Foci sport24

Hullámvasutazó válogatott, Szoboszlai-rekord, a Fradi és senki más: ez volt 2021 a magyar futballban

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Vegyes év volt 2021 a magyar válogatott- és klubfutballnak nemzetközi szinten. A nemzeti csapat ugyan nem jutott tovább bombaerős csoportjából, de feltűnést keltő eredményeket ért el az Európa-bajnokságon, ugyanakkor az albánok elleni kettős vereség eldöntötte sorsát a világbajnoki selejtezőkön, ismét nem sikerült kijutni a vb-re, sőt: erre esély sem volt. Egymást követő negyedik alkalommal volt magyar klub csoportkörös egy európai kupában (a Ferencváros az EL-ben), ám a kupaősz a többi hazai csapatnak kínos kudarcokat hozott. Visszapillantunk 2021-re.

Kicsit olyan a magyar futball 2021-es éve, mintha vennénk egy csomag mindenízű drazsét a Harry Potter-könyvekből: ha szemezgetünk, találunk ízletes, édes darabokat, megmagyarázhatatlanul keserűeket és olyanokat, amelyekről magunk is nehezen tudjuk eldönteni, hogy finomak-e. A rendkívüli módon megtámogatott magyar futball ott van, ahol az elmúlt bő évtizedben: az európai középmezőny közepén. A hazai labdarúgás stabilitása, anyagi vonzereje kétségkívül nagyobb, mint a rendszerváltás óta bármikor. A kérdés, hogy a futballbuborék meddig marad fent, és az is, hogy a stabilitás évei alatt sikerült, sikerül-e az elit szintjét megközelítő vagy megütő játékosokat képezni?

A-válogatott: fent is, lent is, nyári csúccsal

Ha volt az évnek magyar futballpillanata, az minden bizonnyal Fiola Attila gólja a franciák elleni Eb-csoportmérkőzésen, a Puskás Arénában: a kőkemény védő váratlan előretörése és végtelenül higgadt befejezése eksztázisba űzte az új nemzeti stadiont megtöltő közönséget. A világbajnoki címvédő elleni 1-1 és a 2014-es világbajnok németekkel szembeni 2-2 minden további nélkül nevezhető az év csúcspontjának a hazai futball szempontjából – még ha a két döntetlen és a portugálok elleni 0–3 nem is volt elég a továbbjutáshoz. De ha bárki azt mondja a torna előtt, a magyar válogatott ebben a négyesben az utolsó pillanatig megőrzi esélyét arra, hogy továbblépjen – hát, az illetőt alighanem azzal vádoltuk volna meg, hogy optimizmustabletta-függőségben szenved…

Kovács Tamás / MTI Fiola Attila gólja a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában játszott Magyarország – Franciaország mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. június 19-én

Az ősz már a hullámvasút lefelé ívelő szakasza volt:

az angolok elleni súlyos hazai vereség (amelyet nem ellensúlyozott az idegenbeli bravúros iksz sem), az albánok elleni kettős kudarc, az andorraiak elleni szenvedés megmutatta, hogy milyen a válogatott csúnyábbik arca. A pályán kívül történtekért beszedett büntetések pedig (sajnos) állandó kísérőelemekké váltak. A mérleg – 6 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség – jól mutatja a vegyes képet. Ha pont/meccs mutatóra konvertáljuk a szereplést, akkor a kapott 1,53 a 2010 óta eltelt periódusban a hatodik legmagasabb érték, kicsivel az átlag és a medián fölött. Tegyük hozzá, ilyen nehézségű ellenfelekkel (a 15-ből 5 mérkőzés a világranglista első 12 helyezettje között jegyzett csapat ellen volt) kevés évben találkozik a válogatott.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik