Kovács Tamás / MTI
Foci sport24

Új arc, régi gondok: Styles játéka biztató, a válogatotté olyan, mint amilyen eddig volt

Nehéz volt elhinni, hogy a Szerbia elleni, hazai mérkőzésen kimaradt az utolsó pillanatban a dupla magyar ziccer, ahogyan nehéz volt elhinni azt is, hogy Belfastban, Észak-Írország ellen nyerni tudott a válogatott a helyzetek sorát kihagyó, a bravúrokat bemutató Dibusz Dénesen rendre fennakadó házigazda bánatára. Egy 0–1 otthon, egy 1–0 idegenben, a kép gyakorlatilag ugyanaz, mint korábban, Marco Rossi csapatának erősségei és gyengéi ugyanúgy megmutatkoztak. Mostantól már csak nehezebb lesz ebben az évben. Legalábbis papíron, mert a gyakorlatban nem biztos…

Ennyi volt a „kísérletezésre megadatott” idő: a magyar labdarúgó-válogatott Szerbia (0-1 Budapesten) és Észak-Írország (1-0 Belfastban) ellen letudta két felkészülési mérkőzését az év elején. Legközelebb – júniusban – már Nemzetek Ligája-mérkőzéseken találkozunk Marco Rossi csapatával, amely az NL legfelső osztályában Angliával, Németországgal és a világbajnokságról nagy meglepetésre lemaradt Olaszországgal csap össze. Elméletileg a sokkal nehezebb mérkőzései jönnek az évnek, gyakorlatilag Rossi együttese a nagyok ellen gyakran nyújt kimagasló teljesítményt (reaktív játékának pont megfelel egy domináns ellenfél), s a gyengébb játékerejűek ellen szenved. Az év első két mérkőzése alapján arra számíthatunk, amire eddig is: a szövetségi kapitány válogatási lehetőségei korlátozottak, a játék óvatos és konzervatív, a stabilitás oltárán pedig gyakran a támadójáték lesz az áldozat. De kezdjünk egy újonccal!

Lehet egy honosítással több?

A magyar válogatott történetének 1018. újonca lett a Szerbia elleni találkozón a Barnsley játékosa, Callum Styles, aki felmenői révén (az egyik nagyszülő magyar) került a beválogatható labdarúgók közé, s el is fogadta az MLSZ invitálását. A Szerbia ellen bal oldali szárnyvédőként, Észak-Írország ellen a középpályán bevetett, több poszton is használható Styles jó benyomást keltett – remek rúgótechnikája különösen értékes lehet a pontrúgásaira erősen támaszkodó magyar válogatottnak –, és arról beszélt debütálása után, mekkora büszkeség számára a válogatott mez viselése.

A magyar szövetségi kapitányok közül Marco Rossi az első, aki igazán ki tudja használni a FIFA többször megváltoztatott, fokozatosan egyre megengedőbbé váló honosítási szabályozását.

 

A labdarúgás világszervezete először 1962-ben hozott honosítással kapcsolatos rendelkezéseket, ennek hatására vissza is esett az „országváltó” labdarúgók száma. Addig számos világklasszis játékos szerepelt több válogatottban (elég csak Puskás Ferencet vagy a három válogatottban is megfordult Kubala Lászlót említeni), a legextrémebb példa talán Luis Monti, aki az 1930-as világbajnoki döntőn argentin, az 1934-esben már olasz színekben szerepelt. Az eredeti FIFA-szabályozás három kritériumhoz kötötte az országváltást. A játékosnak meg kellett szereznie honosítással új hazája állampolgárságát; soha, semmilyen más válogatottban nem szerepelhetett korábban; illetve az egyetlen kivétel az első két pont alól az, ha politikai változások alapján megváltozott egy ország függetlenségének státusa (független lesz, beolvad más országba stb.).

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!