Ralf Ibing / Picture-Alliance via AFP
Foci sport24

Szárnyaló szárnyvédők és hamis középhátvédek: mágnestáblán az Európa-bajnokság csoportköre

Véget ért a labdarúgó Európa-bajnokság csoportköre, és a szombati nyolcaddöntőkig lejátszott 36 mérkőzés számos érdekes párharcot, taktikai megoldást hozott. Ezek közül gyűjtöttük ki a legérdekesebbeket.

A világ és Európa-bajnokságok státusza a futball fejlődése szempontjából jelentősen átalakult az elmúlt évtizedekben. A kilencvenes évekig szakmailag ezek a nagy tornák jelentették a sportág csúcsát, amelyeken a legjobb játékosok mérkőzhettek meg egymással.És amelyeken markánsan megjelentek az adott korszakot meghatározó taktikai trendek. Az 1995-ös Bosman-szabály viszont lehetővé tette a játékosok szabad áramlását az európai klubok között, így a legjobb futballisták a legtehetősebb csapatokhoz kerültek, amelyek természetesen igyekeztek megszerezni a kor legnagyobb edzőit is, akiknek az elképzelései alakították a játék fejlődését.

Ráadásul miközben ezeknek a kluboknak a játékosai egy-egy évadon át folyamatosan együtt készülnek és játsszák mérkőzéseiket, az edzők számára lehetőség nyílik a rendkívül komplex, összetett játékrendszerek létrehozására, miközben a válogatottak szövetségi kapitányai évente mindössze néhány alkalommal töltenek el néhány napot játékosaikkal, vagyis hasonló munkára nincs lehetőségük.

Viszont éppen ezért érdekes, hogy a nagy tornákon ilyen körülmények között az edzők hogyan képesek kiaknázni a legjobb játékosaik képességeit, melyek azok a játékelemek, felállási formák, labdás és labda nélküli taktikai variációk, amelyeket a csapatok alkalmaznak.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Videó
Azt mondja, Mezey György olyan poszton játszatta, ami miatt Luis Figót később agyondicsérték a Realban. Van egy olyan szólógólja, hogy elindul a félpályáról, és dőlnek a védők, mintha csak Messit vagy Maradonát látnánk. Pisont István a vallásosságáról, a cigány származása miatti nehézségekről, az argentin és a magyar gyerekek fociszeretete közti különbségről is mesélt Kadarkai Endrének.
Még Marco Rossit is meglepte a magyar válogatott feltámadása a Wembley-stadionban – igaz, ehhez kellettek a tompa, életlen angolok is. Iksz az Eb-ezüstérmes otthonában, ahol 1953 után először szereztünk pontot. Kiss Tibor Noé szubjektív osztályozókönyve, Nagy Ádám-ódával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.