Foci sport24

Újpest: lila, élénkebb változatban

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Az ősszel még kilátástalan helyzetben lévő Újpest kezd magára találni. A téli szünetben Milos Kruscic vette át a csapat irányítását, akivel a legutóbbi nyolc bajnokiból ötöt megnyertek a lila-fehérek, így már a bajnokság ötödik helyén állnak. De mi a recept, és az mennyire fenntartható?

Az őszi idény kezdete nem sikerült túl jól az Újpestnek: az első nyolc mérkőzésen nyeretlenek maradtak a lilák. Erről az időszakról korábban értekeztünk már: noha a három belső védős rendszer többé-kevésbé működött, többször szerencsétlen gólt kapott a gárda, labdabirtoklásban viszont tudtak kellően magas minőséget produkálni, a támadójáték pedig rendkívül gólszegény volt. Az ősz végére mégis úgy tűnt, Michael Oenning lassan összekapja az együttest. A tulajdonosváltás híre viszont edzőváltással is járt:

az Újpest visszatért a szerb vonalhoz,

és a korábban CSZKA Szófiát irányító Milos Kruscic lett az új vezetőedző.

Ezt a „visszatérést” a múltbeli tapasztalatok is befolyásolhatták: a negyedik kerületiek 2013 és 2020 között Nebojsa Vignjevic irányításával két Magyar Kupát is nyertek, sőt: majdnem tíz év szünet után a nemzetközi porondon is megmérettethették magukat. Az akkori csapat direkt, sok beadásra épülő támadójátékot és emberfogás-alapú, agresszív letámadásra építő védekezést preferált.

Koszticsák Szilárd / MTI Milos Kruscic január végén, az FTC elleni hazai mérkőzés előtt

A csapat alapfelállása Kruscic érkezése óta a korábbi három belső védős rendszer helyett inkább 4-2-3-1-re módosult. A saját nevelésű kapus, Banai Dávid előtt általában a görög Kutrumpisz és a Belgiumból igazolt Abdoulaye Diaby alkotja a védelem belsejét, míg szélső védőként mindkét oldalon egy-egy szerb játszik: Branko Pauljevic és Nemanja Antonov; utóbbi többször csatlakozik a támadásokhoz. A védelem előtt az Oenning alatt még szárnyvédőként játszó, fiatal Csongvai Áron és a kölcsönből visszatérő, már a négy éve kupagyőztes csapatban is játszó Vincent Onovo őrjáratozik, de alkalmanként lehetőséget kap a Nyizsnij Novgorodtól télen érkezett, kameruni Petrus Boumal is. A játék folyamatosságáért a pálya közepén az Újpestbe tíz év után visszatért irányító, Nikola Mitrovic felel, a jobb oldalt a francia Yohann Croizet húzza meg. A baloldalról befelé játszó Giorgi Beridze pedig immár honfitársával, a Fehérvárról igazolt Budu Zivzivadzéval játszhat együtt, aki tavasszal eddig bombaformát mutat: hét mérkőzésen hét gólt szerzett lila-fehér mezben. Az őszi vesszőfutás óta tehát a játékoskeretben is történt néhány változás – ez, eddig úgy tűnik, kifizetődött.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik