Foci sport24

Magyarország–Franciaország: a szív és a felkészültség diadala

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
A magyar labdarúgó-válogatott – az Európa-bajnokság eddigi talán legnagyobb meglepetését szolgáltatva – pontot tudott szerezni a világbajnoki címvédő ellen, ezzel életben tartva a reményeket továbbjutásra a halálcsoportból. De hogyan sikerült elérni ezt a bravúrt?

Néhány nappal ezelőtt még csak néhány másodpercig örülhettek a magyar szurkolók, mielőtt a partjelző a magasba emelte a zászlóját Schön Szabolcs portugáloknak lőtt gólja után, de szombat délután már valóban „felrobbanhatott” a Puskás Aréna, miután Fiola Attila lerázta magáról Benjamin Pavard-t, és higgadtan gurított a jobb alsó sarokba Hugo Lloris mellett.

Bár a magyar válogatott végül nem tudta megszerezni mind a három pontot a világbajnok francia csapat ellen, már a pontszerzéssel is felülmúlt szinte minden várakozást.

Marco Rossi együttese abból a szempontból szerencsés helyzetben volt, hogy noha a portugálokhoz hasonlóan a franciáknak is kiemelkedően jó a keretük, Fernando Santoshoz hasonlóan Didier Deschamps sem éppen a megalkuvást nem tűrő támadófutball híve. Így a labda nélkül elsősorban a saját térfelére berendezkedő magyar csapat ellen a leginkább kontrajátékban erős riválisnak valami mást kellett nyújtania.

Talán ennek is köszönhető, hogy Rossi mindössze egyetlen helyen változtatott az előző mérkőzésen látott kezdőcsapaton, és Gulácsi Péter előtt ismét a Botka, Orbán, Szalai Attila hármas kezdett a védelemben, a bal oldali szárnyvédő pozíciójában pedig továbbra is a jobb lábas Fiola Attila futballozott. Az egyetlen különbséget a szülőhazája ellen pályára lépő, és az előző meccsen a középpályára beszálló Loic Nego szerepeltetése jelentette a jobb oldali szárnyvédő pozíciójában. Így a középpályán is újból Kleinheisler, Nagy és Schäfer kezdett, előttük Sallai Roland és Szalai Ádám játszott. Igaz, utóbbit egy fejsérülés miatt sajnos már korán, az első félidőben le kellett cserélni – őt Nikolics Nemanja váltotta.

A németek ellen megnyert rangadó után Deschamps sem gondolta úgy, hogy alapjaiban kellett volna felforgatnia a kezdőcsapatát, így Rossihoz hasonlóan csupán egyetlen cserét hajtott végre az előző meccshez képest. Csapatkapitányként ezúttal is Hugo Lloris állt a kapuban, jobbhátvédként Benjamin Pavard, középen pedig Raphael Varane és Presnel Kimpembe párosa jutott szóhoz. Akárcsak Rossi, Deschamps is a védelem szélén változtatott, így a németek elleni első gólban kulcsszerepet vállaló Lucas Hernandes helyére az Everton játékosa, Lucas Digne került. A középpályássort most is a Kanté, Rabiot, Pogba hármas alkotta, míg elöl pedig Griezman, Mbappé és Benzema kapott helyet.

Hogy mennyire más feladatot kellett volna megoldania a francia válogatottnak, mint az első körben, Németországgal szemben, azt jól mutatja, hogy annak a meccsnek az elején Pogbáék jóformán alig értek labdába, az első félidőben pedig 56-os PPDA-mutatót produkáltak. Vagyis átlagosan 56 átadást engedélyeztek az ellenfelüknek, mielőtt kísérletet tettek volna a labda megszerzésére.

A magyarok ellen viszont dominálniuk kellett a franciáknak, és bár a mezőnyfölényük valóban megvolt, Rossi együttese ismét megvillantotta azt a szervezettséget, amit már a Portugália elleni meccs jórészében is láthattunk.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik