Marcio Machado / Getty Images
Foci sport24

Kinek hiányoznak a nagy sztárok az Eb-elődöntőből?

Bár a labdarúgást manapság sokan tekintik szuperhős-univerzumnak, ahol minden héten összecsaphat Batman Supermannel, igazán üdítő fejlemény, hogy ezen az Európa-bajnokságon Ronaldo, Mbappé és a többiek nélkül is jól szórakozunk.

Az elődöntőkhöz érve is el lehet mondani, hogy minden előjel ellenére kellemes meglepetés ez az Európa-bajnokság: hiába a maratoni hosszúságú szezon, a rendhagyó lebonyolítás és a pandémia összes zavaró mellékhatása, a kontinenstorna eddig maximálisan szórakoztató és színvonalas meccsekkel szolgált. A negyeddöntők sem okoztak csalódást, még ha az összesen tizennégy gólt hozó június 28-i őrületet nem is sikerült megismételni. Az elődöntő mezőnyén végigtekintve azonban feltűnhet, hogy a legismertebb nevek, a legnagyobb sztároknak tartott futballisták már nincsenek velünk:

elbúcsúzott Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappé, Robert Lewandowski, csakúgy, mint Kevin De Bruyne vagy Karim Benzema.

Bár tavaly az Aranylabdát a járvány miatt nem osztották ki, érdemes megnézni az egyéb nemzetközi listákat: a FIFA 2020-as szavazásán az első tizenegy helyezettből egyedül Thiago Alcantara áll még (pedig nem is kezdőember a spanyoloknál). A Guardian tavaly év végi hasonló szavazásán az első tizenöt helyezettből nincs itt senki, sőt az első húszból is csak ketten, a már említett Thiago és Harry Kane. A spanyol Marca év végi listájából is az első jelenlévő a tizennegyedik, Ciro Immobile, míg a Goal.com listáján a tizenkettedik Thiago az első, aki még talpon maradt.

Rosszabb lett ettől a torna? Naná, hogy nem! Most tekintsünk el attól, hogy így is fantasztikus játékosok vannak a még érdekelt csapatokban (ráadásul az idei Bajnokok Ligája-döntőben látott futballisták közül is velünk maradt még tíz), mert a labdarúgásnak is megvannak a valódi húzónevei, és Andreas Christensen vagy Phil Foden – egyelőre – nem tartozik közéjük. Ez az Eb viszont elsősorban a csapategység és a szövetségi kapitányok tornája eddig, ami nem jelenti azt, hogy ne lettek volna parádés egyéni teljesítmények. De összehasonlítva például a legutóbbi világbajnoksággal, az sokkal inkább a sztárokról szólt: Modricról, De Bruynéről, Hazard-ról, meg persze Mbappéról, Griezmannról és a majdnem minden poszton világklasszisokból álló francia csapatról. Az idén viszont változott a helyzet, de a sztárok hiánya egyelőre nem ment a minőség rovására.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.