FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Foci sport24

A BL-reform álarca alatt kvázi szuperliga rejtőzik

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) április elején bejelentette új, 2022-től életbe lépő pénzügyi szabályozási rendszerét, és várhatóan májusban véglegesíti a 2024-től érvényes Bajnokok Ligája-reformokat is, melyekről a közelmúltban még több részlet szivárgott ki. Ha megszavazzák, jöhetnek a sikeresség alapján osztott plusz helyek, és fel is tehetjük a kérdést: ez mennyiben különbözik a „patás ördög” szuperliga tervezetétől?

A labdarúgás bizonyos szempontból a tradicionalizmus és az emóciók, illetve az üzleti érdekek összegubancolódott hálójában forgolódik. A legfontosabb szervezeteknek (mint a FIFA vagy az UEFA) egyszerre kellene több érdekcsoport kedvére tenniük, és valamiféle kompromisszum – eddig – szinte mindig született, de lehet, hogy

egyszer jön egy olyan konfliktus, mely szétfeszíti a kereteket.

A Bajnokok Ligája esetében ezt röviden így lehetne vázolni:

 • A BL a futballvilág egyik legsikeresebb, míg az UEFA legjobb terméke és pénzügyi „fejőstehene”.
 • A mezőny tagjai között egyre látványosabb a szakadék, sok a nagyon sima vagy kiütéses mérkőzés, a végén szinte mindig csak szuperklubok maradnak állva. Az előre lefutott meccsek, párharcok érdektelenné teszik a csoportkört és a kieséses szakasz egy részét, így a terméknek is árthatnak.
 • A szuperklubok – amelyek a fő vonzerőt jelentik a közönségnek – nagyobb szeletet szeretnének maguknak a tortából és nagyobb kontrollt a pénzek elosztása fölött. Szélsőséges esetben kezdeményezhetik egy szuperliga megalakítását, bár a rosszul előkészített 2021-es „puccskísérlet” összeomlott.
 • Kiíró és résztvevők közös érdeke a bevételek jelentős növelése.
 • A szuperklubok érdeke, hogy – biztonsági hálóként – megjelenjenek a „legacy”, a történelmi sikeresség alapján kiosztott helyek az új rendszerű, megemelt létszámú BL-ben.
 • Szakmai szempontból lehet, hogy logikus lenne egy szuperliga megalakítása. Üzleti szempontból logikus lenne egy szuperliga megalakítása.
 • Ugyanakkor a labdarúgás hagyományai, a szurkolók érzelmei és a futball „romantikája” (a kis csapatoknak is van esélyük legyőzni a legnagyobbakat) miatt a szuperliga elutasítottsága magas.
 • A „közepes” futballhatalmak – amelyek az első számú vesztesei voltak a BL legutóbbi átalakításának, hiszen az ő helyeik vándoroltak át a bajnoki ágra – több helyet szeretnének a BL-ben. Több helyet akar a „legkisebb” topliga, Franciaország, több helyet a belgák, a hollandok, a törökök stb.
 • A „kis” országok is még több helyet szeretnének. Egy nemzetközi szervezeten belüli szavazási szituációban mindig ezek az országok lesznek többségben, hiszen Anglia vagy Spanyolország szavazata ugyanannyit ér, mint – mondjuk – Magyarországé, Észak-Macedóniáé vagy Gibraltáré.
Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
 • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
 • előfizetői extrák
  (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.