Foci sport24

A BL-reform álarca alatt kvázi szuperliga rejtőzik

FILIPPO MONTEFORTE / AFP
FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) április elején bejelentette új, 2022-től életbe lépő pénzügyi szabályozási rendszerét, és várhatóan májusban véglegesíti a 2024-től érvényes Bajnokok Ligája-reformokat is, melyekről a közelmúltban még több részlet szivárgott ki. Ha megszavazzák, jöhetnek a sikeresség alapján osztott plusz helyek, és fel is tehetjük a kérdést: ez mennyiben különbözik a „patás ördög” szuperliga tervezetétől?

A labdarúgás bizonyos szempontból a tradicionalizmus és az emóciók, illetve az üzleti érdekek összegubancolódott hálójában forgolódik. A legfontosabb szervezeteknek (mint a FIFA vagy az UEFA) egyszerre kellene több érdekcsoport kedvére tenniük, és valamiféle kompromisszum – eddig – szinte mindig született, de lehet, hogy

egyszer jön egy olyan konfliktus, mely szétfeszíti a kereteket.

A Bajnokok Ligája esetében ezt röviden így lehetne vázolni:

  • A BL a futballvilág egyik legsikeresebb, míg az UEFA legjobb terméke és pénzügyi „fejőstehene”.
  • A mezőny tagjai között egyre látványosabb a szakadék, sok a nagyon sima vagy kiütéses mérkőzés, a végén szinte mindig csak szuperklubok maradnak állva. Az előre lefutott meccsek, párharcok érdektelenné teszik a csoportkört és a kieséses szakasz egy részét, így a terméknek is árthatnak.
  • A szuperklubok – amelyek a fő vonzerőt jelentik a közönségnek – nagyobb szeletet szeretnének maguknak a tortából és nagyobb kontrollt a pénzek elosztása fölött. Szélsőséges esetben kezdeményezhetik egy szuperliga megalakítását, bár a rosszul előkészített 2021-es „puccskísérlet” összeomlott.
  • Kiíró és résztvevők közös érdeke a bevételek jelentős növelése.
  • A szuperklubok érdeke, hogy – biztonsági hálóként – megjelenjenek a „legacy”, a történelmi sikeresség alapján kiosztott helyek az új rendszerű, megemelt létszámú BL-ben.
  • Szakmai szempontból lehet, hogy logikus lenne egy szuperliga megalakítása. Üzleti szempontból logikus lenne egy szuperliga megalakítása.
  • Ugyanakkor a labdarúgás hagyományai, a szurkolók érzelmei és a futball „romantikája” (a kis csapatoknak is van esélyük legyőzni a legnagyobbakat) miatt a szuperliga elutasítottsága magas.
  • A „közepes” futballhatalmak – amelyek az első számú vesztesei voltak a BL legutóbbi átalakításának, hiszen az ő helyeik vándoroltak át a bajnoki ágra – több helyet szeretnének a BL-ben. Több helyet akar a „legkisebb” topliga, Franciaország, több helyet a belgák, a hollandok, a törökök stb.
  • A „kis” országok is még több helyet szeretnének. Egy nemzetközi szervezeten belüli szavazási szituációban mindig ezek az országok lesznek többségben, hiszen Anglia vagy Spanyolország szavazata ugyanannyit ér, mint – mondjuk – Magyarországé, Észak-Macedóniáé vagy Gibraltáré.
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik