Foci sport24

Lewandowskiék élnek, de a kilences halott?

Alexander Hassenstein / Getty Images
Alexander Hassenstein / Getty Images
Mi a közös Robert Lewandowskiban, Cristiano Ronaldóban, Karim Benzemában, Ciro Immobilében, Burak Yilmazban, Artyjom Dzjubában vagy éppen Szalai Ádámban? Mind harmincon túl járnak, mind középcsatárt játszanak és várhatóan mind kezdők lesznek az Európa-bajnokságon, jó néhány társukkal együtt. Az Eb-n szembesülhetünk azzal, mennyire elöregedett a centerposzt, a jövő a középcsatárok helyett az univerzális támadóké lehet. Halott-e a kilences?

Robert Lewandowski az aranyfényű, de Aranylabdát pokoli igazságtalan módon nem hozó 2019/20-as idény után a 2020/21-esben is remekelt, 29 bajnokin 41 gólt szerzett, megdöntve Gerd Müller 40 gólos Bundesliga-szezoncsúcsát. Harminckét évesen pályafutása zenitjén van. A 34 éves Luis Suárez főszerepet játszott az Atlético Madrid bajnoki címében, az ő találata döntött a La Liga első helyéről. A 33 éves Sergio Agüero az elvesztett BL-döntő fájdalmával, de angol bajnokként távozott a Manchester Citytől, megdöntötte Wayne Rooney Premier League-rekordját (egy klubban szerzett legtöbb PL-gól), és továbbállt a Barcelonához. Karim Benzema sorozatban a harmadik bajnoki évadában ért el húsznál több gólt – ez korábban sosem sikerült neki –, és 33 évesen visszahívták a francia válogatottba, amelyben továbbra is számolnak a 34 éves Olivier Giroud-val. Edinson Cavani 34 esztendősen fontos fogaskerék a Manchester United gépezetében. Zlatan Ibrahimovic közel a negyvenhez sérüléséig a hátán cipelte az AC Milant.

Mind középcsatárok – még ha eltérő stílusúak is – és mind kulcsszereplők a harmincon túl. Ahogyan a magyar válogatottból is „kirobbanthatatlan” 33 évesen a center-csapatkapitány, Szalai Ádám. Elöregedett a „kilences” posztja? Centerhiány áll elő, az egekbe húzva az Erling Haalandhoz hasonló csatárok árát? Megváltozik egy poszt, amelynek a futballtörténelem nagy részében kiemelt szerepe volt? Lehet, hogy a kilences tényleg nem létfontosságú?

Specialisták helyett hibridek

„Modern támadó vagyok, aki mindenhol bevethető. Régebben valaki kilences volt, vagy tizenegyes, vagy hetes – specialisták játszották a futballt. Én ezzel szemben játszottam már egyedüli csatárt, szerepeltem a bal és jobb szélen is” – így szól Kylian Mbappé önmeghatározása, amit az Esquire magazinban megjelent interjúban Simon Kupernek adott.

Ha megnézzük Mbappé hőtérképét, ugyanez rajzolódik ki: a világklasszis francia csatár leginkább „fél tizenegyes”, a legtöbbször a pálya bal oldalára húzódva dolgozik, ám a taktikai rajzokon gyakran középcsatárként bukkan fel, aki „mellesleg” ugyanúgy tud bal és jobb oldali támadót is játszani. Szélvészgyors, okos, több felállásban is bevethető, atletikus és könnyed – a huszonegyedik századi támadó prototípusa lehetne. S nem specialista – nem úgy, mint egy center.

Amikor külföldi játékos-megfigyelőket kérdeztünk arról, hogy náluk mennyire érződik a „kilenceshiány”, nem sokat gondolkodtak a válaszon.

„A klasszikus kilences halott. A hibrid csatárok egyre inkább átveszik a helyét nemcsak Európában, hanem Afrikában is” – vélekedett egy osztrák scout, aki saját országa mellett elsősorban Nigériát figyeli meg.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik