Foci sport24

A nyolcaddöntők kérdése: mit tud Southgate, amit Deschamps nem?

Andy Rain / POOL / AFP
Andy Rain / POOL / AFP
A labdarúgó Európa-bajnokságon továbbra is varázslatosak a dánok, meglepetésre kiestek a hollandok és a franciák, Anglia pedig végre le tudta győzni Németországot. De mi áll a történtek hátterében? Elemzés.

Három hosszabbítás, egy tizenegyespárbaj, huszonkét gól, rengeteg izgalom és

néhány igazán komoly meglepetés

tarkította az Európa-bajnokság nyolcaddöntőit. Az összecsapásokat számos rendkívül érdekes taktikai döntés befolyásolta pozitív vagy negatív irányba, és most ezeknek a mögöttes okaira igyekszünk rávilágítani.

1. Kasper Hjulmand, akinek mindenre van válasza

A dán válogatott Európa-bajnoki menetelése már most túlzás nélkül meseszerűnek nevezhető. Miután az első, Finnország elleni csoportmérkőzésen Christian Eriksen életét a pályán kellett megmenteni, és a lelkileg megtépázott csapat a kiváló játéka ellenére is vereséget szenvedett, kevesen gondolták volna, hogy innen talpra lehet állni.

Az, hogy most mégis arról beszélünk, Dánia nem egyszerűen ott van a legjobb nyolc között, hanem az egész torna talán leglátványosabb és leginnovatívabb játékát mutatja be, az Kasper Hjulmand szövetségi kapitánynak köszönhető.

A rendkívül humánus gondolkodásmódjáról ismert, és a játékosaival közeli, bizalmas kapcsolatot ápoló Hjulmand felszedte a padlóról a csapatát, sőt meccsről meccsre képes valami újat mutatni, és taktikai érzékét latba vetve folyamatosan reagál az adott mérkőzés történéseire is.

A Finnország ellen elveszített meccs után a dán válogatott a 4-3-3-as szerkezetet a második csoportkörre 3-4-3-ra cserélte, hogy letükrözze és hatékonyan tudják letámadni a hasonlóképpen felálló Belgiumot. Majd miután Roberto Martinez a félidőben Kevin De Bruyne pályára küldésével beállított a csapatába egy extra középpályást, Hjulmand ugyancsak cserélt, és átállította a csapatát 3-5-2-re, így eltüntetve az ellenfél létszámbeli fölényét a pálya centrumában.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Olvasói sztorik