AFP
Foci

Mit lehet tenni, ha elhagy egy korszakos zseni? Elő kell állni a tökéletes B tervvel

Gianluigi Donnarumma a Serie A legjobb kapusaként, az aranyéremmel végződött Európa-bajnokság hőseként hagyta el az AC Milant. Csakhogy addigra a klub már gondoskodott a pótlásáról, Mike Maignan pedig nem csak a védéseivel próbálja meg feledtetni olasz elődjét.

Az előzmények után senkit sem ért váratlanul, de azért biztosan fájt az AC Milan szurkolóinak, amikor június közepén gyakorlatilag már kész tényként kezelte mindenki, hogy Gianluigi Donnarumma elhagyja a csapatot és a PSG játékosa lesz – július közepén írt alá végül új csapatához. Tette mindezt azok után, hogy a Serie A-szezon legjobb kapusának választották, bajnoki ezüstéremhez és Bajnokok Ligája-induláshoz segítette a Rossonerit. A még mindig csak 22 éves kapus aztán az Európa-bajnokságon is bizonyította klasszisát: a döntőben két tizenegyest is védett a párbajban, az aranyérem után pedig az egész torna legjobb kapusának megválasztották.

Egy ilyen kaliberű játékos elvesztése bármilyen klubot megrendítene, főleg, ha a szerződése lejártával ingyen lép le. Csakhogy a milánói vezetőség, látva hogyan haladnak a dolgok Donnarummával, már előre bebiztosította magát, és még az olasz kapus távozása előtt megegyezett a francia bajnok Lille-lel Mike Maignan átigazolásáról. Adtak a franciáért bő 14 millió eurót és ötéves szerződést írattak alá vele.

A történet anyagi oldala felett jótékonyan szemet hunyva bő fél év után meg lehet állapítani, hogy egyik legjobb játékosa lelépését kifejezetten jól vészelte át a Milan.

A Francia Guyanán született Maignan a legjobbak között van több védési mutatóban is Olaszországban. 50 hárítása ugyan a középmezőnyre elég (meccseket hagyott ki csuklósérülés miatt, azért is az alacsonyabb szám), ám 78,1 százalékkal véd (ezzel második a Serie A-ban), majdnem minden második találkozóját lehozza kapott gól nélkül (42,1 százalék, ez a harmadik legjobb mutató a ligában).

Piero Cruciatti / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Mindezek mellett a mélyebb statisztikai rangsorokban is elöl áll: például a lövések utáni kalkulálható gólok – a tizenegyeseket és az öngólokat nem számítva – mutatójában plusz 3,8-cal áll, azaz ennyivel kevesebbszer kellett maga mögé nyúlnia, mint amilyen minőségi próbálkozások érkeztek a kapujára. Ezzel is a második legjobb a bajnokságban.

Sokat lehetne még sorolni milyen érdemei vannak a kapusstatisztikákban, ám amivel még nagy erőssége a Milannak, hogy kis túlzással olyan, mintha egy mélységi irányító lenne.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!