Rubén de la Fuente Pérez / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Foci

Az Atlético lerángatta a sárba a Cityt, mégis kiesett

Feldolgozhatatlanul sok a Bajnokok Ligája mérkőzéseinek száma? Mindig azon idegeskedsz, hogy fantasztikus párosításokról maradsz le? Segítő kezet nyújtunk – íme, a BL-hetek csütörtöki képesalbuma!

Emery így álmodta meg

Az előzetes erőviszonyokat tekintve mindenképpen a Villarreal Bayern München elleni továbbjutása okozta a legkomolyabb sokkot. Hiába a néha túlzottan kiegyensúlyozatlan teljesítményük, a bajorokat ősztől kezdve az egyik valódi végső esélyesként emlegettük,

ehhez képest – a meddő mezőnyfölényüket kivéve – szinte semmilyen stratégiai téren nem tudták felülmúlni a spanyol ellenfelüket.

Összességében várható gólok tekintetében a München 2,6-2-re „nyert”, ám ez elhanyagolható különbség és legfőképpen abból adódik, hogy az ultradomináns felfogású Julian Nagelsmann mindenki ellen kezdeményezni akar – a lövések mennyiségében jócskán az ellenfelük fölé nőttek. Csakhogy, ami igazán fontos, az nem a mennyiség, hanem a minőség és ebben a két együttest saját kontextusukban vizsgálva messze a Villarreal győzedelmeskedett.

Lehetne arról is beszélni, hogy mennyire jól korlátozták Robert Lewandowskiékat, mert az megsüvegelendő, hogy a mostanra fizikailag láthatóan megfáradt lengyel támadót milyen szépen elzárták. Ahogy az is, hogy az első mérkőzésen tapasztaltakhoz képest Nagelsmann változtatott és egy eszement támadó felfogású kezdővel állt ki, Leroy Sanéval és Kingsley Comannal szárnyvédőként – Unai Emery fiai mégis állták a sarat. A kulcs viszont nem ez volt, ha szimplán végigbekkelték volna a 180 percet, a Bayern valószínűsíthetően megtöri őket. Emery felfogásában és a párharcban is az a legfontosabb, hogy legyenek meg azok a labdakihozatalok, támadásépítések, amelyek leveszik a terhet a hátvédekről. Hiába a keddi második félidőben felkapcsolt presszing, hiába a veszettül rohanó müncheniek, ez ezúttal is sikerült.

Frank Hoermann/SVEN SIMON / Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP

Az Arsenalnál tett rossz emlékű ténykedése miatt Emery-vel kapcsolatban él egy hamis kép, miszerint ő az ötlettelen célfutball egyik apostola. A valóság az, hogy labdakihozatalok, támadásépítések tekintetében szinte kizárólag Antonio Conte fogható hozzá.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!