Kisbenedek Attila / AFP
Foci

Rossi védekezésben tudja másolni Conte stílusát, de támadásban túlságosan kiszámíthatóak vagyunk

A magyar labdarúgó válogatott felemás eredménnyel abszolválta 2022 első két felkészülési mérkőzését: Marco Rossi csapata Szerbia ellen hazai pályán szenvedett 1-0-s vereséget Nagy Zsolt balszerencsés öngóljával, öt nappal később viszont Sallai Roland szemfüles találatával idegenben ugyanilyen arányban legyőzte Észak-Írországot. De hogyan nézett ki a két mérkőzés szakmai szemmel, és hasonlít-e Marco Rossi Antonio Contéhez?

A magyar válogatott számára a tavalyi, sikertelen vb-kvalifikációt követően két barátságos mérkőzéssel kezdődött az idei év. A Szerbia és Észak-Írország elleni felkészülési találkozó célja nyilvánvalóan a selejtezőben látott hiányosságok fejlesztése, és a júniusi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre való felkészülés volt, ahol a mieink nem kisebb ellenfelekkel néznek majd szembe, mint Anglia, Németország és Olaszország.

Az elmúlt két évben Marco Rossitól elsősorban egy stabil, néhol kifejezetten agresszív védekezésen alapuló játékstílust láthattunk, amely ideig-óráig akár a német vagy a francia válogatott ellen is versenyképes volt. Támadásban ugyanakkor – különösen 2020 ősze, és a háromvédős rendszerre való átállás óta – meglehetősen kockázatkerülőnek mutatkozott a válogatott.

Az Albánia elleni két vereség mutatta meg igazán, hogy labdával még van hová fejlődnie Marco Rossi együttesének. Nézzük tehát, mennyiben változott az idei két mérkőzés képe a korábbiak tükrében!

Kapcsolódó
Új arc, régi gondok: Styles játéka biztató, a válogatotté olyan, mint amilyen eddig volt
Egy 0–1 otthon a szerbek, egy 1–0 idegenben az északírek ellen, a kép gyakorlatilag ugyanaz, mint korábban. Marco Rossi csapatának erősségei és gyengéi ugyanúgy megmutatkoztak.

A labda elleni, védekezési játékfázisban továbbra is kiemelkedően teljesít a magyar válogatott. A 2019 novemberi, Wales elleni vereség után Marco Rossi úgy gondolhatta, biztonságibb játékot kell játszani az eredményesség érdekében,

és 2020 szeptembere óta konzisztensen három belső védővel, 5-3-2-es, vagy újabban már 5-2-3-as kiinduló formációban védekezik a magyar válogatott.

Természetesen elvileg ezt a keretrendszert is meg lehet tölteni agresszív, magasra tolt védekezéssel, ám a háromból csak egy kilépő belső védő, és a visszazáró szárnyvédők jól mutatják: elsősorban a hátsó stabilitáson és a középső területek lezárásán van a hangsúly. Az elsődleges cél az ellenfelet egy passzívabb magatartással a védelmi blokkon kívül tartva a szélekre terelni, különösen, ha az egy nálunk magasabban jegyzett csapat. Ebből alkalomadtán át lehet váltani agresszívabb, labdaszerzésre törekvő védekezésre, ebben is egyre erősebb a magyar válogatott.

Az első felkészülési mérkőzésen, Szerbia ellen a magyar válogatott védekezése legtöbbször középső blokkban állt fel, viszonylag hosszú labdabirtoklási periódusokat engedélyezve déli szomszédainknak. Az elülső játékosaink közül általában csak Szalai Ádám zavarta mérsékelten a szerbek hátsó sorának labdajáratását, ám a védelem előtt lévő öt játékos általában egy ötszöget formázva kitűnően hátul tartotta a szerbek labdakihozatalait, az ellenfél ezért többnyire csak a széleken tudott előrejutni.

A szerbek kezdetben meglepően sokat próbálkoztak a pálya közepén, ám a magyar válogatott letámadását látva egyre inkább a széleket terhelték túl, akár a középső játékosok szélre való kimozgásával. Marco Rossi csapata ekkor az ötös hátsó sor szélességéből tudott előnyt kovácsolni: Nagy Zsolt, illetve a frissen honosított Callum Styles bátran kiléphetett, ezzel sokszor sikerült az ellenfelet hátrapasszra kényszeríteni.

Védekezés Szerbia ellen középső blokkban. Az 5-2-3-as alakzatban az elülső játékosok egy ötszöget formázva lezárják a pálya közepét. Válaszul a szerbek a pálya szélét próbálják túltelíteni. A mieink viszont a széleken is kihasználják az ötvédős rendszer előnyeit: Nego és Botka is bátran fellép az emberére.

Volt azonban egy másik fegyvere is a magyar válogatottnak, amellyel többször sikerült a szerbeket ívelésre kényszeríteni. A mieink ilyenkor a középső blokkból meglepetésszerűen kilépve, a félpálya környékéről szorították egyre hátrébb az ellenfél építkezését. A labdát birtokló csapat ilyenkor a meglepetés ereje miatt helyzeti hátrányban van, és a labdás játékos csapattársainak is viszonylag gyorsan, sokat kell visszalépniük, amint a támadást hátrafelé kényszerítik.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.