Foci sport24

Leszámolunk a tévhittel: egyetlen torna nem ugródeszka a magyar játékosoknak

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
Miért nem volt igazi ugródeszka a nyári Európa-bajnokság a magyar válogatott futballistáinak? – teheti fel a kérdést a szurkoló. Leginkább két oka van ennek: megváltozott a játékosmegfigyelés- és kiválasztás rendszere, a legtöbb piacképes magyar labdarúgót meg már a torna előtt elvitte új csapata. Ami történt, az tulajdonképpen papírforma volt.

A nyári Európa-bajnokság fociünnepe után a szeptember gyorsan visszapofozta a valóságba a magyar szurkolókat, a válogatott az Anglia és Albánia elleni vereség után Andorra kínkeserves legyőzésének köszönhetően három ponttal zárta az ősz eleji selejtezőket. A játékosok visszatértek klubcsapataikhoz – bár történt néhány váltás a nyáron, nem kapkodták el a válogatott tagjait az Eb után. Akárcsak 2016-ban, most sem bizonyult a torna a magyar futballisták ugródeszkájának, de tegyük hozzá:

a realitás éppen ez.

Egyre kevesebb a válogatott tornák után végrehajtott, kockázatosnak tartott divatvásárlás; több játékos már az Eb előtt klubot váltott, a válogatott keret korösszetétele szintén valószínűtlenné tette a nagy ugrásokat.

Úgy, mint öt éve

Dzsudzsák Balázs 2016 augusztusában kicsit tanácstalanul és keserűen nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, elmondva: arra számított, hogy a jó Európa-bajnoki szereplés után megcsörren a telefonja, ám sem ő, sem csapattársai többsége nem kapott igazán vonzó ajánlatot. A válogatott csapatkapitánya a török Bursasportól végül az Egyesült Arab Emírségekbe, az al-Vahda együtteséhez igazolt. Nagy Ádám az olasz élvonalbeli Bolognához szerződött, Lang Ádám a francia élvonalban, Bese Barnabás a francia másodosztályban kötött ki, Korhut Mihály Izraelbe igazolt, míg Stieber Zoltán Németországon belül váltott klubot.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik