Kovács Tamás / MTI
Foci sport24

Védekeztünk, de nem a túlélésre játszottunk: számok tükrében a magyar Eb-szereplés

A magyar labdarúgó-válogatott két bravúros döntetlennel és egy vereséggel zárta a 2021-re csúsztatott Európa-bajnokságot, ezzel nem jutott tovább a csoportkörből, ám az már önmagában hatalmas szó, hogy az utolsó percekig versenyben volt a nyolcaddöntős szereplésért. Az UEFA és a WyScout ranglistáinak tükrében tekintjük át Marco Rossi csapatának teljesítményét.

Minden statisztika csalóka lehet, pláne tágabb kontextus nélkül – ennek ellenére az Európa-bajnokság csoportköre után kiadott ranglisták tükrében érdemes megvizsgálni a magyar válogatott teljesítményét. A kirajzolódó „lenyomat” egy sokat (és áldozatosan) védekező, rengeteget dolgozó, támadásban elsősorban két csatára erősségeire építő, a nagyokkal pariban lévő együttest mutat. Ami talán nem rajzolódik ki: az érzés, hogy a válogatott méltó ellenfele volt Portugáliának, Franciaországnak és Németországnak, tehát a világ legerősebb keretű nemzeti csapatai közül háromnak.

Szerelni, szerelni, szerelni

A magyar csapat hátsó alakzata – bár azt is mondhatjuk, hogy az egész együttes – szinte folyamatos munkában volt az Európa-bajnokságon, hiszen világklasszisokat kellett minden mérkőzésen féken tartani. Nem véletlen, hogy az UEFA statisztikái alapján a megkísérelt szerelések számában (62) első, a sikeres szerelések számában (26) holtversenyben a második Marco Rossi együttese. Fiola Attila, Botka Endre (11-11) és Szalai Ádám (9) a szerelési kísérletek számában (bár nem azok sikerességében), Nagy Ádám a visszaszerzett/lefülelt labdák számában (24) és futómennyiségben (34,8 km) szerepel a listák élmezőnyében a csoportkör után.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.