Koszticsák Szilárd / MTI
Foci sport24

Újpest: lila, élénkebb változatban

Az ősszel még kilátástalan helyzetben lévő Újpest kezd magára találni. A téli szünetben Milos Kruscic vette át a csapat irányítását, akivel a legutóbbi nyolc bajnokiból ötöt megnyertek a lila-fehérek, így már a bajnokság ötödik helyén állnak. De mi a recept, és az mennyire fenntartható?

Az őszi idény kezdete nem sikerült túl jól az Újpestnek: az első nyolc mérkőzésen nyeretlenek maradtak a lilák. Erről az időszakról korábban értekeztünk már: noha a három belső védős rendszer többé-kevésbé működött, többször szerencsétlen gólt kapott a gárda, labdabirtoklásban viszont tudtak kellően magas minőséget produkálni, a támadójáték pedig rendkívül gólszegény volt. Az ősz végére mégis úgy tűnt, Michael Oenning lassan összekapja az együttest. A tulajdonosváltás híre viszont edzőváltással is járt:

az Újpest visszatért a szerb vonalhoz,

és a korábban CSZKA Szófiát irányító Milos Kruscic lett az új vezetőedző.

Ezt a „visszatérést” a múltbeli tapasztalatok is befolyásolhatták: a negyedik kerületiek 2013 és 2020 között Nebojsa Vignjevic irányításával két Magyar Kupát is nyertek, sőt: majdnem tíz év szünet után a nemzetközi porondon is megmérettethették magukat. Az akkori csapat direkt, sok beadásra épülő támadójátékot és emberfogás-alapú, agresszív letámadásra építő védekezést preferált.

Koszticsák Szilárd / MTI Milos Kruscic január végén, az FTC elleni hazai mérkőzés előtt

A csapat alapfelállása Kruscic érkezése óta a korábbi három belső védős rendszer helyett inkább 4-2-3-1-re módosult. A saját nevelésű kapus, Banai Dávid előtt általában a görög Kutrumpisz és a Belgiumból igazolt Abdoulaye Diaby alkotja a védelem belsejét, míg szélső védőként mindkét oldalon egy-egy szerb játszik: Branko Pauljevic és Nemanja Antonov; utóbbi többször csatlakozik a támadásokhoz. A védelem előtt az Oenning alatt még szárnyvédőként játszó, fiatal Csongvai Áron és a kölcsönből visszatérő, már a négy éve kupagyőztes csapatban is játszó Vincent Onovo őrjáratozik, de alkalmanként lehetőséget kap a Nyizsnij Novgorodtól télen érkezett, kameruni Petrus Boumal is. A játék folyamatosságáért a pálya közepén az Újpestbe tíz év után visszatért irányító, Nikola Mitrovic felel, a jobb oldalt a francia Yohann Croizet húzza meg. A baloldalról befelé játszó Giorgi Beridze pedig immár honfitársával, a Fehérvárról igazolt Budu Zivzivadzéval játszhat együtt, aki tavasszal eddig bombaformát mutat: hét mérkőzésen hét gólt szerzett lila-fehér mezben. Az őszi vesszőfutás óta tehát a játékoskeretben is történt néhány változás – ez, eddig úgy tűnik, kifizetődött.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.