Foci sport24

Tényleg a paksi Ádám Martin az NB I új csillaga?

Paksi FC / Facebook
Paksi FC / Facebook
Ádám Martin 17 mérkőzésen 15-ször talált a hálóba, és vezeti az NB I góllövőlistáját. De milyen típusú játékos, hol a helye a Paks játékában és meddig juthat a hazainál magasabb polcokon? – ennek jártunk utána.

A most 27 éves Ádám Martin felnőttpályafutását a Vasasnál kezdte. Alapembere volt a 2015-ben első osztályba feljutó, majd 2017-ben bajnoki bronzérmes és kupadöntős Vasasnak, amelyet ekkoriban Michael Oenning vezetett és amelyben Ádám ballábasként belső támadót játszott a 3-4-3-as felállásban. A Vasas 2018-as kiesése után a Kaposvárhoz került, az NB II-ből felkerülő, majd következő évben simán ki is eső csapatnak szintén oszlopos tagja volt, többnyire egyetlen csatárként.

Illyés Tibor / MTI Ádám Martin (66-ossal) 2019 őszén még kaposvári színekben, a Honvéd elleni mérkőzésen

Ádám 2020 nyarán került a paksiakhoz. A gyenge szezonkezdet és a Ferencvárostól elszenvedett ötgólos vereség okán a tolnai zöld-fehér együttes edzőt váltott: Osztermájer Gábor utóda Bognár György lett a kispadon. Az új szakvezető vállaltan támadó szellemű és az ellenfél magas letámadására épülő játékstílust honosított meg az együttesnél.

Az 5-3-2-es rendszerben a 191 centis Ádám többnyire klasszikus erőcsatárt játszik: erős fizikumával és magas súlypontjával általában lábra kéri a labdát, fizikai erejét pedig gyakran használja védője kitámasztására.

Termeténél és alkatánál fogva a kapusfelíveléseknek is ideális célpontja lehet, lévén, a támadó felfogás ellenére Bognár György csapata nem fetisizálja mindenekfelett a labdabirtoklást. Csatárjátékát a statisztikák is alátámasztják: 15 gólját és 59 lövését 12,54-os xG-mutatóból hozta össze, ami a legmagasabb a mezőnyben. Ez egy lövésre vetítve 0,21 xG-t jelent, ami befejező csatár esetében bőven magasnak mondható; a magyar mezőnyben ebben az évadban a honvédos Nenad Lukic és a ferencvárosi Ryan Mmaee közelíti meg ebben a tekintetben. Ádám Martin tehát a kapuhoz minél közelebbi, magas minőségű helyzeteket keresi. Szinte az összes góllövéshez, befejezéshez kapcsolódó mutatóban kiemelkedik az NB I mezőnyéből.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik