Foci

Merészet húztak, sima vb-kijutás lett a vége

Matilde Campodonico / POOL / AFP
Matilde Campodonico / POOL / AFP
Három olyan válogatott van Dél-Amerikában, amely nélkül majdhogynem elképzelhetetlen lenne egy világbajnokság: Argentína, Brazília és Uruguay. Az első kettő könnyedén jutott el Katarba, utóbbinál azonban reális veszély volt, hogy lemarad a vébéről. Így megváltak az edzőlegendától, Óscar Tabáreztől és egy kevésbé ismert szakemberre bízták a csapatot. Egyelőre telitalálatnak tűnik Diego Alonso kinevezése.

November közepén kicsit megszakadt a szív Uruguayban: a szövetség a hónap közepén jelentette be, hogy meneszti a válogatott szövetségi kapitányát, Óscar Tabárezt. A döntés annak ellenére is meglepő volt, hogy a csapat akkor épp az egymást követő negyedik vereségét szenvedte el a 2022-es katari világbajnokság dél-amerikai selejtezősorozatában. Bár a Bolívia elleni 3-0-s zakó rosszul nézett ki, Tábarez hitt abban, hogy meglehet a kvalifikáció, nem ő dobta be a törölközőt.

Profi vagyok, és aláírtam egy szerződést, nem hiszem, hogy ennél többet kéne mondanom. Nem tudom, ki tudna rávenni arra, hogy mondjak le magamtól ilyen hosszú idő után

– mondta akkor a 75 éves szakember, aki a végén már mankóra támaszkodva, sőt volt olyan is, hogy kerekesszékben ülve dirigált az oldalvonal mellett, Guillain-Barré szindrómában szenved ugyanis.

DOUGLAS MAGNO / AFP Oscár Tabárez

Tabárez valóságos legenda, második időszaka 15 éven át tartott az uruguayi válogatott élén, ez idő alatt három világbajnokságra juttatta ki a csapatot, amellyel 2010-ben a negyedik helyen végzett, 2011-ben pedig megnyerték a Copa Américát. 194 mérkőzésen irányított, 94 győzelem mellett 49 döntetlen és 51 vereség volt a mérlege. Csakhogy a menesztése idején a selejtezőben mindössze a hetedik helyen állt Uruguay, és ugyan egy pont volt a hátrány a riválisok mögött, mégis reális esély volt rá, hogy lemarad a vébéről. Így bármilyen fájdalmas is volt, meg kellett hoznia a szövetségnek ezt a döntést.

Nem kapkodták el az utód kiválasztását, több jelölt is akadt, ám volt, aki inkább nem élt a lehetőséggel és kikosarazta a szövetséget, mást pedig annak ellenére sem neveztek ki, hogy egyértelmű választás lehetett volna – az U20-as nemzeti csapatnál dolgozó Diego Aguirréről van szó. Majdnem egy hónapot kellett várni végül a bejelentésre, miszerint Diego Alonso kezébe adják az irányítást.

A 46 éves edzővel sikerült elég meggyőzően lezárni a selejtezőt:

négyből négy győzelem, nyolc rúgott és mindössze egy kapott gól, végül harmadik hely Brazília és Argentína mögött úgy, hogy az utolsó fordulóban már nem is kellett izgulni, a többi eredménytől függetlenül megvolt a katari kvalifikáció.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik