Foci sport24

Miért vallott kudarcot Stöger a Ferencvárosnál?

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
Peter Stöger jött, látott és viszonylag gyorsan ment is: a hazai labdarúgó-bajnokságban az utóbbi években egyeduralkodó FTC december 13-án bontott szerződést a szezon elején nagy reményekkel érkezett osztrák szakemberrel. De miért nem jött be a projekt? Visszatekintés a tréner ferencvárosi időszakára.

A 2020/21-es évad az évezred eddigi legsikeresebb periódusaként vonult be az FTC történetébe: a zöld-fehérek zsinórban harmadszor nyerték meg bajnokságot, miközben negyed évszázad után a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepeltek. A 2018 és 2021 közötti rendkívül sikeres, három bajnoki aranyat, egy-egy Európa Liga- és BL-főtáblát hozó időszak fő sikerkovácsa az ukrán Szerhij Rebrov volt.

A Lobanovszkij-féle, kijevi iskolát játékosként és edzőként is ismerő, azt a modern pozíciós játék elemeivel kitűnően ötvöző szakember a klub egyre tudatosabb igazoláspolitikájával megtámogatva légiósokra épülő, ám nemzetközi szinten is versenyképes csapatot épített fel a szakmai stábjával.

A Fradi hazai pályán domináns futballt játszott,

sőt az európai színtéren is képes volt helytállni, akár a Barcelona vagy a Juventus ellen. Ám Rebrov kapcsolata a sikerek ellenére sem maradt felhőtlen a klubvezetéssel, Kubatov Gábor klubelnök szerint már februárban közölte távozási szándékát. Maga az edző pedig nem sokkal távozása előtt egy ukrán lapnak nyíltan beszélt arról: nézetkülönbségei voltak a vezetőkkel, úgy érezte, az átigazolási kérdésekben nem kérték ki a véleményét.

Szigetváry Zsolt/MTI Kubatov Gábor

Az utód a némileg más futballfilozófiát valló, osztrák Peter Stöger lett. Az 55 éves szakember már a Borussia Dortmundot is dirigálta, a 2017/18-as évad nagy részében, beugróként. Hiába volt azonban a 12 veretlenül megvívott Bundesliga-mérkőzés, az Európa Ligából a nyolcaddöntőben igen gyenge játékkal esett ki az együttes, húsvétra pedig megsemmisítő, 6-0-s vereséget szenvedett a csapat az akkor Jupp Heynckes irányította Bayern Münchentől. A romló eredmények mellett Stöger kevésbé támadó felfogását is kritikák érték.

Első edzői sikerét egyébként 2012/13-ban érte el, amikor vezetésével az Austria Wien együttese megelőzte a szomszédban egyeduralkodó Red Bull Salzburgot; ez azóta sem sikerült senkinek. A következő állomás Köln volt, rögtön az első szezonban sikerült is megnyerni a német másodosztály 2013/14-es kiírását. A csapat a legfelső osztályban is stabilan benn tudott maradni szervezett, középső blokkban történő védekezéssel és gyors kontrajátékkal. A csúcsot végül a harmadik, 2016/17-es évad hozta el, amikor is az Anthony Modeste, Yuya Osako és Leonardo Bittencourt fémjelezte csapat az ötödik helyen végzett, és az Európa Liga-szereplést is kivívta. A következő ősz azonban katasztrofálisan indult: bár az EL-csoportban legalább a harmadik helyet sikerült megszerezni, a Bundesligában az első 16 mérkőzésen nyeretlen maradt a csapat, történelmi mélységet jelentő 3 pontot gyűjtve. Stögernek 2017 decemberében mennie kellett, Dortmundban mégis benne látták Peter Bosz utódját.

Kérdéses volt tehát, milyen játékot nyújt majd a Fradi Peter Stöger irányításával, sikerül-e tovább emelni a Rebrov által igen magasra tett mércén.

A keretben is komoly változások történtek a nyáron.

Az előző csapat alapemberei közül távozott az ukrán Ihor Haratyin, és Lovrencsics Gergő, az elmúlt évek kapitánya sem hosszabbított szerződést, ráadásul a 2019/20 környékén még alapember Skvarka meg a brazil Isael is elment. Érkezett ellenben a marokkói középhátvéd Sammy Mmaee testvére, a mozgékony középcsatár Ryan Mmaee. A középpályára a norvég Kristoffer Zachariassen mellett két bosnyákot igazoltak: Stjepan Loncart, akit a Rijekából sikerült elhozni, és az Evertontól – nagy visszatérőként – a Moniz-korszak egyik alapemberét, Muhamed Besicet.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik