SOEREN STACHE / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP
Foci sport24

Káosz és krízis: a Hertha mindent megtesz, hogy kiejtse magát a Bundesligából

A vezetőségben széthúzás, a pályán káosz és kudarcok: a teljes széthullás és a kiesés felé halad a Hertha BSC, melynek súlyos problémáit Dárdai Pál őszi menesztése még véletlenül sem oldotta meg… A Hertha a topligában nagyon rég nem edzősködő Felix Magathot szerződtette megmentőnek, de ha nem sikerül a menekülés, akkor a patinás berlini klub mély szakadékba zuhanhat.

Nem csodálkoznánk, ha néhány német drukker azt hitte volna egy pillanatra, hogy a népszerű hírparódia-oldal Der Postillont olvassa, amikor világgá repült a hír: a Bundesligában a kiesés ellen küzdő Hertha BSC Felix Magathot ülteti le a kispadra. Magath a berlini csapat harmadik vezetőedzője ebben az évadban a november végén elküldött Dárdai Pál és utódja, a napokban menesztett Tayfun Korkut után. Kétségbeesett lépésnek tűnik, egyfajta utolsó dobásnak.

A Hertha helyzete a pályán pocsék, a pályán kívül sem sokkal jobb.

A városi rivális Union 15 ponttal gyűjtött többet, és markáns identitású, „fölfelé mobilis” klubnak tűnik, egyre gyarapodó szurkolótáborral – ellenkező utat jár be, mint a német főváros legnagyobb hagyományú egyesülete. A Hertha jelenleg pont úgy néz ki, mint azok a tradicionális klubok, amelyek összeomlás előtt állnak: egyértelmű a szakmai válság, sem a kispadon, sem a klubházban végrehajtott személyi változások nem hoztak eredményt, a klub mecénása pedig mintha már nem lelkesedne annyira a befektetésért.

Ha a 2021/22-es évad kiesést hoz, akkor a berlinieknek nehéz dolguk lesz ugyanúgy egyből visszakapaszkodni, mint tették a legutóbbi két búcsújukat követően. A másodosztályba (vagy még lejjebb) süllyedt patinás, nagy német klubok – Hamburger SV, Werder Bremen, Schalke 04, 1. FC Nürnberg, 1. FC Kaiserslautern és a sort még folytathatnánk – sorsa mutatja: a fényes történelem és a jól csengő név nem garancia semmire. Sőt a klub történelmi sikeressége nyomasztó teherré is válhat. Miért különösen veszélyes a kiesés egy nagy klubra nézve? Elképzelhető-e, hogy ha kiesik a Hertha, a sportszakmai után egzisztenciális válságba kerül? Milyen lépések vezetnek a másodosztály poklába? És vajon miért szerződtette a berlini klub a vaskezű Magathot? Megkísérlünk választ találni a kérdésekre.

Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Hertha, what the fuck?!

„Hertha, what the fuck?!” – hangzott el a fordításra nem szoruló kifejezés a Gegenpressing Bundesliga-podcastban, amelyben Manuel Veth, Stefan Bienkowski és Kerry Hau nem győzött hitetlenkedni Felix Magath kinevezése miatt. Elképzelhető, hogy a Bayern Münchennel két, a Wolfsburggal egy bajnoki címet nyert Magath szerződtetése telitalálatnak bizonyul – óriási rutinja és rendteremtő képessége egyaránt a Hertha segítségére lehet –, ám ha fogadni kellene, alighanem többen tennének a katasztrofális kimenetelre.

Hogy miért? Kezdjük azzal, hogy Magath majdnem egy évtizede nem dolgozott a Bundesligában, 2014 óta topligás szinten (és utolsó topligás munkahelyén, a Fulhamnél is pocsékul mentek a dolgok), 2017-től fogva pedig egyáltalán nem edzősködött; legutóbb a kínai Santung Lunenget irányította. Az elmúlt években háttérmunkát végzett az osztrák Admira Wackernél és a német Würzburger Kickersnél, átütő sikerek nélkül, és akkor még diplomatikusan fogalmaztunk…

Amikor Magath legutóbb – 2012. október 20-án – a kispadon ült egy Bundesliga-mérkőzésen, a jelenlegi német élvonal vezetőedzőinek több mint fele még aktív játékos volt, vagy alacsonyabb osztályban, illetve tartalék- és ifjúsági csapatoknál dolgozott.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.