Foci sport24

Káosz és krízis: a Hertha mindent megtesz, hogy kiejtse magát a Bundesligából

SOEREN STACHE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP
SOEREN STACHE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP
A vezetőségben széthúzás, a pályán káosz és kudarcok: a teljes széthullás és a kiesés felé halad a Hertha BSC, melynek súlyos problémáit Dárdai Pál őszi menesztése még véletlenül sem oldotta meg… A Hertha a topligában nagyon rég nem edzősködő Felix Magathot szerződtette megmentőnek, de ha nem sikerül a menekülés, akkor a patinás berlini klub mély szakadékba zuhanhat.

Nem csodálkoznánk, ha néhány német drukker azt hitte volna egy pillanatra, hogy a népszerű hírparódia-oldal Der Postillont olvassa, amikor világgá repült a hír: a Bundesligában a kiesés ellen küzdő Hertha BSC Felix Magathot ülteti le a kispadra. Magath a berlini csapat harmadik vezetőedzője ebben az évadban a november végén elküldött Dárdai Pál és utódja, a napokban menesztett Tayfun Korkut után. Kétségbeesett lépésnek tűnik, egyfajta utolsó dobásnak.

A Hertha helyzete a pályán pocsék, a pályán kívül sem sokkal jobb.

A városi rivális Union 15 ponttal gyűjtött többet, és markáns identitású, „fölfelé mobilis” klubnak tűnik, egyre gyarapodó szurkolótáborral – ellenkező utat jár be, mint a német főváros legnagyobb hagyományú egyesülete. A Hertha jelenleg pont úgy néz ki, mint azok a tradicionális klubok, amelyek összeomlás előtt állnak: egyértelmű a szakmai válság, sem a kispadon, sem a klubházban végrehajtott személyi változások nem hoztak eredményt, a klub mecénása pedig mintha már nem lelkesedne annyira a befektetésért.

Ha a 2021/22-es évad kiesést hoz, akkor a berlinieknek nehéz dolguk lesz ugyanúgy egyből visszakapaszkodni, mint tették a legutóbbi két búcsújukat követően. A másodosztályba (vagy még lejjebb) süllyedt patinás, nagy német klubok – Hamburger SV, Werder Bremen, Schalke 04, 1. FC Nürnberg, 1. FC Kaiserslautern és a sort még folytathatnánk – sorsa mutatja: a fényes történelem és a jól csengő név nem garancia semmire. Sőt a klub történelmi sikeressége nyomasztó teherré is válhat. Miért különösen veszélyes a kiesés egy nagy klubra nézve? Elképzelhető-e, hogy ha kiesik a Hertha, a sportszakmai után egzisztenciális válságba kerül? Milyen lépések vezetnek a másodosztály poklába? És vajon miért szerződtette a berlini klub a vaskezű Magathot? Megkísérlünk választ találni a kérdésekre.

Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Hertha, what the fuck?!

„Hertha, what the fuck?!” – hangzott el a fordításra nem szoruló kifejezés a Gegenpressing Bundesliga-podcastban, amelyben Manuel Veth, Stefan Bienkowski és Kerry Hau nem győzött hitetlenkedni Felix Magath kinevezése miatt. Elképzelhető, hogy a Bayern Münchennel két, a Wolfsburggal egy bajnoki címet nyert Magath szerződtetése telitalálatnak bizonyul – óriási rutinja és rendteremtő képessége egyaránt a Hertha segítségére lehet –, ám ha fogadni kellene, alighanem többen tennének a katasztrofális kimenetelre.

Hogy miért? Kezdjük azzal, hogy Magath majdnem egy évtizede nem dolgozott a Bundesligában, 2014 óta topligás szinten (és utolsó topligás munkahelyén, a Fulhamnél is pocsékul mentek a dolgok), 2017-től fogva pedig egyáltalán nem edzősködött; legutóbb a kínai Santung Lunenget irányította. Az elmúlt években háttérmunkát végzett az osztrák Admira Wackernél és a német Würzburger Kickersnél, átütő sikerek nélkül, és akkor még diplomatikusan fogalmaztunk…

Amikor Magath legutóbb – 2012. október 20-án – a kispadon ült egy Bundesliga-mérkőzésen, a jelenlegi német élvonal vezetőedzőinek több mint fele még aktív játékos volt, vagy alacsonyabb osztályban, illetve tartalék- és ifjúsági csapatoknál dolgozott.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik