FRANCK FIFE / AFP
Foci sport24

Deschamps tanult a hibáiból, de ez elég-e az új világbajnoki címhez?

A francia labdarúgó-válogatott néhány hónapja még kilátástalan játékkal zúgott ki Svájc ellen az Európa-bajnokságon. Azóta frissült a keretük, megújult a játékrendszerük, megnyerték a Nemzetek Ligáját, és a csapatot a győzelemre legesélyesebbek között tartják számon a katari világbajnokság előtt. Hogyan tudtak ilyen rövid idő alatt visszakapaszkodni a tetőre?

A francia válogatott az idei Európa-bajnokságon a Portugália elleni csoportmeccs második félidejében tűnt a legreménytelenebbnek.

Kezdőjük a megszokott 4-2-3-1-es felállásban futott ki, ám a jobboldali támadófeladatokkal a jellemzően középpályásként szereplő Corentin Tolissót bízták meg. A magyarok ellen gyötrelmesen szereplő Benjamin Pavard helyére az a Jules Koundé került, aki addig életében összesen háromszor játszott jobbhátvéd poszton, Antoine Griezmannt pedig Moussa Sissoko helyettesítette. Hogy teljes legyen a sor, a védelemben lesérült Lucas Hernandez, majd a csereként beálló Lucas Digne is kidőlt. Adrien Rabiot hirtelen balhátvédben magát.

Ami ez után jött, az már egy félrediagnosztizált helyzetre adott reménytelen válasz.

A Svájc elleni negyeddöntőben a franciák – addig alig tesztelt – háromvédős felállásra álltak át. Merész döntésnek tűnt, és láttunk már arra példát, hogy egy taktikai húzás új vágányra terel csapatokat. Amikor Antonio Conte a Chelsea élén 2016-ban a kezdeti tapogatózás után áttért egy háromvédős rendszerre, az átállással a későbbi bajnokcsapat új alapjait fektette le. Didier Deschamps-nak is bejött már hasonló húzása: 2016-ban az Írország elleni meccs félidejében 4-3-3-ról beljebb húzta a szélsőként játszó Griezmannt, az így kialakult 4-2-3-1 pedig a világbajnoki címig bevett felállás maradt.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.