Havertz megtámadja Orbánt, aki így előreíveli a labdát. Fiola elsőként indul be a jobb oldalon, őt hullámszerűen követik a többiek, ezért a németek nem tudnak lesreállítással próbálkozni. A jelenet végén a Fiola beadásából kipattanó labdát Nagy Zsolt bombázza a kapuba.

Amikor a magyar együttes laposan próbált építkezni, a leggyakoribb módszer Styles visszalépése volt. A középen és baloldalt is bevethető játékos a három belső védő közé, vagy a balhátvéd pozíciójába lépett vissza negyedik emberként. Mindez önmagában nem lett volna elég, ha Nagy Ádám és Szoboszlai jó helyezkedésével nem segíti aktívan a labdakihozatalokat.

Ha sikerült átjátszani a német letámadás első vonalát, akkor gyakran Szalai is visszalépett megtartani a labdákat, miközben a két szélen kitűnően futballozó Fiola és Nagy Zsolt, valamint középen Sallai Roland felelt a játéktér megnyújtásáért. A Szoboszlai oldalán megkezdett támadások után a forgatások célpontja elsősorban Fiola volt, akivel Raumnak és Schlotterbecknek igencsak meggyűlt a baja.

Így indultak a támadások. Styles negyedik védőnek visszalép a hátsó vonalba, és megkapja Gulácsitól a labdát. Szoboszlait Goretzka követi, ezért visszaadja a labdát Stylesnak.

A jelenet folytatása. Nagy Ádám felpassz-visszapassz kombinációval visszaadja a labdát Szoboszlainak, aki kitűnően indítja Fiolát. A jelenet az ő beadásával zárul.

A labdakihozatalaink összességében mégsem voltak olyan eredményesek, mint az angolok ellen, Flick csapatának agresszív letámadása ugyanis többször megnehezítette a dolgunkat. A németek aszimmetrikus felállásában Havertz, Werner és Musiala a pálya három középső sávját zárta le, Hofmann ügyelt a jobb szélre, míg David Raum jóval hátrébb játszott, a védelmi vonalba betagozódva negyedik védőként.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.