Matilde Campodonico / POOL / AFP
Foci

Merészet húztak, sima vb-kijutás lett a vége

Három olyan válogatott van Dél-Amerikában, amely nélkül majdhogynem elképzelhetetlen lenne egy világbajnokság: Argentína, Brazília és Uruguay. Az első kettő könnyedén jutott el Katarba, utóbbinál azonban reális veszély volt, hogy lemarad a vébéről. Így megváltak az edzőlegendától, Óscar Tabáreztől és egy kevésbé ismert szakemberre bízták a csapatot. Egyelőre telitalálatnak tűnik Diego Alonso kinevezése.

November közepén kicsit megszakadt a szív Uruguayban: a szövetség a hónap közepén jelentette be, hogy meneszti a válogatott szövetségi kapitányát, Óscar Tabárezt. A döntés annak ellenére is meglepő volt, hogy a csapat akkor épp az egymást követő negyedik vereségét szenvedte el a 2022-es katari világbajnokság dél-amerikai selejtezősorozatában. Bár a Bolívia elleni 3-0-s zakó rosszul nézett ki, Tábarez hitt abban, hogy meglehet a kvalifikáció, nem ő dobta be a törölközőt.

Profi vagyok, és aláírtam egy szerződést, nem hiszem, hogy ennél többet kéne mondanom. Nem tudom, ki tudna rávenni arra, hogy mondjak le magamtól ilyen hosszú idő után

– mondta akkor a 75 éves szakember, aki a végén már mankóra támaszkodva, sőt volt olyan is, hogy kerekesszékben ülve dirigált az oldalvonal mellett, Guillain-Barré szindrómában szenved ugyanis.

DOUGLAS MAGNO / AFP Oscár Tabárez

Tabárez valóságos legenda, második időszaka 15 éven át tartott az uruguayi válogatott élén, ez idő alatt három világbajnokságra juttatta ki a csapatot, amellyel 2010-ben a negyedik helyen végzett, 2011-ben pedig megnyerték a Copa Américát. 194 mérkőzésen irányított, 94 győzelem mellett 49 döntetlen és 51 vereség volt a mérlege. Csakhogy a menesztése idején a selejtezőben mindössze a hetedik helyen állt Uruguay, és ugyan egy pont volt a hátrány a riválisok mögött, mégis reális esély volt rá, hogy lemarad a vébéről. Így bármilyen fájdalmas is volt, meg kellett hoznia a szövetségnek ezt a döntést.

Nem kapkodták el az utód kiválasztását, több jelölt is akadt, ám volt, aki inkább nem élt a lehetőséggel és kikosarazta a szövetséget, mást pedig annak ellenére sem neveztek ki, hogy egyértelmű választás lehetett volna – az U20-as nemzeti csapatnál dolgozó Diego Aguirréről van szó. Majdnem egy hónapot kellett várni végül a bejelentésre, miszerint Diego Alonso kezébe adják az irányítást.

A 46 éves edzővel sikerült elég meggyőzően lezárni a selejtezőt:

négyből négy győzelem, nyolc rúgott és mindössze egy kapott gól, végül harmadik hely Brazília és Argentína mögött úgy, hogy az utolsó fordulóban már nem is kellett izgulni, a többi eredménytől függetlenül megvolt a katari kvalifikáció.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.